Impozit pe venit

Impozitul pe venit este una dintre principalele taxe pe care trebuie sa le plateasca orice salariat sau persoana fizica care obtine venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pensii, chirii, actitivitati independente sau agricole, jocuri de noroc sau alte surse de venit.

Home » Blog » Impozit pe venit
Impozit pe venit

Cat este impozitul pe venit

Salariatii datoreaza statului un impozit pe venit de 10% din salariu brut din care se scad contributiile obligatorii. Suma este oprita si platita automat de catre angajator.

In cazul persoanelor fizice care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala, contributiile sociale obligatorii sunt retinute la sursa. Valoarea impozitului se obtine prin completarea unei Declaratii Unice.

Cota unica de impozitare este de 10% pentru venituri din: salarii, pensii, arenda, activitati independente, activitati agricole, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, investitii sub forma de dobanzi, premii.

Impozitul pe venit este datorat statului de toate persoanele care obtin venituri in Romania.
Alte cote de impozit pe venit
Categorii de venituri supuse impozitarii

Se calculeaza si se plateste impozitul de catre toti cetatenii romani care au domiciliul in Romania si au venituri atat din surse din tara, cat si din strainatate.

Cetatenii straini care sunt angajati in Romania vor plati impozit pe venit din salariu net obtinut. Persoanele fizice nerezidente care obtin alte venituri decat cele din activitati independente si dependente sunt si ele platitoare de impozit.

Cum se face impozitarea veniturilor din strainatate

Cetatenii romani care se muta intr-un stat cu care Romania are conventie de evitare a dublei impuneri sunt obligati sa plateasca impozit pe venit in Romania pana la data dovedirii schimbarii rezidentei.

Romanii care lucreaza in state cu care Romania nu are conventie privind evitarea dublei impozitari sunt obligati la plata impozitului in anul calendaristic in care are loc schimbarea rezidentei, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici.

Cu 30 de zile inaintea plecarii din tara, romanii care merg sa lucreze in strainatate au obligatia de a completa si depune la autoritatea competenta din Romania, macheta chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale.

Formularele se completeaza pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc 183 de zile in orice interval de 12 luni consecutive.

Declaratia Unica

Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si se depune de acei contribuabili care realizeaza venituri sau pierderi in Romania. Declaratia Unica 2021 serveste pentru declararea veniturilor realizate pe anul 2020, precum si pentru estimarea sumelor datorate pe anul 2021.

Termenul de depunere a Declaratiei Unice 2021 este de 25 mai, stabilita prin OUG nr. 6 din 2020.

Declaratia Unica 2021 a suferit o serie de modificari, cele mai importante sunt:

Declaratia unica se depune fie prin intermediul Spatiului Privat Virtual de pe site-ul ANAF, fie prin serviciul "Depunere declaratii" de pe portalul e-guvernare.ro", pe baza certificatului digital calificat.

Contribuabilii care nu au posibilitatea sa depuna declaratia prin mijloace electronice pot utiliza calculatoarele din cadrul unitatilor fiscale, unde vor beneficia si de sprijinul functionarilor instruiti pentru a acorda asistenta in vederea depunerii Declaratiei Unice.

Declaratia unica poate fi depusa in continuare pe suport de hartie, prin posta, in regim de scrisoare recomandata, sau la ghiseul autoritatii fiscale de care apartine contribuabilul.

Scutiri de la plata impozitului

Codul fiscal prevede cinci categorii scutite de impozit pe venit:

Calcul impozit pe venit persoane fizice

Impozitul din salarii este de 10% si se calculeaza dupa ce la salariului net se adauga deducerea personala. Aceasta din urma nu se supune impozitarii si se aplica salariilor pana in 3.700 de lei.

Pentru un angajat cu un salariu lunar brut de 3.000 de lei, fara persoane in intretinere fara alte contributii deductibile, fluturasul de salariu va arata astfel:

calcul impozit 2023
calcul impozit 2023

Pentru un pensionar cu o pensie de 2.500 de lei, se va retine impozit de 10% doar pentru suma ce excede suma de 2.000 de lei, adica 50 de lei.

Pentru o persoana fizica ce obtine venituri din drepturi de autor sau din arenda, impozitul de 10% se va aplica unei baze de calcul rezultate prin deducerea din venitul brut a cotei de cheltuieli deductibile sau forfetare de 40%, conform legii.

Metode de plata Sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Impozit
Publicat 21 Februarie 2020 • Modificat 21 Decembrie 2022 • 5 minute timp de citit