Salariu minim pe economie
Salariul minim brut este suma cea mai mica pe care legea ii permite angajatorului sa o ofere unui salariat pentru munca prestata. Incepand cu 1 iulie 2024, valoarea salariului brut nu poate fi mai mica de 3700 de lei pe luna.
Angajatul care are in contractul individual de munca un salariu minim pe economie va lua "in mana" 2363 de lei pe luna.
Salariul minim in constructii in anul 2024
In domeniul constructiilor, salariu este semnificativ mai mare decat in alte domenii, astfel incepand din 1 ianuarie 2024, venitul minim brut in constructii a fost majorat la 4582 de lei.
Salariu net minim este de 3196 de lei.
Calculator salarii cum se calculeaza salariu in industria constructiilor
De la 1 ianuarie 2024, atat angajatii cat si angajatorii din acest domeniu se vor bucura de o serie de scutiri de la plata impozitelor.
Genereaza fluturas salariu in format pdf pentru norma intreaga de lucru pornind de la salariu brut. Acesta va aplica modificarile fiscale anului in curs, inclusiv taxele si lista de contributii reglementate conform Codului Muncii.
- Impozitul pe venit este scutit complet
- CASS (asigurarea de sanatate) este impozitat cu 10%
- CAS (pensia) este redusa de la 25% la 20.25%
Cati lei castiga pe ora un angajat
Potrivit legii, durata maxima a timpului de munca este de 165,333 ore pe luna. Astfel un angajat care lucreaza in acest sector castigul este de 27,714 ron pe ora brut, respectiv 19,052 net.
Exemplu de calcul salariu constructii brut la net
Pentru angajatii din acest sector, retinerile salariale sunt urmatoarele:
- Contributie pensie (CAS 20,25%) = 928 de lei
- Contributie sanatate (CASS 0%) = 458 lei
- Deducerea personala (DP 0%) = 407 lei
- Impozit pe venit (IV 0%) = 0
Salariu vs salariu in constructii
Diferenta dintre salariu minim pe economie si cel in constructii este de 882 de lei brut, iar daca ne raportam la salariul net diferenta este de 833 de lei.
Diferenta se datoreaza crizei fortei de munca, iar sindicatele din domeniu au facut demersuri pentru ca statul sa le garanteze prin lege un salariu mai mare decat cel din alte domenii.
Conditiile de munca in constructii
Legea le garanteaza angajatilor nu numai un salariu de 4582 de lei, dar si cateva drepturi esentiale. Angajatorul trebuie sa puna la dispozitia angajatilor echipamente de protectie, pentru a-i feri de eventualele accidente ce pot avea loc pe santier.
De asemenea, o problema in acest domeniu o reprezinta munca fara contract, mai ales in ceea ce priveste muncitorii necalificati. Orele suplimentare, neplatite conform legii sunt o alta nemultumire a angajatilor din constructii.
Orice angajat din domeniul constructiilor si din domeniile conexe trebuie sa stie ca legea il obliga pe angajator sa ii ofere un salariu, nu mai mic de 3196 de lei net, aceasta suma fiind valabila pana la finalul anului 2028.