Calcul salariu brut 2021

Vizualizati mai jos taxele, impozitele si contributiile de plata.

Salariu Net 1386 Salariu Brut 2300 60.3% salariu net 39.7% contributii salariat Retineri salariat lei
Contributie pensie (CAS 25%) 575 Contributie sanatate (CASS 10%) 230 Deducerea personala (DP) 405 Impozit pe venit (IV 10%) 109
Retineri angajator
Asigurare munca (CAM 2.25%) 52
Total taxe 966
Angajatul plateste statului 914 Angajatorul plateste statului 52
Salariu Complet 2352
Recalculeaza Printeaza

Salariu brut este format din

Ce inseamna salariu brut

Suma totala de bani care este inregistrata in cartea de munca. Salariul minim brut in Romania este de 2.300 de lei, incepand de la 1 ianuarie 2021. Salariul brut este format din salariul net, suma de bani de care angajatul beneficiaza in mod direct, si taxele catre casa de pensii, sanatate si impozitul pe venit.

Astfel, pentru suma minima bruta de 2.300 de lei angajatul primeste un salariu net de 1.386 lei, din care plateste pentru asigurarea sociala 575 de lei, asigurarea de sanatate 230 lei si impozitul pe venit 109 lei. Pentru fiecare calcul salariu brut, suma este rotunjita in zecimale.

Cum se plateste salariul? In Romania principalele metode de plata a salariului se realizeaza prin transfer bancar in contul angajatului sau in numerar. In general, plata prin virament bancar este acceptata la semnarea contractului de munca de catre angajat. Totusi, niciun angajator nu poate impune o metoda de plata salariatilor. De exemplu, angajatii care doresc plata in numerar trebuie sa faca o solicitare prin completarea unui formular specific.

Calcul salariu brut

Calcul salariu brut foloseste o formula matematica prin care calculeaza, conform Legislatiei Muncii din Romania, toate taxele si impozitele, pornind de la salariu net.

Aplicatia calculator-salariu.net se diferentiaza fata de concurenta prin rapiditatea cu care proceseaza informatia, modul simplu de a vizualiza rezultatul pe orice tip de dispozitiv (tableta, telefon, calculator) si posibilitatea de a printa si descarca castigul net/brut cu toate contributiile catre stat. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi formularul cu suma pe care o castigi, iar de restul ne ocupam noi.

Modificarile fiscale din Romania sunt integrate in formula de calcul a salariului brut / net tinand cont de modificarile facute cu data de 1 ianuarie 2021, in care salariul minim pe economie a fost majorat la 2.300 de lei, din care se scad contributiile obligatorii catre stat. Angajatul urmand astfel sa incaseze in baza contractului de munca pentru cele aproximativ 166 de ore lucratoare suma neta de 1.386 de lei.

Formula de calcul are rolul de a simula salariu brut pentru un program normal de lucru de 40 de ore pe saptamana, conform ultimelor modificari din Legislatia Muncii. Aceste calcule nu se aplica angajatilor care au persoane in intretinere, sunt neplatitori de TVA, incaseaza salariul pe PFA sau lucreaza in domeniul constructiilor.

Salariu brut din Romania vs Europa

Romania avea, in 2019, al treilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana, potrivit unei analize a Guvernului. Situatia nu s-a schimbat nici odata cu cresterea salariului minim brut pe tara garantat de la 2.230 la 2.300 de lei.

Un calcul salariu brut in euro arata ca romanii castiga in 2021 aproximativ 450 de euro pe luna, sub Ungaria, care are un salariu minim brut pe economie de 464 de euro. La nivel de salariu net situatia este si mai rea, intrucat Romania este tara din UE in care angajatilor li se retine cea mai mare cota pentru impozite si contributii sociale (39,6%), in timp ce Ungaria ocupa locul al doilea, cu 33,4%. Concret, in timp ce in Ungaria salariul minim net este de 309 euro pe luna, in Romania acesta este de doar 295 de euro.

Singura tara din Uniunea Europeana care are stabilit salariu minim pe economie mai mici decat Romania este Bulgaria (283 de euro brut, 222 de euro net).

Intre tarile din vestul Europei si cele din centru si est diferentele de salariu minim sunt foarte mari, pe alocuri chiar uriase. Dintre tarile est-europene, cel mai bine sta Estonia (546 de euro net, 578 de euro brut), iar in sudul UE ajunge pana la 546 de euro net in Grecia (650 euro brut) sau chiar 975 de euro net in Spania (1.050 de euro brut).

Cel mai mare nivel al salariului minim se inregistreaza in:

In Romania, salariul net mediu pe economie este de 3.020 de lei, insemnand salariu brut de 5.162 de lei. Aceasta valoare plaseaza Romania la finalul clasamentului impreuna cu Bulgaria, Ungaria, Letonia. In fruntea clasamentului se afla tari precum Luxemburg, Danemarca si Suedia.

1