Intrebari frecvente salariu

Intrebari frecvente
Autor: | Publicat: 06 Octombrie 2020 | Modificat: 13 Ianuarie 2021

Ce este salariu brut

Salariu brut este suma pe care, in momentul angajarii, o persoana o are trecuta in contractul individual de munca. Mai este numit si remuneratie, indemnizatie, retributie sau, in cazul angajatilor din sistemul national de aparare, solda.

Salariu brut este salariul de incadrare si reprezinta baza de calcul a impozitului pe venit, a contributiilor sociale obligatorii. Raportat la salariul brut, angajatorul va calcula si va retine din acesta impozitul pe salariu (10%), CAS (25%) si CASS (10%), iar sumele vor fi virate ulterior catre stat.

Tot salariu brut este baza de calcul pentru alte drepturi ale salariatului negociate cu angajatorul sau cuprinse in contractul colectiv de munca, cum ar fi salariul de merit, indemnizatia de conducere sau diferite sporuri.

In Romania exista un salariu brut minim, numit si salariu minim pe economie, in valoare de 2.230 de lei.

Ce este salariu net

Salariu net este suma de bani pe care un angajat o incaseaza efectiv, lunar, pentru munca prestata in baza contractului individual de munca. Acesta rezulta prin scaderea din salariul brut a darilor aflate in sarcina salariatului: impozitul pe salariu (10%), contributia individuala de asigurari sociale (CAS, 25%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS, 10%).

Salariul minim net pe tara in Romania este de 1.347 de lei, calculat dintr-un salariul brut minim de 2.230 de lei.

Salariul net se plateste direct salariatului sau unui imputernicit, cel putin o data pe luna, cash sau in cont bancar, la o data stabilita prin contractul individual de munca, prin cel colectiv sau prin regulament de ordine interioara, dupa caz.

Salariu net vs brut

Salariul brut reprezinta suma de bani cu care va fi remunerata munca unui angajat. Aceasta suma este trecuta in contractul individual de munca semnat intre salariat si compania/firma/institutia pentru care lucreaza.

Salariul net este diferenta dintre salariul brut si toate darile care se calculeaza raportat la acesta si se retin la sursa, urmand sa fie virate, potrivit legii, catre stat.

Angajatorul va calcula si va retine din salariul brut impozitul pe salariu, in valoare de 10%, Contributia individuala la asigurari sociale - 25% (CAS) si Contributia la asigurari sociale de sanatate - 10% (CASS).

Salariul net este, in general, salariul negociat inca dinainte de angajare de viitorul salariat si de angajator. In functie de respectiva suma se fac, ulterior, calculele care vor genera salariul brut ce va fi trecut in contractul individual de munca.

Care este salariu minim in 2021

Salariu minim pe economie din Romania ar urma sa creasca din nou de la 1 ianuarie 2021, asa cum s-a intamplat, de regula, si in ultimii ani. Noutatea consta in faptul ca noua valoare a salariului minim va fi determinata in functie de valoarea cosului minim de consum lunar, potrivit unei legi care a aparut deja in Monitorul Oficial in data de 17 august 2020.

Cosul minim lunar va fi recalculat anual, dupa ce in ultimii 20 de ani aceasta nu a suferit nicio modificare, in ciuda evolutiei preturilor. Pentru stabilirea valorii cosului minim, necesar asigurarii unui trai decent, cu strictul necesar la indemana, se va lua ca etalon o familie formata din doi adulti salariati (35 - 45 de ani) si 2 copii minori (12 - 14 ani, respectiv 8 - 10 ani).

Incepand cu 1 ianuarie 2021, potrivit unui proiect de lege adoptat in Senatul Romaniei, dar care mai are nevoie si de votul Camerei Deputatilor, salariul minim brut pe tara ar urma sa creasca in transe anuale egale pana cand va atinge, la 31 decembrie 2024, o valoare de 60% din salariul mediu pe anul 2025.

Momentan nu s-a avansat o suma la care ar putea ajunge salariul minim in 2021, ministrii de resort facand in prezent calcule pentru o majorare fundamentata economic, in functie de productivitate si de inflatie.

Salariu mediu in 2021

Salariu mediu brut pe tara este stabilit in urma unor calcule si raportari realizate de Institutul National de Statistica si este reglementat anual prin Legea Bugetului asigurarilor sociale de stat.

Valoarea salariului mediu brut reprezinta baza de calcul pentru multe tipuri de venituri si pentru alti indicatori.

In urma calculelor INS, in 2020 valoarea castigului salarial mediu brut a fost stabilita la 5.429 de lei.

Pentru anul 2021 inca nu s-a avansat o suma care ar putea reprezenta valoarea salariului mediu, specialistii lucrand in prezent la toate datele pe baza caruia acesta va fi stabilit.

Cat este salariu minim in constructii

Domeniul constructiilor beneficiaza de reglementari aparte privind salariul minim. Prin lege, angajatii din constrctii au, incepand din 2019, un salariu minim diferentiat.

Salariul minim in constructii a fost fixat la suma bruta de 3.000 de lei, in perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2028, prin OUG 43/2019. Suma respectiva nu include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri. In plus, lucratorii in constructii sunt scutiti de plata CASS, iar CAS este redusa de la 25%, la 21,25%. Prin urmare, salariul minim net al unui angajat in domeniul constructiilor este de 2.362 de lei.

Ce inseamna perioada de proba

Perioada de proba dinainte de angajare este si ea reglementata prin Codul Muncii. Perioada de proba poate fi de cel mult trei luni pentru o functie de executie si de cel mult 4 luni pentru functiile de conducere; persoanele cu handicap nu pot fi tinute in probe mai mult de 30 de zile calendaristice.

In tot acest timp, persoana este angajata cu contract de munca pe perioada determinata si beneficiaza de toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii, inclusiv de remuneratie. Contractul incheiat pe perioada determinata pentru proba poate inceta fara preaviz, la initiativa oricarei parti.

In timpul perioadei de proba angajatorul va verifica si testa capacitatea unei persoane ce vizeaza un post de a se adapta cerintelor angajatorului. De asemenea, aceasta perioada serveste la evaluarea aptitudinilor posibilului viitor salariat si a posibilitatii ca acestea sa serveasca interesele angajatorului.

Perioadade proba se contabilizeaza la vechimea in munca a salariatilor. Un angajat poate fi tinut in proba o singura data la aceeasi firma/companie/institutie, cu exceptia cazului in care vizeaza posturi diferite.

Orele suplimentare

Orele suplimentare se contabilizeaza ca timp de munca doar atunci cand sunt efectuate la cererea expresa a angajatorului. In caz contrar, efectuarea de ore suplimentare poate fi considerata o urmare a incapacitatii de a-i gestiona sarcinile de serviciu in timpul programului de lucru sau o consecinta a amanarii acestora. Potrivit Codului Muncii, timpul de lucru normal pe zi este de opt ore, pentru cei cu norma intreaga. Intr-o saptamana un angajat poate lucra, potrivit legii, cel mult 48 de ore, inclusiv cele suplimentare.

Atunci cand situatia o impune, durata timpului de munca poate fi prelungita si peste limita celor 48 de ore saptamanale, cu conditia ca, intr-un interval de patru luni, media maxima sa nu fie depasita.

Salariatul trebuie sa fie de acord sa efectueze ore suplimentare de munca, atunci cand nu este vorba de forta majora sau urgente.

Orele suplimentare efectuate de angajati se compenseaza cu timp liber corespunzator, platit conform contractului individual de munca, in urmatoarele 60 de zile calendaristice.

Ce este profitul

Profitul este rezultatul unei activitati comerciale si rezulta din diferenta dintre veniturile inregistrate de o firma sau o companie si cheltuielile acesteia.

Profitul este brut si net, la fel ca salariul. Cel de-al doilea este ceea ce ramane dupa calcularea, scaderea si platirea impozitului pe profit catre stat.

Profitul brut este cel realizat atunci cand veniturile inregistrate din activitatea comerciala sunt mai mari decat cheltuielile facute pentru desfasurarea activitatii (achizitii, productie, utilaje, utilitati etc). Cand diferenta dintre cele doua este pozitiva, inseamna ca activitatea firmei este profitabila.

Profitul net se obtine calculand diferenta dintre profitul brut si impozitele si taxele datorate statului, iar suma ramasa poate fi reinvestita total sau partial sau impartita integral sau partial ca dividende.

Ce inseamna concediu medical, cu cat este platit

Concediu medical poate obtine orice angajat care este asigurat in sistemul de asigurari de sanatate, dupa primele sase luni in care i s-a retinut si virat catre stat contributia aferenta. Exceptie de la obligativitatea privind stagiul minim de cotizare fac cazurile de urgente infectocontagioase din grupa A (COVID-19, hepatita virala acuta, HIV, tuberculoza etc.), in aceste cazuri concediul medical fiind decontat integral de stat.

Concediul medical se elibereaza de catre medicul de familie sau de cel specialist; pe certificat este specificat un cod de indemnizatie (in functie de care se va calcula si suma cu care va fi platit salariatul pe perioada incapacitatii de munca), precum si diagnosticul, perioada de concediu si tipul acestuia (initial sau continuare).

Formula de calcul pentru indemnizatia de concediu medical este:

Media zilnica a salariilor din ultimele 6 luni X Cuantumul indemnizatiei stabilit in functie de cod X Numarul de zile de concediu medical.

Concediu fara plata

Concediu fara plata este unul dintre tipurile de concediu la care ai dreptul ca angajat, conform legislatiei muncii. Concediul fara plata se acorda la cerere. De obicei angajatii apeleaza la aceasta varianta atunci cand au epuizat zilele de concediu de odihna cuvenite sau cand nu vor sa le iroseasca pentru rezolvarea unor probleme personale.

Solicitarea de concediu fara plata nu trebuie, de principiu, sa fie justificata in detaliu, ci poate fi facuta doar cu mentiunea "pentru rezolvarea unor probleme personale" sau "pentru formare profesionala", spre exemplu.

Durata concediului fara plata nu este limitata prin lege si se poate stabili de comun acord cu angajatorul sau, unde este cazul, in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca sau ale regulamentului intern. Angajatorul are dreptul sa suspende contractul pe durata concediului fara plata si poate angaja pe altcineva pe postul respectiv, insa doar pe perioada determinata si doar atunci cand concediul fara plata depaseste 30 de zile lucratoare.

Perioada de concediu fara plata, cu exceptia celui pentru formare profesionala, se scade din vechimea in munca, intrucat nu ti se plateste salariu si nu ti se retin si vireaza taxele si impozitele aferente acestuia.

Varsta de pensionare

In Romania angajatii au dreptul la pensie atunci cand li s-au retinut si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii minim 15 ani. Varsta de pensionare in Romania de 65 de ani pentru barbati, in timp ce pentru femei aceasta este, in prezent, in curs de modificare progresiva si va ajunge la 63 de ani.

Pentru a beneficia de pensie stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Persoanele care nu au atins inca varsta standard de pensionare, dar au atins deja stagiul complet de cotizare pot beneficia de pensie anticipata, cu doua conditii:

In prezent in Romania sunt doua tipuri de pensie anticipata, fara penalizare sau partiala, insa din 2021 va ramane in vigoare doar cea de-a doua, care vine cu o "penalizare" calculata in functie de numarul anilor de cotizare realizati peste stagiul complet.