Calcul salariu brut

Calcul salariu va permite sa calculati rapid salariul brut, in functie de salariul net. Aici, puteti vedea detaliat toate retinerile si impozitele, contributiile sociale si beneficiile salariale.

Salariu Net 2079 Salariu Brut 3449 60.3% salariu net 39.7% contributii salariat Retineri salariat lei
Contributie pensie (CAS 25%) 862 Contributie sanatate (CASS 10%) 345 Deducerea personala (DP) 611 Impozit pe venit (IV 10%) 164
Retineri angajator
Asigurare munca (CAM 2.25%) 78
Total taxe 1449
Angajatul plateste statului 1371 Angajatorul plateste statului 78
Salariu Complet 3527
Calcul nou Printeaza

Salariul brut care sunt contributiile obligatorii

Salariul brut in Romania reprezinta suma totala pe care o primeste un angajat inainte de retinerea pentru plata contributiilor obligatorii, cum ar fi asigurarile sociale de stat, asigurarile de sanatate si impozitul pe venit.  In Romania, contributiile obligatorii catre stat, pentru angajati, includ:

Ce inseamna salariu brut pentru angajator

Salariul minim brut in Romania este de 3300 de lei, incepand de la 1 ianuarie 2024. Salariul brut reprezinta salariul net, suma de bani de care angajatul beneficiaza in mod direct la care se adauga taxele datorate de angajat: CAS, CASS si impozitulul pe venit.

Astfel, pentru suma minima bruta de 3300 de lei angajatul primeste un salariu net de 2079 lei, din care achita pentru asigurarea sociala 775 de lei, asigurarea de sanatate 310 lei si impozitul pe venit 136 lei. Pentru fiecare calcul salariu brut, suma este rotunjita in zecimale.

Cheltuielile pe care un angajator le are conform contractului individual de munca este Contributia Asiguratorie de Munca (CAM) care reprezinta un procent de 2.25% din venitul brut si poarta denumirea de salariu complet.

Calcul salariu complet net la brut

Calcul salariu brut foloseste o formula matematica prin care calculeaza, conform Legislatiei Muncii din Romania, toate taxele si impozitele care sunt retinute pentru bugetul de stat, pornind de la salariu net. Aplicatia calculator salariu brut se diferentiaza prin:

Calculator online aplica modificarile fiscale din Romania pentru formula de calcul a salariului brut / net in care salariul minim pe economie a fost majorat la 3300 de lei. Angajatul urmand astfel sa incaseze in baza contractului individual de munca pentru cele aproximativ 165,333 de ore lucratoare suma neta de 2079 de lei.

Salariu minim pe economie din Romania vs Europa

Romania are in 2024, al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana, potrivit unei analize a Guvernului. Situatia nu s-a schimbat nici odata cu cresterea salariului minim brut pe tara garantat de la 3000 la 3300 de lei.

Singura tara din Uniunea Europeana care are stabilit salariul minim mai mic decat Romania, este Bulgaria. Intre tarile din vestul Europei si cele din centru si est diferentele salariale sunt foarte mari, pe alocuri chiar uriase.

Dintre tarile est-europene, cel mai bine sta Estonia, 654 de euro, iar in sudul UE ajunge pana la 774 de euro in Grecia, sau chiar 975 de euro in Spania. Cel mai ridicat nivel al tarilor din Europa in functie de salariul minim brut pe economie se inregistreaza in:

1