Calculator salariu constructii

In curand...

Salariu minim pe economie

Salariu minim pe economie este suma cea mai mica pe care legea ii permite angajatorului sa o ofere unui salariat pentru munca prestata. Acesta este prevazut in contractul individual de munca si cuprinde salariu de baza si indemnizatii pentru munca prestata.

Incepand cu 1 ianuarie 2021, valoarea salariului minim pe economie brut este de 2.300 de lei pe luna. Altfel spus, angajatul care care in contractul individual de munca un salariu minim pe economie va lua "in mana" 1.386 de lei pe luna, aceasta fiind valoarea salariului minim net.

Salariu minim diferentiat

Salariu minim pe economie poate fi diferentiat in functie de studii sau pentru angajatii din constructii. Statul roman a adoptat anul trecut o lege care prevede aceasta diferentiere si care avantajeaza multi romani.

In conditiile in care 24% din populatia activa a Romaniei castiga un salariu minim pe economie, cel putin pe hartie, masura a venit in ajutorul celor care au studii superioare, dar si in sprijinul unei categorii profesionale cum sunt muncitorii in constructii.

In acest domeniu, salariul minim pe economie este semnificativ mai mare decat in alte domenii, iar cresterea a avut loc pe fondul lipsei fortei de munca. Incepand din 2019, salariul minim pe economie brut in constructii a fost majorat la 3.000 de lei, fata de 2.300, cat este minimul garantat de lege in alte domenii.

Salariu minim in constructii net si brut

In iunie 2019, Guvernul Romaniei a adoptat o OUG care ii obliga pe angajatorii din domeniul constructiilor sa le ofere angajatilor un salariu minim brut de 3.000 de lei.

Firmele de constructii si domeniile asimilate sunt obligate prin lege ca, pana in 2028, sa isi plateasca angajatii cu minim 3.000 de lei pe luna, salariu brut.

Acest lucru inseamna ca salariul net, sau suma pe care o incaseaza efectiv angajatii din constructii va fi de 2.362 lei pe luna.

Salariu minim vs salariu minim in constructii

Diferenta dintre salariu minim pe economie si salariu minim in constructii este de 700 de lei, daca ne raportam la sumele brute (respectiv 1000 de lei, daca ne referim la suma neta).

Diferenta provine din faptul ca, inainte de inceperea pandemiei, in domeniul constructiilor s-a inregistrat o criza a fortei de munca, iar sindicatele din domeniu au facut demersuri pentru ca statul sa le garanteze prin lege un salariu minim mai mare decat cel din alte domenii.

Asa a aparut salariul minim diferentiat in constructii si fiecare angajator sau firma din domeniul conex trebuie sa respecte suma, respectiv 3000 de lei brut.

Cat castiga pe ora un angajat in constructii

Salariu minim in constructii este valabil atat pentru muncitorii de pe santiere, cat si pentru domeniile conexe, precum paznici de santier, contabili, angajati care lucreaza la firme ce produc materiale de constructii sau angajati care manipuleaza/prelucreaza lemnul, sticla, piatra si alte materii prime folosite in domeniul constructiilor.

Potrivit legii, durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Asta inseamna 192 de ore de munca pe luna.

Luand in calcul aceasta valoare maxima, cu un salariu brut de 3000 de lei pe luna, inseamna ca un angajat in constructii castiga 15,62 lei pe ora. Aceasta este valoarea minima, fiind calculat la un numar maxim de ore lucrate pe luna.

La un program normal de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, un angajat in constructii lucreaza 160 de ore saptamanal, insemnand ca este remunerat cu 18,75 lei pe ora (brut), respectiv 14,76 lei pe ora (net).

Conditiile de munca

Legea le garanteaza angajatilor din domeniul constructiilor nu numai un salariu minim de 3000 de lei (brut), dar si cateva drepturi esentiale. Angajatorul trebuie sa puna la dispozitia angajatilor echipamente de protectie, pentru a-i feri de eventualele accidente ce pot avea loc pe santier.

De asemenea, o mare problema in acest domeniu o reprezinta munca "la negru", fara contract, mai ales in ceea ce priveste muncitorii necalificati. Orele suplimentare, neplatite conform legii sunt o alta nemultumire a angajatilor din constructii.

De aceea multi dintre ei au ales sa plece in alte tari din Europa pentru a-si practica meseria fiind mai bine platiti si respectandu-li-se drepturile.

Orice angajat din domeniul constructiilor si din domeniile conexe trebuie sa stie ca legea il obliga pe angajator sa ii ofere un salariu minim de 3000 de lei brut, aceasta suma fiind valabila pana la finalul anului 2028.

Celelalte aspecte legate de colaborare depind de la un angajator la altul si se discuta in momentul semnarii contractului individual de munca.

Exemplu de fluturas de salariu