Finantari pentru femei de afaceri

Finantari pentru femei de afaceri
Autor: | Publicat: 27 Martie 2020 | Modificat: 09 Septembrie 2020

Femeile de afaceri din Romania pot beneficia in 2020 de finantare de la stat. Un milion de lei va fi alocat programului Femeia Antreprenor, prin Ministerul Economiei, in cadrul caruia vor beneficia de ajutoare, minim 160 de romance care detin sau vor sa-si deschida mici afaceri.

Inscrierile in programul Femeia Antreprenor nu au inceput inca. Sesiunea de aplicatii va fi lansata pe site-ul Ministerului Economiei cand se va decide oficial demararea programului.

Finantare pentru femei de afaceri: program in trei etape

Programul Femeia Antreprenor se va desfasura in trei faze:

I. Conferinta nationala dedicata femeilor antreprenor din Romania, pentru maximum 400 de femei care au sau doresc sa deschida o afacere. Varsta minima pentru participarea in program este 18 ani, iar o conditie de participare este definitivarea studiilor medii, cel putin.

Se pot inscrie in program operatori economici din sectorul IMM (societati comerciale, societati cooperative, PFA, intreprinderi individuale care au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei).

II. 4 workshopuri pentru femei care detin afaceri, la care pot participa maximul 160 de reprezentante ale operatorilor economici care au participat la Etapa I si au fost selectate conform procedurii.

III. 4 evenimente internationale pentru femei vorbitoare de limba engleza care detin afaceri, la care pot participa maximul 80 de reprezentante ale operatorilor care au participat la Etapa I si Etapa a II-a si au fost selectate conform procedurii.

Cine poate beneficia de finantare

Este bine stiut faptul ca femeile intampina adesea dificultati in mentinerea echilibrului intre obligatiile familiale si cele profesionale. De asemenea, se confrunta cu prejudecati care fac ca rata somajului in randul femeilor sa fie foarte ridicata sau sa fie, deseori, platite mai putin decat barbatii pentru joburi care presupun un volum egal de munca si indatoriri similare.

Prin urmare, obiectivul principal al schemei de minimis din cadrul Programului national pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul IMM il constituie stimularea si sprijinirea demararii si dezvoltarii afacerilor demarate de acestea, precum si facilitarea mobilitatii lor pe piata fortei de munca si dezvoltarea aptitudinilor lor antreprenoriale.

Bugetul schemei de minimis este stabilit pana la 31 decembrie 2027 si prevede alocarea a 1 milion de lei anual. De ajutorul de minimis vor beneficia maxim 160 de beneficiari.

Ajutorul de minimis nu poate sa depaseasca plafonul de 200.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare pentru o intreprindere unica si 100.000 de euro pentru intreprinderile care efectueaza transport rutier de marfuri in contul tertilor sau contra cost, echivalent in lei.

Ajutoarele de minimis vor fi acordate dupa verificarea, pe baza declaratiei pe proprie raspundere a operatorului economic, a respectarii regulii cumulului la nivelul intreprinderii unice, precum si a faptului ca suma totala a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul a 3 ani fiscali, inclusiv cel in curs, din surse ale statului, ale autoritatilor locale sau din surse comunitare nu depaseste pragul de 200.000 euro, echivalent in lei / 100.000 de euro.

Antreprenorii pot fi angajati in propria societate

Femeile care doresc sa demareze o afacere proprie trebuie sa stie ca, potrivit Legii societatilor (31/1990), art. 196, alin. 3, pot fi angajate in propria societate. Pentru a afla ce obligatii de plata ar avea catre bugetul de stat in baza unui contract individual de munca incheiat cu propria societate, acestea pot fi calculate cu ajutorul aplicatiei calcul salariu net minim.

Sursa: uefiscdi.gov.ro