Concediu de odihna

Concediul de odihna platit, anual, este un drept al oricarui salariat. Acesta este garantat prin lege si orice angajat care lucreaza cu forme legale are dreptul la minimum 20 de zile de concediu pe an.

Autor: | Publicat: 16 Februarie 2021 | Modificat: 20 Aprilie 2021
Concediu de odihna

Durata se stabileste in contractul indiviual de munca, conform prevederilor legale. Sarbatorile legale, in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite nu sunt considerate zile de concediu de odihna si, ca atare, nu sunt incluse in durata acestuia.

Fiecare angajat trebuie sa isi ia anual zilele libere de odihna sau, in anumite cazuri, in decursul anului urmator, conform contractului colectiv de munca.

Angajatorul este obligat sa acorde concediu de odihna pana la finalul anului urmator, tuturor angajatilor care, in decursul anului calendaristic anterior, nu au beneficiat de toate zilele de concediu la care aveau dreptul.

Cum se calculeaza?

Durata minima a concediului este de 20 de zile pe an si se calculeaza direct proportional cu perioada lucrata din anul respectiv. Mai exact, fiecare angajat are dreptul la 20 zile : 12 luni = 1,66 zile de concediu pe luna.

Daca angajatul incepe activitatea la 1 ianuarie, inseamna ca pana la sfarsitul lunii septembrie va avea acumulate 15 zile de concediu (1,66 x 9 = 15 zile). Daca angajatorul decide sa ofere mai mult de 20 de zile pe an, acest lucru trebuie mentionat in contractul colectiv de munca sau in Regulamentul Intern.

Cate zile de concediu de odihna am dreptul?

Conform calculului de mai sus, un angajat are dreptul la 1,66 zile de concediu de odihna la o luna lucrata. Cu alte cuvinte, aveti dreptul la o zi sau doua de concediu (depinde de angajator) dupa prima luna de cand v-ati angajat.

Cei care lucreaza cu fractie de norma au dreptul tot la 20 de zile de concediu pe an, la fel si cei care au contract pe perioada determinata. In ambele cazuri, zilele de concediu se acorda proportional cu perioada lucrata.

Cum se plateste?

Pentru zilele in care a fost in concediu de odihna, angajatul primeste o indemnizatie de concediu. Aceasta se calculeaza fie conform venitului din luna in care se ia concediu, fie din veniturile din ultimele 3 luni, in functie de care calcul il avantajeaza mai mult pe salariat.

Atunci cand se calculeaza indemnizatia de concediu, sunt luate in calcul toate sporurile si indemnizatiile permanente de care beneficiaza angajatul.

Cuantumul unei zile de concediu se calculeaza din salariul brut. De exemplu, daca un angajat are un salariu brut lunar de 4.000 de lei si solicita concediu in luna iulie, cele doua metode de calcul arata in felul urmator:

In cazul acesta, a doua metoda de calcul este mai avantajoasa pentru angajat si automat se va folosi.

Pot primi valoarea in bani a concediului de odihna in cazul in care nu beneficiez de el

Angajatorul poate plati contravaloarea concediului de odihna, in cazul in care angajatul nu l-a efectuat, insa doar la incheierea contractului. La incetarea contractul de munca salariatul primeste contravaloarea zilelor de concediu pe care nu si le-a luat.

De asemenea, daca a beneficiat de mai multe zile de concediu decat prevedea cotractul, i se va retine din ultimul salariu contravaloarea zilelor de concediu de care a beneficiat in plus.

In cazul in care un angajat nu isi ia concediu de odihna deloc pe parcursul unui an, angajatorul este obligat sa i-l acorde in maximum 18 luni din momentul in care angajatul a obtinut acest drept. Altfel spus, dupa un an de munca in care nu ati beneficiat de concediu, trebuie sa va luati concediu in urmatoarele 6 luni (12 luni de cand a inceput contractul + 6 luni).

Descarca cerere concediu De retinut!

Orice angajat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihna pe an, indiferent de natura contractului. Aveti dreptul la 1,66 zile pentru o luna lucrata. Acesta este un concediu platit, iar valoarea lui se calculeaza pornind de la salariul brut.

Pentru a determina valoarea unei zile de concediu, se iau in calcul veniturile din ultima luna sau din ultimele 3 luni, in functie de care metoda il avantajeaza pe salariat.

La incetarea contractului, angajatorul trebuie sa ii plateasca angajatului contravaloarea zilelor de concediu ramase. Daca nu v-ati luat deloc concediu intr-un an, trebuie sa o faceti in urmatoarele 6 luni.

Sursa: www.inspectiamuncii.ro