Calculator impozit auto

Fiecare cetatean trebuie sa plateasca diverse taxe la stat, impozit pe venit dar si pentru proprietatile pe care le detine, in aceasta categorie fiind incluse locuintele, terenurile, masinile etc.

Autor: | Publicat: 23 Decembrie 2021 | Modificat: 24 Decembrie 2021
Calculator impozit auto

Impozitul auto se numara printre subiectele cele mai importante pentru romani, deoarece legislatia care il reglementeaza se modifica frecvent.

Valoarea impozitului auto nu este fixa, aceasta depinzand de diverse criterii clar stabilite si care fac referire la caracteristicile masinii detinute.

Ce este impozitul auto

Impozitul auto reprezinta o suma de bani pe care fiecare detinator de masina trebuie sa o plateasca anual statului. In functie de modelul de masina avut si de schimbarile legislative, valoarea acestuia difera si se schimba de-a lungul timpului.

Cum se calculeaza impozitul auto

Impozitul auto se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a motorului masinii. Pentru a afla suma exacta pe care o aveti de platit catre stat puteti face o simulare folosind calculator impozit auto.

Cu cat capacitatea cilindrica este mai mare, cu atat suma pe care detinatorul masinii o va avea de platit ca impozit auto va fi mai mare. Calculul impozit auto se face astfel:

Suma de plata pentru impozitul auto difera, insa, si in functie de oras, deoarece primariile au dreptul de a stabili singure valoarea taxelor locale, dar si de tipul motorului si al masinii (daca este hibrid sau nu).

Impozit auto Timisoara, Brasov

De exemplu, pentru un autoturism marca Ford Focus II cu capacitatea cilindrica a motorului de 1388 cmc, impozitul auto in Timisoara este de 92 de lei (fara nicio reducere), in timp ce, pentru exact acelasi model de masina, un detinator din Brasov va plati 62 de lei pe an ca impozit.

Impozit auto motor 2.2

Pentru un motor 2.2, valoarea impozitului auto difera, de asemenea, in functie de judet, de exemplu:

Impozit auto hibrid

Posesorii de masini hibrid au un avantaj. In cazul lor, impozitul auto este mai mic cu cel putin 50% decat impozitul pentru un mijloc de transport cu motor de capacitate cilindrica similara, iar valoarea sa este stabilita de consiliul local.

Cine beneficiaza de reducerea impozitului auto

Nu toata lumea plateste impozite auto. In afara de reducerile care se aplica in cazul anumitor judete (vezi tabelul de mai jos), cateva categorii de persoane fizice sunt scutite de la plata impozitului:

(tabel reducere in functie de judet)

Care sunt penalizarile pentru intarzierea platii

Chiar daca ai un program foarte plin, este recomandat sa iti faci timp pentru a plati la timp impozitul auto.

In caz contrar, vei fi penalizat, astfel ca vei ajunge sa platesti mai mult decat ar fi trebuit. Penalizarile care sa aplica in caz de depasire a termenului limita sunt urmatoarele:

Astfel, suma finala va fi obtinuta prin adunarea valorii standard a impozitului pe care il ai de plata cu penalizarea si dobanda zilnica, in functie de numarul de zile cu care vei intarzia.

Cum se poate plati impozitul auto

Impozitul auto trebuie platit anual, iar achitarea lui poate fi facuta in doua transe egale, prima pe 31 martie si a doua pe 30 septembrie.

Exista mai multe variante prin care impozitul auto poate fi platit:

De retinut!

Daca ai o masina, calculator impozit auto ofera toate informatiile de care ai nevoie despre taxele obligatorii catre stat. Astfel, vei evita diverse neplaceri si te vei putea bucura fara griji de experienta condusului.

Sursa: www.ghiseul.ro/ghiseul/public/