Impozit pe venit

Impozitul pe venit este o forma de taxa pe care persoanele fizice si juridice trebuie sa o plateasca pe baza veniturilor pe care le obtin. Acesta este colectat de catre autoritatile fiscale si constituie o sursa importanta de finantare pentru bugetul de stat. Acest impozit se calculeaza si pe baza salariului minim pe economie.

Impozit pe venit

Care este impozitul pe venit?

Salariatii datoreaza statului un impozit pe venit de 10% din veniturile incasate. Veniturile sub forma de salarii, din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, investitii, piscicultura si silvicultura, premii, jocuri de noroc, chirii si alte surse.

Impozitul trebuie platit de angajati, de persoanele care obtin venituri din activitati independente, dar si de persoanele fizice ce obtin venituri din sursele mentionate mai sus.

Impozitul este datorat statului de toate persoanele fizice care obtin venituri in Romania.

Metode de plata a impozitului pe venit

Cine nu plateste impozitul pe venit

Codul fiscal prevede cinci categorii scutite de la plata impozitului:

Cand se plateste impozitul pe venit SRL?

Pentru societatile cu raspundere limitata (SRL) din Romania, plata impozitului pe venit se efectueaza conform reglementarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

In functie de cifra de afaceri anuala, SRL-urile pot opta pentru plata impozitului pe profit sau pot fi eligibile pentru regimul fiscal al microintreprinderilor.

Categorii de venituri supuse impozitarii

Se calculeaza si se plateste impozitul de catre toti cetatenii romani care au domiciliul in Romania si au venituri atat din surse din tara, cat si din strainatate.

Cetatenii straini care sunt angajati in Romania vor plati, deasemenea, taxa pe venit. Persoanele fizice nerezidente care obtin alte venituri decat cele din activitati independente si dependente sunt si ele platitoare de impozit.

Alte cote de impozitare

In Romania, cotele de taxare se prezinta in urmatorul mod:

Cum se face impozitarea veniturilor din strainatate

Cetatenii romani care se muta intr-un stat cu care Romania are conventie de evitare a dublei impozitari sunt obligati sa plateasca taxele in Romania pana la data dovedirii schimbarii rezidentei.

Romanii care lucreaza in state cu care Romania nu are conventie privind evitarea dublei impozitari sunt obligati la plata impozitului in anul calendaristic in care are loc schimbarea rezidentei, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici.

Cu 30 de zile inaintea plecarii din tara, romanii care merg sa lucreze in strainatate au obligatia de a completa si depune la autoritatea competenta din Romania, macheta chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale.

Declaratia Unica

Declaratia unica (Formularul 212) este un document legislativ folosit in Romania de catre persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate.

Declaratia unica este necesara pentru individualii care, in anul fiscal, au realizat venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Potrivit legislatiei fiscale, declaratia unica trebuie depusa pana la data de 25 mai a fiecarui an, fiind necesara pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul.

Sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Impozit
Autor: | Publicat: 21 Februarie 2020 | Modificat: 19 Aprilie 2024