Cerere demisie

Schimbarea jobului nu este o decizie pe care o iei usor, mai ales atunci cand ai vechime la un loc de munca, insa demisia face parte din viata fiecarui angajat mai devreme sau mai tarziu. Raspunsurile la intrebarile legate de procedura demisiei le gasesti in cele ce urmeaza.

Cerere demisie

Procesul de demisie drepturi si proceduri conforme Codului Muncii

Demisia este definita in Codul Muncii ca un act unilateral (cerere de demisie) prin care salariatul anunta, in scris, angajatorul cu privire la incheierea raporturilor de munca. Nu se motiveaza de catre angajat si nu se aproba de catre angajator, ci doar se inregistreaza.

Aceasta este o modalitate de incetare a unui contract individual de munca, indiferent ca acesta este pe perioada determinata sau nedeterminata, cu norma intreaga sau cu timp partial de lucru.

Ce este si cat dureaza perioada de preaviz?

Termenul de preaviz este convenit intre parti in contractul individual de munca. Potrivit Codului Muncii, acesta nu poate depasi 20 de zile lucratoare in cazul salariatilor cu functii de executie, respectiv 45 de zile lucratoare pentru angajatii in functii de conducere. Cu toate acestea partile pot conveni pentru o durata mai mica a preavizului.

Un angajat poate demisiona fara sa mai respecte termenul de preaviz in cazurile in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate in contractul individual de munca (neplata salariului, nerespectarea drepturilor angajatului).

In situatia in care exista o cerere de concediu programata in perioada de preaviz, aceasta trebuie discutata cu angajatorul pentru a clarifica cum va fi gestionata situatia.

Cum esti platit in preaviz conform contractului?

Pe durata preavizului contractul individual de munca isi produce in continuare toate efectele. In timpul preavizului esti platit la fel ca inainte de anuntarea demisiei. Angajatorul are obligatia sa retina si sa vireze contributiile si impozitele conform legii.

Angajatul si angajatorul au aceleasi drepturi si obligatii pana la implinirea termenului de preaviz. Prin urmare, nu doar ca va fi platit la fel ca inainte, dar angajatul poate beneficia si de concediul de odihna neefectuat.

Demisia fara preaviz conform Codului Muncii

Demisia fara preaviz a salariatului, o optiune legala, presupune incheierea contractul de munca fara a respecta perioada de preaviz.

Angajatul trebuie sa prezinte o notificare scrisa angajatorului, care la randul sau este obligat sa o inregistreze. Consecintele posibile includ pierderea unor drepturi compensatorii de catre angajat.

Compensarea concediului de odihna neefectuat

Angajatul care demisioneaza dintr-o functie si are zile de concediu neefectuate are dreptul sa ceara compensarea acestora in bani la incheierea contractului individual de munca, conform Codului Muncii, art. 146, alin. 3.

Refuzul angajatorului de a compensa in bani concediu de odihna neefectuat poate face obiectul unei sesizari la Inspectia Teritoriala a Muncii in raza caruia compania are sediul social sau al unei actiuni in instanta, care este scutita de plata taxelor judiciare.

Drepturile si obligatiile angajatului aspecte privind demisia

Chiar si dupa anuntarea demisiei, angajatii au in continuare drepturi si obligatii, pana la data incetarii contractului individual de munca.

Principalele obligatii sunt realizarea normei de munca si indeplinirea atributiilor conform fisei postului, respectarea disciplinei muncii, a masurilor de securitate si sanatate, a regulamentului intern, a fidelitatii fata de angajator si a secretului de serviciu.

Drepturile si obligatiile angajatorului

Cum angajatul isi pastreaza drepturile si obligatiile, acelasi lucru este valabil si pentru angajator. Acesta poate in continuare sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii.

Angajatorul este obligat, printre altele, ca si in timpul perioadei de preaviz sa plateasca drepturile salariale ale angajatului, precum si toate contributiile si impozitele a caror retinere cad in sarcina sa.

Este crucial sa stiti ca legislatia muncii protejeaza drepturile angajatilor si in perioadele de incapacitate temporara de munca. Demisia poate fi depusa si in timpul unui concediu medical sau concediu fara plata, insa notificarea angajatorului trebuie sa respecte termenele de preaviz stabilite prin contractul de munca sau prin legislatie.

Model cerere de demisie cu preaviz

Demisia este un act unilateral si se comunica in scris angajatorului. Aceasta poate fi completata conform modelului de cerere de demisie de mai jos:

Model cerere demisie Descarca cerere demisie

Actul de demisie poate avea forma de scrisoare, cu o introducere formala:

In cuprinsul scrisorii poti introduce multumiri, iar in incheiere poti lua angajamentul ca pana la expirarea termenului de preaviz iti vei respecta obligatiile si te vei asigura ca persoana care te va inlocui va primi toate informatiile necesare pentru a prelua functia in conditii optime.

Sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Demisie
Autor: | Publicat: 14 Iulie 2020 | Modificat: 19 Aprilie 2024