Contract de comodat auto / locuinta

Contractul de comodat este un document intocmit si folosit tot mai des in locul contractelor de inchiriere deoarece nu este generator de venituri pentru persoana care da un bun in folosinta altcuiva; prin urmare, documentul nu este supus impozitarii si nu trebuie declarat la organele fiscale.

Home » Blog » Contract de comodat
Contract de comodat

Contractul de comodat este un comun acord, semnat de doua parti pentru darea in folosinta a unui bun, fie el automobil, apartament, spatiu comercial, utilaj cu titlu gratuit.

Practic este un act de imprumut pe perioada determinata si poate fi incheiat la notariat, cu titlu autentic, sau sub semnatura privata, ca acord scris intre doua parti.

Contract de comodat auto

Acest document se incheie intre proprietarul unui automobil si persoana careia ii da masina in folosinta.

Astfel, contractul de comodat auto va cuprinde, ca orice alt document similar, data incheierii si durata de derulare, datele partilor care incheie actul de imprumut, pretul/valoarea automobilului si obligatiile partilor.

Spre exemplu, o persoana care detine un automobil (comodantul) poate decide sa il imprumute spre folosinta unui prieten (comodatarul) care are nevoie de acesta pe o perioada determinata.

Contractul de comodat are o perioada determinata, insa poate fi reinnoit de cate ori este nevoie, cu intelegerea partilor.

Comodantul nu va fi obligat prin contractul de comodat sa faca cheltuieli pentru conservarea bunului imprumutat, insa la finalul contractului ar urma sa restituie contravaloarea acestora.

Comodatarul, in schimb, trebuie sa se ingrijeasca de bunul primit cu imprumut asemenea unui proprietar; imprumutul bunului este cu titlu gratuit, iar comodatarul nu va trebui sa plateasca nici impozitul pe vehicul, nici asigurarea obligatorie RCA.

Contract de comodat auto acte necesare

Tip de contract de comodat auto
Descarca model contract auto

Contract de comodat pentru locuinta

Cotract de comodat pentru locuinta/bunuri imobile se incheie cu titlu gratuit intre doua persoane fizice sau juridice, pe o perioada determinata; contractul poate fi innoit de cate ori este nevoie, cu acordul partilor.

Documentul incheiat la notar contine data si durata contractului, adresa bunului imobil dat in folosinta, date de la Cartea Funciara, valoarea apartamentului/imobilului cedat spre folosinta, obligatiile partilor, alte clauze.

Comodantul - persoana care cedeaza bunul se obliga sa restituie comodatarului eventuale cheltuieli facute pentru conservarea locuintei.

Nu vor fi restituite, insa, cheltuielile atrase in sarcina comodatarului de folosinta bunului imobil (cheltuieli de intretinere, facturi utilitati, eventuale reparatii ale unor daune provocate).

De exemplu, o persoana care pleaca din tara poate imprumuta locuinta sa unei alte persoane, cu obligatia ca la revenire, aceasta sa ii fie restituita.

Contract de comodat locuinta acte necesare

Model de contract de comodat locuinta
Descarca contract locuinta

Durata contractului

Perioada de desfasurare a unui contract este indicat sa fie una determinata, insa legile in vigoare nu stabilesc o durata maxima permisa. Perioada de valabilitate este stabilita prin acordul partilor.

Astfel, daca nu s-a stabilit o durata a termenului de folosinta, bunul care face obiectul contractului va fi restituit la cererea comodantului.

Contractul de comodat se poate incheia la notar, in forma autentica, sau sub semnatura privata; documentul incheiat pe perioada determinata reprezinta titlu executoriu, insa cel fara termen de restituire constituie titlu executoriu doar cand nu se prevede o intrebuintare sau cand intrebuintarea prevazuta are caracter permanent.

Implicatii privind impozitele si taxele contractului de comodat

Comodantul nu va incasa nicio suma de bani pentru imprumut, prin urmare nu este o actiune supusa impozitarii. In schimb, acesta va trebui sa plateasca in continuare, in nume propriu, impozitele si taxele stabilite prin lege pentru bunurile respective.

Sursa: www.avocatnet.ro
Publicat 21 Octombrie 2020 • Modificat 25 Ianuarie 2023 • 3 minute timp de citit