Curs valutar banci

Cursul valutar este foarte important atunci cand facem imprumuturi in alte monede decat leul, cand avem de platit rate la credite pe termen lung, cand incheiem tranzactii intr-o alta moneda sau pur si simplu avem nevoie sa schimbam bani.

Autor: | Publicat: 23 Decembrie 2021 | Modificat: 24 Decembrie 2021
Curs valutar banci

De aceea este important sa urmarim cursul valutar si sa incercam sa schimbam banii intr-un moment care sa fie in avantajul nostru. Pentru a calcula valoarea euro sau dolari in lei recomandam aplicatia convertor valutar.

Ce inseamna curs valutar

Cursul valutar (sau cursul de schimb) reprezinta pretul unei unitati monetare din moneda unei tari, exprimat in raport cu unitatea monetara a altei tari.

Cursul valutar poate fi fix sau flexibil.

Atunci cand doua tari cad de acord sa mentina un curs constant, prin intermediul politicii monetare, spunem ca avem de-a face cu un curs valutar fix.

Cel mai cunoscut sistem valutar fix este etalonul aur.

Un curs de schimb este flexibil atunci cand doua tari cad de acord sa permita ca fluctuatiile pietei internationale sa determine cursul valutar, pe baza cererii si a ofertei.

Cursul valutar poate fluctua in functie de exporturile si importurile unei tari. Majoritatea schimburilor comerciale se desfasoara la un curs valutar flexibil.

Pe scurt, cursul valutar reprezinta pretul in baza caruia o valuta se schimba cu alta, adica raportul dintre moneda nationala si una straina.

Exista doua tipuri de curs valutar: oficial si de piata.

Cursul valutar oficial este stabilit zilnic de catre Banca Nationala, pe baza raportului dintre cerere si oferta de valuta, tinand cont si de raportul dintre puterea de cumparare a celor doua monede in tarile respective.

Cursul de piata are doua dimensiuni