Indemnizatie crestere copil

Indemnizatia de crestere a copilului o poate primi orice parinte dupa nasterea unui nou membru al familiei, timp de un an sau doi, in functie de propria alegere, sau chiar de trei ani, in cazul copiilor incadrati cu un grad de handicap.

Indemnizatie crestere copil

Doar unul dintre parintii unui copil poate beneficia, la alegere, de concediu si ingrijirea copilului. Conform legii nr. 66/2016, indemnizatia se acorda in functie de salariul brut obtinut de parintele beneficiar anterior datei nasterii copilului.

Cine are dreptul la indemnizatie?

Pentru indemnizatia de crestere a copilului poate opta oricare dintre parintii copilului, dar si persoana care fie adopta un copil, fie il primeste in plasament sau este numita tutore.

Perioada minima de munca pentru obtinerea indemnizatiei

Eligibile pentru primirea indemnizatiei sunt acele persoane care in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii, activitati independente sau s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:

Calcul indemnizatie crestere copil

Indemnizatia minima este de 1495 de lei, iar cea maxima este limitata la 8500 de lei, indiferent de cat de mari ar fi veniturile parintelui care intra in concediu pentru cresterea copilului.

In general mamele sunt cele care beneficiaza de concediu si indemnizatie crestere copil, insa, optional, de acestea pot beneficia si tatii.

Exemplu de calcul

Indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania se calculeaza ca 85% din media salariului net lunar realizate in ultimele 12 luni din cele 24 de luni anterioare nasterii copilului.

Un calcul special se face pentru mamele care dau nastere la gemeni, tripleti sau multipleti: pentru un copil se acorda, lunar, cei 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii, iar incepand cu al doilea copil dintr-o sarcina multipla se acorda, pentru fiecare, 85% din cuantumul salariului minim pe economie.

Pentru persoanele care au realizat concomitent venituri impozabile din mai multe surse, cuantumul indemnizatiei se va stabili cumuland toate veniturile, pe baza documentelor doveditoare.

Pentru persoanele care nu au un contract individual de munca si inregistreaza venituri din activitati independente indemnizatia se va calcula dupa aceeasi formula de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Cand se plateste indemnizatia

Plata acesteia nu se face, de obicei, imediat, astfel ca multi dintre parintii beneficiari ajung sa incaseze retroactiv banii pe mai multe luni, in functie de viteza cu care este procesat dosarul la DGASPC.

OUG nr. 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si OUG nr. 148/2005 prevad ca drepturile reprezentand indemnizatia de crestere copil se cuvin si se platesc in minim 42 de zile de la nasterea copilului, daca cererea pentru indemnizatie este depusa in maxim 60 de zile de la nastere.

Cand, la nasterea unui copil, unul dintre parinti se afla deja in concediu de crestere a copilului, are posibilitatea sa opteze pentru incetarea drepturilor acordate, astfel incat celalalt parinte sa poata solicita drepturile pentru urmatorul copil.

Acte necesare indemnizatie crestere copil

Pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil pana la varsta de 2 ani este necesara depunerea la DGASPC a urmatoarelor acte, in dosar cu sina:

Suplimentar la dosar se pot atasa Sursa: gov.ro
Autor: | Publicat: 11 August 2020 | Modificat: 19 Aprilie 2024