Zile libere platite parintilor cand se inchid scolile

Zile libere platite parintilor cand se inchid scolile
Autor: | Publicat: 15 Martie 2020 | Modificat: 20 Iulie 2020

Inca de anul trecut, din decembrie, a fost elaborat un proiect ce prevedea acordarea de zile libere unui parinte atunci cand se inchid scolile si gradinitele, din motive meteorologice sau a altor situatii extreme decretate de stat. Pe 12 martie legea a fost adoptata de Parlament, iar pe 14 martie a fost promulgata de catre presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

Legea zile libere platite pentru parinti va intra in vigoare pe 17 martie 2020, la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Legea a fost adoptata in procedura de urgenta, in contextul in care scolile din Romania au fost inchise din cauza pandemiei de coronavirus.

Care este criteriul de acordare a zilelor libere

Legea se aplica in cazul parintilor care au un copil sau mai multi pana in varsta de 12 ani. De asemenea, in aceasta categorie intra si parintii care au copii cu dizabilitati, inscrisi la o unitate de invatamant si care au varsta pana in 18 ani.

Pentru a beneficia de aceste zile libere platite, parintele care alege sa stea acasa cu copilul trebuie sa faca o cerere catre angajator. Prin aceasta, se obliga sa isi petreaca timpul cu copilul in perioada mentionata.

Cererea va fi insotita de o declaratie pe proprie raspundere a celuilalt parinte, din care sa reiasa ca nu a depus si el o cerere in acest sens la angajatorul sau. Exceptie de la aceasta regula fac parte familiile monoparentale sau tutorele legal.

Cine plateste zilele libere cand se inchid scolile

Plata zilelor libere pentru parintii care stau acasa cu copii atunci cand sunt inchise scolile si gradinitele sunt suportate integral de catre angajator. Numarul de zile libere nu vor fi scazute din concediu, parintii vor fi platiti pentru fiecare zi libera cu 75% din salariu brut, insa nu vor depasi suma de 75% din salariul mediu brut pe tara.

Important

In perioada in care scolile sunt inchise, copiii trebuie sa isi continue studiile online pentru a nu decala testele, examenele de sfarsit de an. Materialele educationale trebuie urcate de catre profesori pe platforma educred.ro.

Model de cerere pentru aprobarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant si declaratia pe propria raspundere conform prevederilor legale trebuie sa arate ca in exemplele de mai jos:

Cerere si declaratie zile libere
Descarca Sursa: zile-libere.com