Calculator salariu constructii

Salariul minim brut in constructii este de 3000 de lei.

Salariu minim pe economie

Salariul minim pe economie este suma cea mai mica pe care legea ii permite angajatorului sa o ofere unui salariat pentru munca prestata. Incepand cu 1 ianuarie 2022, valoarea salariului brut minim pe economie este de 2550 de lei pe luna.

Altfel spus, angajatul care are in contractul individual de munca un salariu minim pe economie va lua "in mana" 1524 de lei pe luna.

Salariu minim diferentiat

Salariu minim pe economie poate fi diferentiat in functie de studii sau pentru angajatii din constructii.

In conditiile in care 24% din populatia activa a Romaniei castiga un salariu minim pe economie, masura a venit in ajutorul celor care au studii superioare, dar si in sprijinul unei categorii profesionale cum sunt angajatii in constructii.

In acest domeniu, salariul minim este semnificativ mai mare decat in alte domenii, iar cresterea a avut loc pe fondul lipsei fortei de munca.

Incepand din 2019, salariul minim brut in constructii a fost majorat la 3000 de lei. Pentru a genera propriul fluturas de salariu completati in formularul calcul salariu constructii suma neta pe care o incasati.

Salariul net minim incasat de angajatii din constructii este de 2363 lei pe luna.

Salariu minim vs salariu minim in constructii

Diferenta dintre salariu minim pe economie si salariu minim in constructii este de 700 de lei, daca ne raportam la sumele brute (respectiv 976 de lei, daca ne referim la suma neta).

Diferenta provine din faptul ca, inainte de inceperea pandemiei, in domeniul constructiilor s-a inregistrat o criza a fortei de munca, iar sindicatele din domeniu au facut demersuri pentru ca statul sa le garanteze prin lege un salariu minim mai mare decat cel din alte domenii.

net brut
salariu minim pe economie 1524 2550
salariu minim pe economie in constructii 2363 3000

Exemplu calcul salariu constructii

calcul salariu constructii
Cat castiga pe ora un angajat in constructii

Salariu minim in constructii este valabil atat pentru muncitorii de pe santiere, cat si pentru domeniile conexe, precum paznici de santier, contabili, angajati care lucreaza la firme ce produc materiale de constructii sau angajati care manipuleaza/prelucreaza lemnul, sticla, piatra si alte materii prime folosite in domeniul constructiilor.

Potrivit legii, durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Asta inseamna 192 de ore de munca pe luna.

La un program normal de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, un angajat in constructii lucreaza 160 de ore saptamanal, insemnand ca este remunerat cu 18,75 lei pe ora brut, respectiv 14,76 lei pe ora net.

Conditiile de munca

Legea le garanteaza angajatilor din domeniul constructiilor nu numai un salariu minim de 3000 de lei brut, dar si cateva drepturi esentiale. Angajatorul trebuie sa puna la dispozitia angajatilor echipamente de protectie, pentru a-i feri de eventualele accidente ce pot avea loc pe santier.

De asemenea, o mare problema in acest domeniu o reprezinta munca "la negru", fara contract, mai ales in ceea ce priveste muncitorii necalificati. Orele suplimentare, neplatite conform legii sunt o alta nemultumire a angajatilor din constructii.

De aceea multi dintre ei au ales sa plece in alte tari din Europa pentru a-si practica meseria fiind mai bine platiti si respectandu-li-se drepturile.

Orice angajat din domeniul constructiilor si din domeniile conexe trebuie sa stie ca legea il obliga pe angajator sa ii ofere un salariu minim de 3000 de lei brut, aceasta suma fiind valabila pana la finalul anului 2028.

Celelalte aspecte legate de colaborare depind de la un angajator la altul si se discuta in momentul semnarii contractului individual de munca.