Declaratia Unica 2022

Declaratia Unica este un formular ce se depune anual la ANAF pentru estimarea veniturilor si determinarea datoriilor pe care un contribuabil le are catre stat sub forma de impozit si contributii sociale.

Autor: | Publicat: 23 Martie 2020 | Modificat: 09 Mai 2022
Declaratia Unica

Potrivit Ordinului 139/2020 al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care a intrat in vigoare pe 23 ianuarie, noul model de Declaratie Unica a fost elaborat tinandu-se cont de propuneri de rationalizare propuse de organele fiscale.

Principalele noutati si modificari din formularul Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice sunt:

Care este termenul de depunere?

Declaratia Unica se depune anual pana la data de 15 martie, pentru veniturile estimate pe anul in curs. In 2020 guvernul a prorogat termenul limita pentru depunerea declaratiei Unice pana pe 25 mai 2020.

Acesta este si termenul pentru plata impozitului si contributiilor aferente anului 2019.

Cei care vor incepe sa realizeze venituri dupa data de 25 mai 2020 vor avea obligatia sa depuna formularul la ANAF in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului aducator de venituri.

Cine are obligatia sa depuna formularul?

Mai multe categorii de contribuabili au obligatia sa depuna la ANAF Declaratia Unica in urma veniturilor din:

Pot depune Declaratia Unica si persoanele fara venituri care doresc sa contribuie la sistemul public de sanatate (CASS).

Acestia vor trebui sa achite CASS de 10% din valoarea pragului in functie de care se defineste obligativitatea la plata CASS. Odata cu majorarea salariului minim pe economie, noul plafon este de 26.760 de lei pe an.

Conform calculator salariu, CASS datorat de cei care doresc sa fie asigurati in sistemul public de asigurari de sanatate este de 2.676 lei pe an.

Nu au obligatia de a depune Declaratia Unica acei contribuabili care obtin venituri din salarii si venituri asimilate salariilor ori alte tipuri de castiguri a caror impunere este finala (retinere la sursa).

Cum se depune Declaratia Unica?

Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza pe surse si categorii de venit.

Contribuabilii care au venituri din mai multe surse sau categorii pentru care exista obligatia depunerii Declaratiei Unice vor completa si depune cate o sectiune pentru fiecare dintre ele.

Declaratia Unica 2022 se poate depune la ANAF online (prin Spatiul Privat Virtual - SPV), prin posta (sub forma de scrisoare recomandata) sau direct la ghiseu.

Declaratia trebuie depusa de contribuabili - persoane fizice autorizate sau care obtin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende.

Sursa: anaf.ro