Declaratia Unica

Declaratia Unica este un formular ce se depune anual la ANAF pentru estimarea veniturilor si determinarea datoriilor pe care un contribuabil le are catre stat sub forma de impozit si contributii sociale.

Declaratia Unica

Potrivit Ordinului 139/2020 al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care a intrat in vigoare pe 23 ianuarie, noul model de Declaratie Unica a fost elaborat tinandu-se cont de propuneri de rationalizare propuse de organele fiscale.

Principalele noutati si modificari din formularul Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice sunt:

Care este termenul de depunere?

Termenul de depunere al Declaratiei Unice pentru anul fiscal in curs este de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Cei care vor incepe sa realizeze venituri dupa data de 25 mai vor avea obligatia sa depuna formularul la ANAF in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului aducator de venituri.

Cine are obligatia sa depuna formularul?

Mai multe categorii de contribuabili au obligatia sa depuna la ANAF Declaratia Unica in urma veniturilor din:

Important: Pot depune Declaratia Unica si persoanele fara venituri care doresc sa contribuie la sistemul public de sanatate (CASS).

Acestia vor trebui sa achite CASS de 10% din valoarea salariului minim pe economie. Conform calculator-salariu.net, CASS datorat de cei care doresc sa fie asigurati in sistemul public de asigurari de sanatate este de 3720 de lei pe an.

Nu au obligatia de a depune acei contribuabili care obtin venituri din salarii si venituri asimilate salariilor ori alte tipuri de castiguri a caror impunere este finala (retinere la sursa).

Instructiuni de completare a formularului 212

Declaratia se completeaza si se depune pana la 25 mai a anului urmator realizarii venitului sau dupa producerea unui eveniment/venit nou in termen de 30 de zile.

Rectificarile sunt introduse in declaratia rectificativa, care include toate datele initiale. Formularul poate fi depus fizic sau electronic. Pentru asigurarea corectitudinii, se recomanda consultarea unui specialist fiscal.

Cum se depune Declaratia Unica?

Declaratia Unica se poate depune online sau fizic la sediul ANAF. Modalitatile online de depunere sunt urmatoarele:

Autor: | Publicat: 23 Martie 2020 | Modificat: 19 Aprilie 2024