Infiintare PFA

PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o forma simpla si la indemana oricarei persoane fizice de a-si desfasura activitatea conform Legislatiei Muncii.

Autor: | Publicat: 24 Mai 2021 | Modificat: 09 Mai 2022
Infiintare PFA

Acest tip de entitate juridica permite oricui sa desfasoare orice forma de activitate economica, orice meserie, indeletnicire sau profesie pe care legea nu le interzice, in orice domeniu. Pentru infiintare PFA trebuie sa stiti ca aveti nevoie de cateva acte pe care sa le depuneti la Registrul Comertului.

Un PFA poate desfasura activitatea pe cont propriu sau, potrivit legii, poate angaja sau colabora cu alte persoane, dar nu mai mult de 3.

PFA sau SRL

Spre deosebire de PFA, un SRL (Societate cu Raspundere Limitata) este o forma juridica de firma in cadrul careia asociatul sau asociatii raspund in limita capitalului social subscris. Un SRL poate fi detinut de un numar de maximum 50 de asociati.

O persoana poate fi asociat unic intr-un singur SRL, iar daca vrea sa mai infiinteze un SRL, trebuie sa mai aiba cel putin inca un asociat. Cum alegi corect ce fel de entitate juridica sa infiintezi pentru a-ti desfasura activitatea?

Daca afacerea pe care vrei sa o dezvolti se bazeaza pe meseria ta si pe forta ta de munca, atunci alegerea cea mai potrivita este sa infiintezi un PFA. In acest caz, vei avea maxim 5 coduri CAEN si cel mult 3 angajati.

Daca vrei sa desfasori o singura activitate sau un numar de activitati intr-un domeniu pentru care nu ai nevoie de experienta sau studii, cu un volum redus de activitate, tot PFA este alegerea cea mai potrivita. De asemenea, daca vrei sa testezi o idee de afacere, o poti porni sub forma de PFA si radia ulterior firma, pentru a infiinta un SRL.

Daca planuiesti sa construiesti o afacere pe care sa o cresti, sa ai mai multi angajati sau vrei sa desfasori o activitate pentru care nu ai pregatire sau experienta, poti infiinta un SRL. De asemenea, daca vrei sa activezi in mai multe domenii (mai multe coduri CAEN), sau sa te asociezi cu mai multe persoane (maxim 50), atunci iti poti infiinta un SRL.

Coduri CAEN

Un PFA poate avea maxim 5 coduri CAEN in obiectul de activitate. Aceste coduri (sau clase) sunt formate din patru cifre si descriu tipul de activitate al firmei.

Daca preconizezi ca pentru a-ti desfasura activitatea ai nevoie de mai mult de 5 coduri, atunci ar trebui sa iei in considerare infiintarea unui SRL, care permite un numar nelimitat de coduri.

Totusi, exista o lista de coduri CAEN care sunt interzise intr-un PFA. O Persoana Fizica Autorizata poate desfasura orice activitate economica, cu exceptia urmatoarelor:

Acte necesare infiintare PFA

Cheltuieli deductibile PFA

Cheltuielile in cadrul unui PFA sunt deductibile in limita unui procent din baza de calcul, in functie de tipul cheltuielilor. Pentru a putea fi deduse, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in scopul realizarii veniturilor si sa fie justificate prin documente (bonuri, facturi, ordine de plata).

Lista cheltuielilor deductibile integral pentru un PFA, in 2021, arata in felul urmator:

Contabilitate

Atunci cand decizi sa iti infiintezi un PFA, trebuie sa stii ca partea de contabilitate este destul de simpla si se depune o singura declaratie pe an (declaratia unica).

Impozitul pe venitul net (venitul care ramane dupa ce se scad cheltuielile) este de 10% si poate fi achitat in sistem real sau norma de venit.

Daca venitul lunar este mai mare sau egal cu salariul minim pe economie, veti plati contributii sociale calculate in raport cu acesta (25% pentru pensie si 10% pentru sanitate). De asemenea, puteti scoate banii din firma oricand, fara sa platiti impozit.

Declaratie Unica

Cei care detin un PFA trebuie sa completeze anual o Declaratie Unica, pe care o vor depune online sau la ghiseu la ANAF. Persoanele Fizice Autorizate, precum si celelalte categorii profesionale care trebuie sa depuna aceasta declaratie au termen pana la 25 mai 2021 sa depuna declaratia aferenta acestui an.

Taxe infiintare PFA

Pentru infiintare PFA procedurile juridice sunt dintre cele mai simple si nu presupune taxe de infiintare. Actele pentru infiintare PFA pot fi depuse la Registrul Comertului si online.

Inchidere PFA

Pentru a radia din activitate un PFA, procedura este la fel de simpla ca aceea de infiintare a unei astfel de firme. Astfel, daca vreti sa incheiati activitatea unui PFA, trebuie sa depuneti la Registrul Comertului:

Sursa: www.onrc.ro/index.php/ro/