Angajatii tineri primesc bani de la parinti

Angajatii tineri primesc bani de la parinti
Autor: | Publicat: 24 Februarie 2020 | Modificat: 09 Septembrie 2020

Tinerii angajati din Romania nu reusesc sa se descurce cu banii de la o luna la alta, potrivit celui mai recent studiu realizat de Eurostat. O treime dintre acestia primesc ajutor de la parinti lunar pentru a-si putea acoperi datoriile.

Nici angajatii de varsta a doua nu stau prea bine la capitolul financiar. 15% din acestia sunt in pragul saraciei, deoarece salariile sunt prea mici fata de cheltuielile mari, abia rezistand sa faca fata cheltuielilor de la o luna la alta.

Tinerii se gandesc sa plece in strainatate

Din cauza salariilor mici din Romania, multi tineri se gandesc sa plece din tara. Statisticile arata ca 28% din angajatii tineri castiga un salariu minim pe economie, astfel incat nu reusesc sa se descurce fara ajutorul parintilor. Sociologii spun ca in curand vom avea o societate muncitoare care va sti sa supravietuiasca, nu sa se dezvolte. In topul saraciei, Romania este urmata de Spania si Italia.

60% din tinerii din Romania locuiesc cu parintii

Tot din cauza saraciei, 60% din tinerii din Romania cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani locuiesc cu parintii, fata de 48,5% in UE. Totodata, mai mult de o treime dintre tineri sunt in risc de saracie sau excluziune sociala, respectiv 40,3%, fata de 24,3% in UE, a aratat un studiu realizat de Ministerul Muncii.

Un alt motiv este acela ca ei ajung sa aiba acces la piata muncii destul de tarziu, iar veniturile lor sunt mai scazute. Potrivit unui studiu realizat in 2020, Romania are cel mai ridicat grad de saracie in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18-24 de ani: 30,7% desi aveau un loc de munca, fata de Uniunea Europeana unde valoarea este de 11,2%.

O solutie pentru tineri poate fi accesarea Fondurilor Europene. Anual exista programe speciale oferite de UE pentru tinerii antreprenori care pot obtine finantare pentru dezvoltarea de tehnologii, identitati digitale, open-source si multe altele. Ba mai mult, aceste fonduri se pot situa intre 40.000 si 200.000 de euro si pot fi nerambursabile.

Principalele categorii de finantare in randul tinerilor sustinut de UE:

Singura regula stricta pentru incasarea unei sume de bani nerambursabile este acceea de a garanta ca banii sunt cheltuiti in mod transparent si responsabil conform proiectului de accesare a fondului.

Top 10 idei de business

Ca angajator exista o multime de avantaje atunci cand isi mareste echipa prin angajarea tinerilor. Pot avea rolul sa atraga noi clienti de asemenea, tineri. Pot aduce idei proaspete afacerii dvs. Ele provin dintr-o generatie diferita, cu moduri diferite de gandire. Un alt avantaj este cel de a crea programe eficiente de formare a salariatilor tineri care se potrivesc nevoilor sale specifice.

Sursa: data.gov.ro