O treime din angajatii tineri din Romania primesc bani de la parinti

Autor: Publicat: Luni, 24 Februarie 2020 | Modificat Miercuri, 13 Mai 2020
Home » Blog

Tinerii angajati din Romania nu reusesc sa se descurce cu banii de la o luna la alta, potrivit celui mai recent studiu realizat de Eurostat. O treime dintre acestia primesc bani de la parinti lunar pentru a-si putea acoperi datoriile.

angajatii tineri primesc bani de la parinti

Nici angajatii de varsta a doua nu stau prea bine la capitolul financiar. 15% din acestia sunt in pragul saraciei, deoarece salariile sun prea mici fata de cheltuielile mari, abia rezistand sa faca fata cheltuielilor de la o luna la alta. Potrivit Eurostat, 15% dintre salariatii din România sunt in pragul saraciei.

Tinerii se gandesc sa plece in strainatate

Din cauza salariilor mici din Romania, multi tineri se gandesc sa plece din tara. Statisticile arata ca 28% din angajatii tineri castiga un salariu minim pe economie, astfel incat nu reusesc sa se descurce fara ajutorul parintilor.

De asemenea, jumatate din angajatii din Romania sunt platiti cu salariul minim pe economie. Sociologii spun ca in curand vom avea o societate muncitoare care va sti sa supravietuiasca, nu sa se dezvolte. In topul saraciei, Romania este urmata de Spania si Italia.

60% din tinerii din Romania locuiesc cu parintii

Tot din cauza saraciei, 60% din tinerii din Romania cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani locuiesc parintii, fata de 48,5% in UE. Totodata, mai mult de o treime dintre tineri sunt in risc de saracie sau excluziune sociala, respectiv 40,3%, fata de 24,3% in UE, a aratat un studiu realizat de Ministerul Muncii.

Un alt motiv al saraciei printre tinerii din Romania este acela ca ei ajung sa aiba acces la piata muncii destul de tarziu, iar veniturile lor sunt mai scazute. Potrivit unui studiu realizat in 2011, Romania are cel mai ridicat grad de saracie in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18-24 de ani: 30,7% dintre acestia erau saraci in 2011, desi avea un loc de munca, fata de UE unde valoarea era de 11,2%.

Te-ar putea interesa: