Curs valutar banci
Cursul valutar este foarte important atunci cand facem imprumuturi in alte monede decat leul, cand avem de platit rate la credite pe termen lung, cand incheiem tranzactii intr-o alta moneda sau pur si simplu avem nevoie sa schimbam bani.
Autor: Micu Adi Marian | Publicat: 23 Decembrie 2021 | Modificat: 24 Decembrie 2021- Ce inseamna curs valutar
- Principalele monede de schimb
- Ce este riscul valutar
- Curs valutar banci in euro
- Ce inseamna paritate
De aceea este important sa urmarim cursul valutar si sa incercam sa schimbam banii intr-un moment care sa fie in avantajul nostru. Pentru a calcula valoarea euro sau dolari in lei recomandam aplicatia convertor valutar.
Ce inseamna curs valutar
Cursul valutar (sau cursul de schimb) reprezinta pretul unei unitati monetare din moneda unei tari, exprimat in raport cu unitatea monetara a altei tari.
Cursul valutar poate fi fix sau flexibil.
Atunci cand doua tari cad de acord sa mentina un curs constant, prin intermediul politicii monetare, spunem ca avem de-a face cu un curs valutar fix.
Cel mai cunoscut sistem valutar fix este etalonul aur.
Un curs de schimb este flexibil atunci cand doua tari cad de acord sa permita ca fluctuatiile pietei internationale sa determine cursul valutar, pe baza cererii si a ofertei.
Cursul valutar poate fluctua in functie de exporturile si importurile unei tari. Majoritatea schimburilor comerciale se desfasoara la un curs valutar flexibil.
Pe scurt, cursul valutar reprezinta pretul in baza caruia o valuta se schimba cu alta, adica raportul dintre moneda nationala si una straina.
Exista doua tipuri de curs valutar: oficial si de piata.
Cursul valutar oficial este stabilit zilnic de catre Banca Nationala, pe baza raportului dintre cerere si oferta de valuta, tinand cont si de raportul dintre puterea de cumparare a celor doua monede in tarile respective.
- cotatia BID - pretul cererii, din punctul de vedere al intermediarului care efectueaza tranzactia (poate fi o banca sau o casa de schimb valutar)
- cotatia ASK - pretul ofertei din punct de vedere al intermediarului care efectueaza tranzactia
- Principalele monede de schimb
In Romania, principalele monede de schimb sunt: euro, dolarul american, francul elvetian, lira sterlina, leva bulgareasca, rubla ruseasca si gramul de aur.
Puteti schimba leii si in alte monede ale altor tari, cum ar fi randul sud-african, realul brazilian, peso-ul mexican, lira turceasca, dolarul canadian etc, insa numai la anumite banci.
Ce este riscul valutar
Riscul valutar este probabilitatea de a suferi pierderi in contractele comerciale sau in alte raporturi economice, din cauza modificarii cursului de schimb al valutei in intervalul de timp cuprins intre semnarea contractului si scadenta acestuia.
Firmele care importa si exporta marfa sunt cele mai supuse riscului financiar. Efectele nedorite ale riscului financiar pot fi atenuate prin adaugarea unor clauze in contract, care sa prevada revizuirea preturilor.
Curs valutar banci in euro
Fiecare banca poate stabili cursul de vanzare si, respectiv, cumparare pentru fiecare moneda, in functie de cursul BNR din ziua respectiva.
De obicei Banca Nationala Romana publica in fiecare zi la ora 13:00 cursul valutar pentru ziua urmatoare. Tinand cont de acesta, fiecare banca stabileste cursul valutar pentru ziua respectiva.
Ce inseamna paritate
Paritatea valutara (sau cursul de schimb central) este cursul oficial fix de schimb intre doua sau mai multe tari. Pentru a asigura o stabilitate a cursului de schimb, tarile pot stabili limitele superioare si inferioare ale fluctuatiei de schimb de piata in jurul paritatii valutare.
Sistemul standard este masurarea in aur si toate tarile stabilesc pretul in aur al monedelor lor. Raportul continutul de aur al monedelor lor se numeste paritate seigniaj si ea este cea care determina valoarea cursului de schimb.
Aurul poate fi importat si exportat la liber, de aceea cursul valutar fluctueaza intre punctul de import si punctul de export al aurului.
Paritatea valutara este un acord stabilit intre statele membre ale Uniunii Europene, care stabilesc valoarea monedelor una pentru cealalta, formand o retea de paritate. In acest fel, paritatea valutara poate fi verificata reciproc pentru a mentine un curs de schimb stabil.
Sursa: www.bnr.ro/Home.aspx