Impozit pe venit

Impozit pe venit: ghid complet
Autor: | Publicat: 21 Februarie 2020 | Modificat: 07 Iulie 2020

Impozitul pe venit este una dintre principalele taxe pe care trebuie sa le plateasca orice salariat sau persoana fizica care obtine venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pensii, chirii, actitivitati independente sau agricole, jocuri de noroc sau alte surse de venit ce trebuie supuse impozitarii.

Persoanele fizice si salariatii datoreaza statului un impozit pe venit de 10% din venitul brut obtinut pe parcursul unui an fiscal, din care se scad contributiile obligatorii. Impozitul pe venit este o datorie a salariatilor, care este platita de catre angajator.

In cazul persoanelor fizice care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii sunt retinute la sursa. Acestea pot opta pentru calcularea si retinerea impozitului pe venit si prin completarea declaratiei unice.

Ce este impozitul pe venit

Impozitul pe venit este datorat statului de persoanele care obtin venituri in Romania.

Valoarea impozitului pe venit in 2020 este de 10% pentru venituri din: salarii, pensii (2.000 de lei neimpozabili lunar), arenda (calculat la venitul net, stabilit ca diferenta intre venitul brut si cota forfetara de cheltuieli de 40%), activitati independente, activitati agricole, drepturi de proprietate intelectuala (calculat la venitul net, stabilit ca diferenta intre venitul brut si cota forfetara de cheltuieli de 40%), cedarea folosintei bunurilor, investitii sub forma de dobanzi, premii (neimpozabile pana la concurenta sumei de 600 de lei).

Exista si alte cote de impozit pe venit, in functie de provenienta acestora:

Categorii de venituri supuse impozitului pe venit

Se calculeaza si se plateste impozit pe venit de catre toti cetatenii romani care au domiciliul in Romania si au venituri atat din surse din tara, cat si din strainatate.

Trebuie sa plateasca impozit pe venit si persoanele fizice care detin un sediu permanent in Romania si desfasoara activitati independente.

Cetatenii straini care sunt angajati in Romania vor plati impozit pe venitul salarial net obtinut. Persoanele fizice nerezidente care obtin alte venituri decat cele din activitati independente si dependente sunt si ele platitoare de impozit.

In situatia persoanelor fizice de alta cetatenie care indeplinesc insa conditiile de rezidenta, se calculeaza si se plateste impozit pe veniturile obtinute atat din Romania, cat si in tara de origine. Exceptie fac cei care atesta faptul ca sunt rezidenti ai unor state cu care Romania are conventie privind evitarea dublei impozitari.

Impozit pe venit pentru romanii care lucreaza in strainatate

Cetatenii romani care se muta intr-un stat cu care Romania are conventie de evitare a dublei impuneri sunt obligati sa plateasca impozit pe venit in Romania pana la data dovedirii schimbarii rezidentei.

Romanii care lucreaza in state cu care Romania nu are conventie privind evitarea dublei impozitari sunt obligati la plata impozitului pe venit in anul calendaristic in care are loc schimbarea rezidentei, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici.

Cu 30 de zile inaintea plecarii din tara, romanii care merg sa lucreze in strainatate au obligatia de a completa si depune la autoritatea competenta din Romania Macheta Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea în Romania si Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania.

Formularele se completeaza pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc 183 de zile in orice interval de 12 luni consecutive.

Despre Declaratia Unica

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si se depune de acei contribuabili care realizeaza venituri sau pierderi din Romania si din strainatate (PFA, membri ai unor asocieri fara personalitate juridica, persoane care obtin venituri din drepturi de autor din mai multe surse fara a cumula plafonul de 12 salarii minime pe economie si fara a li se retine CAS si CASS, persoane fizice care obtin venituri din chirii, dividende, agricultura, alte surse, venituri din strainatate etc.).

Acelasi formular se completeaza si de persoane fizice care nu realizeaza venituri, dar care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Declaratia unica 2020 serveste pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pe anul 2019, precum si pentru estimarea sumelor datorate pe anul 2020.

Termenul de depunere a Declaratiei Unice 2020 este de 25 mai, stabilita prin OUG nr. 6 din 2020. Initial, data limita pentru depunerea declaratiei era 15 martie.

Declaratia Unica 2020 a suferit o serie de modificari fata de formularul din 2019. Cele mai importante sunt:

Declaratia unica se depune fie prin intermediul Spatiului Privat Virtual de pe site-ul ANAF, fie prin serviciul "Depunere declaratii" de pe portalul www.e-guvernare.ro", pe baza certificatului digital calificat.

Contribuabilii care nu au posibilitatea sa depuna declaratia prin mijloace electronice pot utiliza calculatoarele din cadrul unitatilor fiscale, unde vor beneficia si de sprijinul functionarilor instruiti pentru a acorda asistenta in vederea depunerii Declaratiei Unice.

Declaratia unica poate fi depusa in continuare pe suport de hartie, prin posta, in regim de scrisoare recomandata, sau la ghiseul autoritatii fiscale de care apartine contribuabilul.

Scutiri de la plata impozitului

Codul fiscal prevede cinci categorii scutite de impozitul pe venit:

Jurnalistii ar putea fi a sasea categorie scutita de la plata impozitului pe venitul obtinut din salarii si drepturi de proprietate intelectuala. Legea a fost adoptata de Senat si, recent, de Camera Deputatilor, for decizional. Actul normativ a iscat o multime de controverse, iar decizia finala privind promulgarea lui este la presedintele Klaus Iohannis.

Impozit pe venit - exemplu de calcul

Pentru a intelege cum se calculeaza impozitul pe diferite tipuri de venit, va oferim cateva exemple.

Impozitul pe venitul din salarii este de 10% si se calculeaza dupa ce la salariul net se adauga deducerea personala. Aceasta din urma nu se supune impozitarii si se aplica salariilor pana in 3700 de lei.

Pentru un angajat cu un salariu lunar brut de 3000 de lei, fara persoane in intretinere fara alte contributii deductibile, fluturasul de salariu si impozitul pe venit vor arata astfel:

calcul impozit 2020

Pentru un pensionar cu o pensie de 2500 de lei, se va retine impozit de 10% doar pentru suma ce excede cotei de 2000 de lei, adica 50 de lei.

Pentru o persoana fizica ce obtine venituri din drepturi de autor sau din arenda, impozitul pe venit de 10% se va aplica unei baze de calcul rezultate prin deducerea din venitul brut a cotei de cheltuieli deductibile sau forfetare de 40%, conform legii.

Astfel, la un venit brut de 1000 de lei, suma deductibila va fi de 400 de lei. Impozitul de 10% se va calcula la diferenta dintre acestea (600 de lei) si va fi de 60 de lei.

Cum se plateste impozitul pe venit