Calcul salariu net

Calculatorul salariu complet genereaza fluturas de salariu de la brut la net, impreuna cu toate contributiile datorate statului.

Salariu Net 2079 Salariu Brut 3300 60.6% salariu net 39.4% contributii salariat Retineri salariat lei
Contributie pensie (CAS 25%) 775 Contributie sanatate (CASS 10%) 310 Deducerea personala (DP) 660 Impozit pe venit (IV 10%) 136
Retineri angajator
Asigurare munca (CAM 2.25%) 70
Total taxe 1290
Angajatul plateste statului 1221 Angajatorul plateste statului 70
Salariu Complet 3370
Calcul nou Printeaza

Ce inseamna salariu net

Salariu net este suma de bani pe care o primeste efectiv un angajat in mana, dupa deducerea tuturor impozitelor si contributiilor sociale obligatorii (precum impozitul pe venit, contributia la asigurarile sociale, contributia la asigurarile de sanatate etc.) din salariul brut.

Cum se calculeaza salariul net in Romania

Aplicatia calculator salarii genereaza fluturas salariu in care se evidentiaza salariu net, salariu brut si suma de bani retinuta de angajator pentru a achita taxele obligatorii catre stat. Fiecare contributie este marcata prin procentul si suma datorata.

Care sunt contributiile obligatorii pentru angajat si angajator?

Lunar, angajatorul trebuie sa plateasca contributii sociale la bugetul de stat in numele fiecarui angajat. Acestea includ:

Pe langa aceaste contributii obligatorii din salariul angajatului, se mai retine inca 10% reprezentand impozitul pe venit. Angajatorii sunt obligati sa efectueze aceste plati inainte de data de 25 a fiecarei luni urmatoare.

Care sunt taxele deduse din salariu net?

Angajatii care au un salariu brut mai mic de 5250 de lei au dreptul legal la o deducere personala ca parte a venitului lunar. Aceasta prestatie unica se bazeaza atat pe salariul angajatului, cat si pe orice persoana aflata in intretinerea acestuia.

Care este salariul minim pe economie?

Salariul minim brut pe economie in Romania reprezinta un punct de referinta pentru remunerarea echitabila in aceasta tara. De la 1 ianuarie 2024 angajatii pot fi siguri ca vor primi pentru un program de 165,333 ore pe luna, salariu brut de 3300 lei.

Salariul minim pe economie este de 2097 lei net, insemnand 3300 de lei brut.

Diferenta dintre salariu net si brut

Salariul brut este stabilit si detaliat in contractul de munca, fiind o suma mai mare decat salariul net. Aceasta cifra ia in considerare contributiile la asigurarile sociale, impozitele platite catre autoritatile guvernamentale.

Salariul net reprezinta ceea ce un angajat primeste "in mana" in fiecare luna dupa ce aceste deduceri sunt retinute de angajator.

Salariul minim net = 2079 de lei vs. salariu minim brut = 3300 de lei

Exceptii de la calcul salariu net

Sunt mai multe situatii care sunt exceptate de la calcul salariu in 2024. Formula de calcul se aplica unui program normal de lucru, in medie de 165,333 de ore pe luna si de normele fiscale generale privind salariile.

Nu sunt vizati de aplicatia calculator-salariu.net salariatii care au persoane in intretinere. Acestia vor avea un salariu net mai mare decat cel prezentatat, in functie de deducerea personala de care beneficiaza conform Legislatiei Muncii.

De asemenea, pentru salariile obtinute de angajatii cu grad de handicap se vor datora doar contributiile sociale obligatorii (pensia 25% si asigurarea medicala 10%).

Persoanele cu handicap care obtin venituri din activitati independente (realizate individual sau intr-o forma de asociere), drepturi de proprietate intelectuala, salarii si venituri asimilate sunt scutite de la plata impozitului pe venit.

Angajatii din constructii sunt scutiti de la plata asigurarilor de sanatate si a impozitului pe venit si beneficiaza de o reducere a CAS la 21,25% fata de 25%.

Taxele salariale reduse se aplica numai lucratorilor cu venituri lunare brute intre 4582 si 30000 de lei. Afla care este salariu minim pe economie in constructii de la 1 ianuarie 2024. Aplicatia calculator salariu nu vizeaza nici angajatii care incaseaza salariu pe PFA fiind supusi altor prevederi legislative.

1