Calculator impozit auto 2024

Aplicatia noastra faciliteaza intelegerea impozitului auto, un subiect important si in schimbare pentru multi romani. In functie de caracteristicile specifice ale masinii dvs., locatie sau tipul de motor, va oferim detalii despre impozitul datorat.

Calculator impozit auto

Ce este impozitul auto

Impozitul auto reprezinta o suma de bani pe care fiecare detinator de masina trebuie sa o plateasca anual statului. In functie de modelul de masina avut si de schimbarile legislative, valoarea acestuia difera si se schimba de-a lungul timpului.

Calculator impozit auto 2024

Impozitul pe mijloacele de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a motorului masinii. Pentru a afla suma exacta pe care o aveti de platit catre stat, puteti face o simulare folosind formularul de mai sus. Calculul impozitului auto se face astfel:

Suma de plata pentru mijlocul de transport difera, insa, si in functie de localitate, deoarece primariile au dreptul de a stabili singure valoarea taxelor locale.

Cand finalizati un contract vanzare cumparare auto, este important sa va informati cu privire la implicatiile fiscale care decurg din acest proces.

Impozitul auto trebuie calculat si achitat de noul proprietar al masinii, conform caracteristicilor specifice ale vehiculului mentionate in contract.

Impozitul auto 2024 exemplu de calcul

Pentru un autoturism marca Ford Mondeo cu un motor de 1388 cmc din Timisoara, impozitul auto in anul 2024 este de 82 de lei (fara nicio reducere), in timp ce, pentru exact acelasi model de masina, un detinator din Brasov va plati 84 de lei pe an.

Impozitul auto pentru posesorii de masina hibrida in Romania variaza in functie de caz. Masinile hibride (mild hybrid, full hybrid, plug-in hybrid) beneficiaza de o reducere a impozitului stabilita de fiecare consiliu local. Masinile electrice sunt scutite de la plata.

Care este data limita pentru plata impozitului auto

Plata impozitului se poate realiza in doua rate egale, cu termene limita la 31 martie si 30 septembrie 2024. In cazul in care suma impozitului este sub 50 de lei, acesta trebuie achitat integral pana la 31 martie.

Daca plata se face integral, adica suma totala se achita o singura data inainte de data de 31 martie 2024, se va aplica o reducere de 10% din suma totala a impozitului.

Modalitati de plata

Modalitatile de plata a impozitului pe masina in Romania sunt destul de diversificate, fiind adaptate nevoilor diferite si posibilitatilor tehnologice ale contribuabililor:

Masini scutite de la plata impozitului

Nu toata lumea plateste impozite auto. In afara de reducerile care se aplica in cazul anumitor judete (vezi tabelul de mai jos), cateva categorii de persoane fizice sunt scutite de la plata impozitului:

Care sunt penalizarile pentru intarzierea platii

In cazul in care contribuabilii nu isi achita impozitul pe masina pana la termenele limita stabilite, se pot aplica penalitati pentru intarzierea platii. Acestea sunt:

Sursa: www.ghiseul.ro/ghiseul/public/
Autor: | Publicat: 23 Decembrie 2021 | Modificat: 19 Aprilie 2024