Scrisorile de intentie reprezinta o modalitate excelenta de a va exprima interesul pentru compania la care aplici si de a va prezenta aptitudinile pentru rolul respectiv.
Ce este o scrisoare de intentie
O scrisoare de intentie este la fel de importanta ca CV-ul atunci cand te afli in cautarea unui loc de munca si ai decis sa aplici pentru un job. Reprezinta primul punct de interactiune cu angajatorii si va constitui baza pentru formarea primei lor impresii despre tine.
Cand este necesara
Ai nevoie de acest document in momentul in care aplici pentru un post de munca si angajatorul solicita in mod specific prezenta lui, impreuna cu CV-ul tau.
Aceasta este importanta deoarece ofera angajatorului o intelegere mai profunda asupra interesului tau pentru pozitia disponibila si determina modul in care experienta, competentele si abilitatile tale se potrivesc cu cerintele jobului chiar si in stadiul de internship.
Motivul pentru care este esentiala pentru candidatura ta
Recrutorii vor identifica abilitatile persoanei chemate la interviul de angajare in raport cu alti candidati. Astfel isi fac o prima parere despre profesionalism. Cum redactezi scrisoarea este un element esential in procesul de a obtine jobul.
Altfel spus, ofera o oportunitate de a face o prima impresie puternica, permitandu-va sa va prezentati si, in acelasi timp, sa prezentati calificarile cheie care va pot diferentia de alti candidati.
Reguli de redactare
Scrisoarea de intentie trebuie sa contina elemente care sa reflecte scopul tau, ce consideri ca te recomanda pentru jobul respectiv, dorinta ta de a avea ocazia sa iti demonstrezi capacitatea profesionala, toate "impachetate" intr-o corespondenta ce trebuie sa respecte cateva reguli specifice. Acestea sunt:
- Elemenete de identificare personale (nume, adresa, e-mail, telefon) si ale destinatarului (persoana careia ii este adresata scrisoarea si functia acesteia, trecute de obicei in formula de adresare cu care incepe scrisoarea).
- Argumenteaza ce te-a determinat sa aplici pentru respectiva companie, postul pe care il doresti si modalitatea in care ai aflat despre locul de munca pe tonul potrivit.
- Poti mentiona si despre eventuale studii de specialitate care te recomanda insa fara a intra in prea multe detalii care se regasesc oricum in CV-ul atasat.
- In cuprins trebuie sa iti faci, pe scurt, "reclama", in cel mult doua paragrafe, pentru a nu risca sa plictisesti recrutorul.
- Subliniaza competentele care consideri ca te recomanda pentru post si explica de ce experienta de care dispui corespund profilului cautat de angajator.
Scopul scrisorii este de al convinge pe angajator, intr-un limbaj profesionist de skill-urile tale care te fac candidatul ideal pentru postul vizat si pot aduce un plus necesar in activitatea agentiei.
Scrisoarea de intentie ar trebui sa aiba, in mod ideal, intre 375-600 de cuvinte
Datele obligatorii a unei scrisori de intentie
- Date de contact
- Nume
- Functia
- Nume si adresa companiei
- Data
- Formula de salut/adresare
- Corpul scrisorii
- Formula de incheiere
- Semnatura
Ce nu trebuie sa contina
Cand realizezi o astfel de scrisoare nu trebuie sa cazi in capcana de a relua datele CV-ului tau. Ce nu trebuie sa contina:
- Repetarea acelorasi date in ambele documente se poate intoarce impotriva ta pentru ca ar putea denota lipsa de inspiratie
- Elementele care pot fi interpretate ca exagerari
- Foloseste un limbaj concis, nu neaparat unul pompos
- Nu vorbi despre fosti angajatori si nemultumirile tale fata de joburile anterioare
Axeaza-te pe fraze scurte si relevante si exprima-te cu profesionalism. De asemenea, evita sa incluzi calitati care pot fi irelevante pentru jobul la care aplici.
Despre salariul brut vei discuta cu angajatorul doar la un interviu fata în fata.
Greseli frecvente care trebuie evitate
Evitati sa folositi expresii generice; in schimb, folositi cuvinte bine gandite care sa ilustreze de ce sunteti cel mai bun candidat. In plus, verificati de doua ori ortografia, gramatica si punctuatia inainte de a trimite. Angajatorilor le poate crea o impresie negativa.
Model de scrisoare de intentie
Daca vrei ca scrisoarea ta de angajare sa fie eficienta, o poti scrie de la zero, pentru a-i da o nota personala, sau poti folosi unul dintre modelele de mai jos.
Ideal este, insa, sa combini cele doua variante astfel incat sa arati angajatorului ca ti-ai dat tot interesul pentru a atrage atentia.
SumarAlaturi de Curriculum Vitae este esentiala redactarea scrisorii care sa transmita angajatorului in mod precis si eficient abilitatile, calificarile, disponibilitatea si experienta dvs. Pentru a va asigura ca aveti cele mai mari sanse de reusita pentru jobul visat, folositi modelele noastre practice. Mult noroc!
Sursa: gov.ro