Tichete de masa si telemunca

Tichete de masa si telemunca
Autor: | Publicat: 19 Martie 2020 | Modificat: 22 Septembrie 2020

Tichetele de masa (bonurile de masa) reprezinta un beneficiu al salariatului care i se acorda extrasalarial. Pentru fiecare zi de munca, inclusiv angajatilor care presteaza servicii part-time vei primi un tichet. Bonurile se acorda o data pe luna si au ca scop plata produselor alimentare.

In medie angajatul primeste 20 de tichete de masa in valoare de aproximativ 300 de lei. Principalul avantaj al angajatorului care ofera tichetele de masa este ca nu sunt supuse niciunei taxe, impozitari. Pentru un numar de 10 angajati cu 21 de tichete de masa pe luna, anual anjajatorul poate salva pana la 37% din bugetul firmei.

Avantajul tichetelor de masa

Pentru salariatii care incaseaza tichetele de masa pe card le este permisa plata fractionata. De exemplu, este posibila plata oricarei sume atat timp cat nu este depasita valoarea tichetelor de pe card. De asemenea, termenul de valabilitate este de 4 ani.

In ce conditii se acorda tichetele de masa

Tichetele de masa se acorda si in cazul in care salariatii unei companii aleg sa lucreze de la domiciliu?

Telesalariatul beneficiaza de aceleasi drepturi ca un salariat care merge la birou zilnic, potrivit legii. Toate drepturile unui salariat, fie ca alege sa mearga zilnic la sediul companiei, fie ca lucreaza de la domiciliu, sunt prevazute in regulamentul intern, cat si in contractele colective de munca.

Astfel, telesalariatii au dreptul la tichete de masa, daca angajatorul respectiv le acorda in mod obisnuit.

Si telesalariatul si cel care munceste la domiciliu trebuie sa primeasca tichetele de masa atunci cand trec de la munca de la birou la munca acasa, doar pe criteriul schimbarii locului de munca.

Tichetele de masa nu se acorda in urmatoarele cazuri

Valoarea tichetelor de masa

Valoarea tichetelor de masa a crescut incepand cu data de 1 martie 2020, potrivit unui proiect adoptat de Camera Deputatilor, in luna februarie 2020, privind majorarea valorii nominale de la 15 lei la 20 de lei.

Acest proiect de lege a fost initiat prin motivarea faptului ca valoarea actuala a tichetelor de masa nu acopera costurile unei mese.

Sursa: www.sodexo.ro