Salariul minim va creste in Romania incepand cu 2021

Autor: Publicat: Miercuri, 13 Mai 2020 | Modificat Miercuri, 13 Mai 2020
Home » Blog

Salariul minim va creste in transe anuale egale, potrivit unei propuneri legislative adoptate, marti, 12 mai, in Plenului Senatului. Aceasta masura schimba Codul Muncii prin faptul ca salariul minim pe economie va ajunge la o valoare de 60% din salariul mediu in anul 2025, astfel:

"Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economie va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul minim pe economie brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut", se arata in propunere.

Salariul minim va creste in Romania incepand cu 2021

Acest proiect a fost initiat de PSD si urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Ca sa intre in vigoare, ea trebuie adoptata de ambele Camere, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.

Initiatorii proiectului au motivat necesitatea acestei masuri in contextul in care la nivel european se discuta despre introducerea unui salariu minim la nivelul Uniunii Europene. Aceste consultari asupra unui salariu universal european prevad o decizie asupra unei formule de calcula astfel incat salariul minim sa fie calculat ca 60% din salariul mediu. Iar asta propun si deputatii social-democrati din tara noastra.

Statele nordice nu sunt insa de acord cu o astfel de masura la nivel european, deoarece companiile sustin ca acest sistem universal ar putea afecta procesul de recompensare a angajatilor, care in acest moment este foarte productiv.

Care este scopul proiectului

Proiectul a fost initiat de fostul ministru al Muncii, Marius Budai, presedintele Comisiei de buget si finante de la Camera Deputatilor, Sorin Lazar, si fostul ministru al Dezvoltarii, Daniel Suciu. Necesitatea unei astfel de majorari a salariilor a fost argumentata prin faptul ca "pachetul" de facilitati si drepturi acordate mediului privat trebuie insotit si de obligatii precum asigurarea nivelului de trai decent pentru populatie, in cazul de fata printr-un nivel minim al salariului minim brut calculat in raport cu castigul salarial mediu in Romania.

"In conditiile in care, se manifesta in mod concret si constant interesul pentru a fi asigurate mediului privat, in plan european si national, conditii optime de dezvoltare (multiple initiative legislative prin care sunt incurajate, sustinute, facilitate investitiile private etc.), societatea trebuie sa realizeze ca, intr-o economie sanatoasa, "pachetul" mediului privat include drepturi si obligatii corelative.

Toate drepturile acordate acestui adevarat "motor" al economiilor nationale trebuiesc insotite de obligatiile corelative. Or, in categoria acestor obligatii este esential sa retinem asigurarea sustenabilitatii economiei nationale si a nivelului de trai decent pentru populatie", sustin initiatorii.

Ce ar insemna pentru Romania

In acest moment, in Romania, salariul minim brut pe tara este de 2.230 de lei, iar cel mediu brut pe economie este de 5.429 de lei. Astfel, raportul dintre cele doua depaseste putin 130%.

Pentru a ajunge la nivelul discutat, de 60%, salariul minim brut ar trebui sa creasca la 3.257 de lei, adica cu 1.000 de lei mai mult fata de valoarea actuala. Suma neta ar ajunge la 1.916 de lei (fata de 1.347 de lei cat este in prezent pentru majoritatea categoriilor profesionale).

Te-ar putea interesa: