Concediu de odihna

Concediul de odihna anual, platit este un drept al oricarui salariat. Acesta este garantat prin lege si orice angajat care lucreaza cu forme legale are dreptul la minimum 20 de zile de concediu pe an.

Home » Blog » Concediu de odihna
Concediu de odihna

Durata se stabileste in contractul indiviual de munca, conform prevederilor legale din Codul Muncii.

Fiecare angajat trebuie sa isi ia anual zilele libere de odihna sau, in anumite cazuri, in decursul anului urmator, conform contractului colectiv de munca.

Angajatorul este obligat sa acorde concediu de odihna pana la finalul anului urmator, tuturor angajatilor care, in decursul anului calendaristic anterior, nu au beneficiat de toate zilele de concediu la care aveau dreptul.

Calcul concediul de odihna anual

Durata minima a concediului este de 20 de zile pe an si se calculeaza direct proportional cu perioada lucrata din anul respectiv.

Fiecare salariat are dreptul la 20 zile : 12 luni = 1,66 zile pe luna.

Daca angajatul incepe activitatea la 1 ianuarie, inseamna ca pana la sfarsitul lunii septembrie va avea acumulate 15 zile (1,66 x 9 = 15 zile).

Daca angajatorul decide sa ofere mai mult de 20 de zile pe an, acest lucru trebuie mentionat in contractul colectiv de munca sau in Regulamentul Intern.

Cate zile de odihna am dreptul pe luna

Cate zile de concediu de odihna am dreptul pe luna
Cate zile de concediu de odihna am dreptul pe luna

Conform calculului de mai sus, salariatul are dreptul la 1,66 zile platite, lunar. Cu alte cuvinte, durata concediului pe luna este de o zi sau doua (depinde de angajator) dupa prima luna de cand v-ati angajat.

Salariatii care lucreaza part-time au dreptul la acelas numar de zile de concediu, la fel si cei care au contract pe perioada determinata. In ambele cazuri, zilele se acorda proportional cu perioada lucrata.

Cu cat se plateste o zi de concediu

Pentru zilele in care a fost in concediu de odihna, angajatul primeste o indemnizatie de concediu. Aceasta se calculeaza fie conform venitului din luna in care se ia concediu, fie din veniturile din ultimele 3 luni, in functie de care calcul il avantajeaza mai mult pe salariat.

Atunci cand se calculeaza indemnizatia de concediu, sunt luate in calcul toate sporurile si indemnizatiile permanente de care beneficiaza angajatul.

Exemplu calcul conform Codul Muncii

Cuantumul unei zile de concediu se calculeaza din salariul brut. De exemplu, daca un angajat are un salariu brut lunar de 4.000 de lei si solicita concediu in luna iulie, cele doua metode de calcul arata in felul urmator:

In cazul acesta, a doua metoda de calcul este mai avantajoasa pentru angajat si automat se va folosi.

Ce se intampla cu zilele de concediu neefectuate la final de an

Cate zile de concediu de odihna am dreptul pe luna
Cate zile de concediu de odihna am dreptul pe luna

In cel mai frecvent caz angajatii isi reporteaza zilele nefolosite in noul an. De exemplu, multe companii permit angajatilor sa foloseasca aceste zilele nefolosite doar in primele cateva luni ale noului an.

Dupa aceea, zilele sunt pierdute si nu mai pot fi folosite. Prin urmare, este important sa va cantariti cu atentie optiunile inainte de a decide ce sa faceti cu zilele dvs. de concediu nefolosite.

Cand se poate compensa in bani concediul de odihna neefectuat

Angajatorul poate plati contravaloarea concediului de odihna, in cazul in care angajatul nu l-a efectuat, insa doar la incheierea contractului. La incetarea contractul de munca salariatul primeste contravaloarea zilelor de concediu pe care nu si le-a luat.

De asemenea, daca a beneficiat de mai multe zile de concediu decat prevedea cotractul, i se va retine din ultimul salariu contravaloarea zilelor de concediu de care a beneficiat in plus.

In cazul in care un angajat nu isi ia concediul de odihna deloc pe parcursul unui an, conform sectiunii Concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din Codul Muncii, angajatorul este obligat sa i-l acorde in maximum 18 luni din momentul in care angajatul a obtinut acest drept.

Altfel spus, dupa un an de munca in care nu ati beneficiat de concediu, trebuie sa va luati concediu in urmatoarele 6 luni (12 luni de cand a inceput contractul + 6 luni).

Concediu odihna
Concediu odihna
Descarca cerere concediu

1. Ce este concediul de odihna?

Cunoscut si sub numele de concediu anual platit, este un drept legal al fiecarui angajat. Acesta reprezinta o oportunitate de a se odihni si de a se relaxa departe de munca pentru o anumita perioada de timp.

2. La cate zile de concediu am dreptul?

In conformitate cu Codul Muncii, durata concediului anual pentru toti angajatii este de minim 20 de zile pe an.

Durata concediului de odihna este stabilita in contractul individual de munca sau in dispozitiile legale ale Codului muncii.

3. Cum pot solicita un concediu?

Angajatii cu un contract pe durata determinata trebuie sa depuna cererea de concediu cu cel putin 15 zile inainte de inceperea perioadei de odihna pe care doresc sa o ia.

4. Pot sa imi cumulez concediul de odihna?

Da, in anumite circumstante, este posibila combinarea concediului de odihna. Acest lucru depinde de contractul de munca specific si de conventiile colective stabilite intre angajatori si angajati.

5. Ce se intampla daca nu-mi folosesc concediul de odihna?

In cazul in care un angajat nu isi ia concediu de odihna, angajatorul ii poate permite sa primeasca o compensatie suplimentara (de obicei, o plata in numerar).

Angajatii trebuie sa retina, de asemenea, ca concediul de odihna este un drept important si ca este important sa isi ia aceste zile libere.

6. Pot sa imi reportez concediul in anul urmator?

In anumite circumstante, concediul de odihna poate fi reportat in anul urmator. Angajatii ar trebui sa stie ca concediul de odihna poate fi transferat numai cu acordul scris al angajatorului.

7. Plec in vacanta, trebuie sa solicit concediu de odihna?

Da, toti angajatii trebuie sa depuna o cerere oficiala de concediu de odihna la angajator.

Acest lucru trebuie facut cat mai devreme posibil pentru a se asigura ca concediul de odihna se acorda. Angajatorul va evalua apoi cererea si va oferi un raspuns in consecinta.

Sumar

Fiecare angajat are dreptul la concediu de 1,66 zile pentru o luna lucrata. Aveti dreptul la . Acesta este un concediu platit, iar valoarea lui se calculeaza pornind de la salariul brut. Durata concediului anual pentru orice angajat este de minim 20 de zile, indiferent de natura contractului.

Pentru a determina suma de bani cu care este remunerat angajatul se iau in calcul veniturile din ultima luna sau din ultimele 3 luni, in functie de metoda care il avantajeaza mai mult.

La incetarea contractului, angajatorul trebuie sa ii plateasca angajatului contravaloarea zilelor de concediu ramase. Daca nu v-ati luat deloc concediu intr-un an, trebuie sa o faceti in urmatoarele 6 luni.

Important

Fiecare angajat are dreptul la concediu anual a cel putin 20 de zile care sunt stabilite in contractul individual de munca in conformitate cu prevederile legale din Codul Muncii.

Sursa: www.inspectiamuncii.ro
Publicat 16 Februarie 2021 • Modificat 21 Decembrie 2022 • 6 minute timp de citit