Salariu brut este format din
- Salariu net
- Retinerile salariatului: CAS, CASS, Impozit pe salariu
- Deducere personala
Ce inseamna salariul brut
Suma totala de bani care este inregistrata in cartea de munca. Salariul minim brut in Romania este de 3.000 de lei, incepand de la 1 ianuarie 2023.
Salariul brut este format din salariul net, suma de bani de care angajatul beneficiaza in mod direct, si taxele catre casa de pensii, sanatate si impozitul pe venit.
Astfel, pentru suma minima bruta de 3.000 de lei angajatul primeste un salariu net de 1.898 lei, din care plateste pentru asigurarea sociala 700 de lei, asigurarea de sanatate 280 lei si impozitul pe venit 157 lei. Pentru fiecare calcul salariu brut, suma este rotunjita in zecimale.
Cum se plateste salariul brut? In Romania principalele metode de plata a salariului se realizeaza prin transfer bancar in contul angajatului sau in numerar. In general, plata prin virament bancar este acceptata la semnarea contractului individual de munca de catre angajat.
Totusi, niciun angajator nu poate impune o metoda de plata salariatilor. De exemplu, angajatii care doresc plata in numerar trebuie sa faca o solicitare prin completarea unui formular specific.

Calcul salariu brut foloseste o formula matematica prin care calculeaza, conform Legislatiei Muncii din Romania, toate taxele si impozitele, pornind de la salariu net.
Aplicatia calculator salariu brut se diferentiaza fata de concurenta prin rapiditatea cu care proceseaza informatia, modul simplu de a vizualiza rezultatul pe orice tip de dispozitiv (tableta, telefon, calculator).
De asemenea exista posibilitatea de a printa si descarca castigul net/brut cu toate contributiile catre stat. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi formularul cu suma pe care o castigi, iar de restul ne ocupam noi.
Modificarile fiscale din Romania sunt integrate in formula de calcul a salariului brut / net tinand cont de modificarile facute cu data de 1 ianuarie 2023, in care salariul minim pe economie a fost majorat la 3.000 de lei, din care se scad contributiile obligatorii catre stat.

Angajatul urmand astfel sa incaseze in baza contractului individual de munca pentru cele aproximativ 165,333 de ore lucratoare suma neta de 1.898 de lei.
Formula de calcul are rolul de a simula salariul brut pentru un program normal de lucru de 40 de ore pe saptamana, conform ultimelor modificari din Legislatia Muncii.
Aceste calcule nu se aplica angajatilor care au persoane in intretinere, sunt neplatitori de TVA, incaseaza salariul pe PFA sau lucreaza in domeniul constructiilor.
Salariu brut din Romania vs Europa
Romania avea, in 2023, al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana, potrivit unei analize a Guvernului. Situatia nu s-a schimbat nici odata cu cresterea salariului minim brut pe tara garantat de la 2.550 la 3.000 de lei.
Un calcul salariu brut in euro arata ca romanii castiga in 2023 aproximativ 610 de euro pe luna
La nivel de salariu net situatia este si mai rea, intrucat Romania este tara din UE in care angajatilor li se retine cea mai mare cota pentru impozite si contributii sociale (40,2%), in timp ce Ungaria ocupa locul al doilea, cu 33,4%.
Singura tara din Uniunea Europeana care are stabilit salariu minim pe economie mai mic decat Romania, este Bulgaria.
Intre tarile din vestul Europei si cele din centru si est diferentele de salariul minim pe economie sunt foarte mari, pe alocuri chiar uriase.
Dintre tarile est-europene, cel mai bine sta Estonia (654 de euro brut), iar in sudul UE ajunge pana la 774 de euro brut in Grecia, sau chiar 975 de euro net in Spania (1.050 de euro brut).
Cel mai mare nivel al salariului minim se inregistreaza in:
- Luxemburg (2.257 de euro brut)
- Monaco (1.695 de euro brut)
- Olanda (1.615 euro brut)
- Germania (1.621 euro brut)
- Irlanda (1.775 euro brut)
In Romania, salariul net mediu pe economie este de 3.566 de lei, insemnand salariul brut de 6.095 de lei.
Aceasta valoare plaseaza Romania la finalul clasamentului impreuna cu Bulgaria, Ungaria, Letonia. In fruntea clasamentului se afla tari precum Luxemburg, Danemarca si Suedia.