Concediu de odihna

Concediul de odihna anual, platit, este un drept al oricarui salariat. Acesta este garantat prin lege si orice angajat care lucreaza cu forme legale are dreptul la zile de concediu. Durata se stabileste in contractul indiviual de munca, conform prevederilor legale din Codul Muncii.

Concediu de odihna
Numarul de zile de concediu de odihna anual nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare

Fiecare angajat are dreptul la odihna si trebuie sa isi ia anual zile libere sau in anumite cazuri, in decursul anului urmator, conform contractului colectiv de munca.

Cate zile de concediu de odihna se acorda pe an? Codul Muncii

Durata concediului de odihna anual este de 20 de zile si se calculeaza direct proportional cu perioada lucrata in anul respectiv.

20 zile : 12 luni = 1,66 zile pe luna

De exemplu, daca angajatul incepe activitatea la 1 ianuarie, inseamna ca pana la sfarsitul lunii septembrie va avea acumulate 15 zile (1,66 x 9 = 15 zile).

Daca angajatorul decide sa ofere mai mult de 20 de zile pe an, acest lucru trebuie mentionat in contractul colectiv de munca sau in Regulamentul Intern.

Cate zile de concediu de odihna am dreptul pe luna

Cat este concediul de odihna?

Conform calculului de mai sus, salariatul are dreptul la 1,66 zile platite, lunar. Cu alte cuvinte, durata concediului pe luna este de o zi sau doua (depinde de angajator).

Salariatii care lucreaza part-time au dreptul la acelas numar de zile de concediu, la fel si cei care au contract pe perioada determinata. In ambele cazuri, zilele se acorda proportional cu perioada lucrata.

Cu cat se plateste o zi de concediu

Pentru zilele in care ai fost in concediu de odihna vei primi indemnizatie de concediu. Aceasta se calculeaza fie conform venitului din luna in care se ia concediu, fie salariul brut din ultimele 3 luni anterioare, in functie de care calcul il avantajeaza mai mult pe salariat.

Cand se calculeaza indemnizatia de concediu sunt luate in calcul toate sporurile si indemnizatiile permanente de care beneficiaza angajatul.

La cat timp dupa angajare se poate lua concediu de odihna?

In Romania, perioada de repaus anual poate fi luata dupa implinirea a 6 luni de la data angajarii. Aceasta perioada poate varia in functie de reglementarile interne ale fiecarui angajator, dar legea asigura dreptul la vacanta dupa aceasta perioada minima de proba.

Conform legislatiei muncii, fiecare angajat are dreptul la o perioada de repaus remunerata, durata acesteia fiind stabilita in functie de vechimea si conditiile de lucru specificate in contractul de munca.

Dreptul la concediu de odihna exemplu de calcul

Cuantumul unei zile de concediu se calculeaza din salariul brut. De exemplu, daca un angajat are un salariu brut lunar de 4000 de lei si solicita concediu in luna iulie, cele doua metode de calcul arata in felul urmator:

In cazul acesta, a doua metoda de calcul este mai avantajoasa pentru angajat si automat se va folosi.

Cate zile de concediu de odihna am dreptul pe luna

Ce se intampla cu zilele de concediu neefectuate la final de an

In cel mai frecvent caz angajatii isi reporteaza zilele nefolosite in urmatorul an. De exemplu, multe companii permit angajatilor sa foloseasca aceste zilele nefolosite doar in primele cateva luni ale noului an.

Angajatorul poate plati contravaloarea concediului de odihna, in cazul in care angajatul nu l-a efectuat, insa doar la incheierea contractului.

De asemenea, daca salariatul a beneficiat de mai multe zile de concediu decat prevedea cotractul, i se va retine din ultimul salariu contravaloarea zilelor de concediu de care a beneficiat in plus.

O alternativa este concediul fara plata. Acesta nu implica o compensatie financiara pentru perioada respectiva.

Cum pot solicita un concediu?

Pentru a solicita un concediu de odihna, trebuie sa depuneti o cerere scrisa la departamentul de Resurse Umane sau managerului dvs.

Cererea de concediu trebuie sa specifice data de inceput si de sfarsit a concediului. In general, acest proces trebuie facut cu o anumita anticipatie, stabilite de regulamentul intern al companiei.

Ce se intampla daca nu-mi folosesc concediul de odihna?

Daca nu iti folosesti perioada de repaus anual, din punct de vedere legal in Romania, aceasta se reporteaza pentru anul urmator. In anumite conditii, poti avea dreptul la o compensatie financiara.

Concediu odihna Descarca cerere concediu Sumar

Fiecare angajat are dreptul la concediu de 1,66 zile pentru o luna lucrata. Pentru a determina suma de bani cu care este remunerat angajatul se iau in calcul veniturile din ultima luna sau din ultimele 3 luni, in functie de metoda care il avantajeaza mai mult. La incetarea contractului, angajatorul trebuie sa ii plateasca angajatului contravaloarea zilelor de concediu ramase.

Sursa: www.inspectiamuncii.ro
Autor: | Publicat: 16 Februarie 2021 | Modificat: 19 Aprilie 2024