Infiintare PFA

PFA-ul reprezinta o forma simpla si la indemana oricarei persoane fizice de a-si desfasura activitatea conform Legislatiei Muncii. Acest tip de entitate juridica permite oricui sa desfasoare orice forma de activitate economica.

Infiintare PFA

In Romania, Persoana Fizica Autorizata nu se imparte in diferite tipuri, ci este unic ca forma de organizare a unei activitati economice individuale. Potrivit legii, poate angaja sau colabora cu alte persoane, dar nu mai mult de 3.

Cum se face impozitarea pe PFA in 2024 - taxe si impozite

In 2024 sistemul de impozitare pentru Persoana Fizica Autorizata prezinta urmatoarele caracteristici:

Ce acte trebuie pentru un PFA

Pentru deschiderea unui PFA, perspectiva antreprenorilor trebuie sa fie insotita de pregatirea unei serii de documente importante care vor sta la baza infiintarii si functionarii conform legislatiei din Romania. Actele necesare implica:

Cat costa infiintarea unui PFA

Pentru deschiderea unui PFA, costurile includ taxe administrativ si de inregistrare, precum si alte cheltuieli relevante pentru procesul de infiintare.

Cat dureaza sa deschizi un PFA

Deschiderea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) in Romania poate fi un proces rapid, durand de obicei intre 3 si 5 zile lucratoare, daca sunt pregatite toate documentele necesare.

Timpul poate varia in functie de specificul activitatii, aglomeratia de la oficiul registrului comertului si promptitudinea cu care se obtin avizele obligatorii. Este esential sa ai un dosar complet cu acte conform legislatiei curente pentru a evita intarzierile.

Coduri CAEN pentru infiintarea unui PFA

PFA-ul poate avea maxim 5 coduri CAEN in obiectul de activitate. Aceste coduri sunt formate din patru cifre si descriu tipul de activitate al firmei.

Daca preconizezi ca pentru a-ti desfasura activitatea ai nevoie de mai mult de 5 coduri, atunci ar trebui sa iei in considerare infiintarea unui SRL, care permite un numar nelimitat de coduri.

Totusi, exista o lista de CAEN-uri care sunt interzise intr-un PFA. O Persoana Fizica Autorizata poate desfasura orice activitate economica, cu exceptia urmatoarelor:

Unde se poate stabili sediul social pentru PFA?

Sediul social al unui PFA poate fi stabilit in diferite locatii, in functie de preferintele si necesitatile tale. Iata cateva optiuni pe care le poti lua in considerare:

Este de asemenea important sa retii ca poti modifica sediul social la o adresa in acelasi oras sau judet daca iti schimba afacerea sau se dezvolta intr-un mod care necesita o schimbare de locatie.

Cheltuieli deductibile

Cheltuielile in cadrul unui PFA sunt deductibile in limita unui procent din baza de calcul, in functie de tipul cheltuielilor. Pentru a putea fi deduse, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in scopul realizarii veniturilor si sa fie justificate prin documente (bonuri, facturi, ordine de plata).

Lista cheltuielilor deductibile arata in felul urmator:

Declaratie Unica

Cei care detin un PFA trebuie sa completeze anual Declaratia Unica, pe care o vor depune online sau la ghiseu la ANAF. Persoanele Fizice Autorizate, precum si celelalte categorii profesionale care trebuie sa depuna aceasta declaratie au termen pana la 25 mai 2021 sa depuna declaratia aferenta acestui an.

Care este diferenta dintre un PFA si SRL

Spre deosebire de PFA, un SRL (Societate cu Raspundere Limitata) este o forma juridica de firma in cadrul careia asociatul sau asociatii raspund in limita capitalului social subscris. Un SRL poate fi detinut de un numar de maximum 50 de asociati.

O persoana poate fi asociat unic intr-un singur SRL, iar daca vrea sa mai infiinteze un SRL, trebuie sa mai aiba cel putin inca un asociat.

Daca afacerea pe care vrei sa o dezvolti se bazeaza pe meseria ta si pe forta ta de munca, atunci alegerea cea mai potrivita este sa infiintezi un PFA. In acest caz, vei avea maxim 5 coduri CAEN si cel mult 3 angajati.

Daca planuiesti sa construiesti o afacere pe care sa o cresti, sa ai mai multi angajati sau vrei sa desfasori o activitate pentru care nu ai pregatire sau experienta, poti infiinta un SRL. De asemenea, daca vrei sa activezi in mai multe domenii (mai multe coduri CAEN), sau sa te asociezi cu mai multe persoane (maxim 50), atunci iti poti infiinta un SRL.

Inchidere PFA

Pentru a radia din activitate un PFA, procedura este la fel de simpla ca aceea de infiintare a unei astfel de entitati. Astfel, daca vreti sa incheiati activitatea trebuie sa depuneti la Registrul Comertului:

Sursa: www.onrc.ro/index.php/ro/
Autor: | Publicat: 24 Mai 2021 | Modificat: 19 Aprilie 2024