Salariu mediu brut 2021

Salariu mediu brut pe tara se calculeaza ca raport intre sumele platite salariatilor de agentii economici in luna de referinta si numarul mediu de salariati din economia nationala, care au fost remunerati in aceeasi perioada. In 2021, salariu mediu brut pe economie, folosit la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, este de 5.429 de lei.

Autor: | Publicat: 12 Octombrie 2020 | Modificat: 12 Octombrie 2021
Salariu mediu 2021

Pentru anul 2021 acesta va fi calculat, ca in fiecare an, de Institutul National de Statistica (INS), indicatorul urmand sa stea la baza bugetului asigurarilor sociale.

La acelasi indicator se raporteaza, spre exemplu, sprijinul acordat de stat salariatilor trimisi in somaj tehnic din cauza crizei COVID-19, sau anumite ajutoare si indemnizatii acordate de stat, cum ar fi ajutorul de deces.

Cum se stabileste salariu mediu

INS calculeaza si raporteaza anual castigul salarial mediu brut, ca o medie aritmetica simpla a salariilor brute lunare medii. Pentru anul 2021 inca nu s-a avansat o suma care ar putea reprezenta valoarea salariului mediu, specialistii lucrand in prezent la toate datele pe baza caruia acesta va fi stabilit.

Independent de valoarea de referinta stabilita de INS pentru fundamentarea bugetului de asigurari sociale, se calculeaza si raporteaza lunar salariu mediu brut la nivel de tara, pe baza datelor culese de la un esantion ales de angajatori si a altor variabile cum ar fi scutirea de impozit a anumitor categorii de salariati (de ex. cercetare, dezvoltare, inovare, IT) sau prevederi speciale privind contributiile sociale obligatorii, cum sunt cele pentru salariatii din constructii.

Este destul de dificil de estimat care va fi evolutia salariului mediu brut pe economie in 2021, data fiind evolutia economiei nationale in pandemia COVID-19, care a dat peste cap activitatea multor sectoare economice.

In primele opt luni din 2020, castigul salarial mediu brut a avut evolutii oscilante. Daca in ianuarie a scazut cu 4,4% fata de nivelul din decembrie 2019, in februarie si martie a inregistrat cresteri usoare, de 0,3 respectiv 2,7% fata de luna precedenta.

Efectele crizei au inceput sa se faca simtite in luna aprilie, dupa starea de urgenta declarata la jumatatea lui martie. Atunci salariu mediu brut pe economie a scazut cu 185 de lei fata de luna a treia (3,4%), pentru ca luna mai sa aduca o noua scadere, cu 0,2%.

Potrivit datelor INS, in iunie, odata cu iesirea din starea de urgenta si intrarea in starea de alerta, situatia s-a mai echilibrat, inregistrandu-se o crestere cu 3,5% la brut si 3,7% la net, pentru ca in iulie sa se inregistreze o noua crestere, cu 1,8% a salariului mediu brut pe economie.

August a adus, insa, o noua scadere, cu 2,4 procente fata de luna precedenta, si ramane de vazut ce se va intampla in continuare, pana la stabilirea valorii castigului salarial mediu brut pe economie pentru 2021, care va fi folosit la fundamentarea bugetului.

Concret, in august 2020 salariu mediu brut pe economie a fost de 5.337 lei, fata de 5.225 lei, in luna ianuarie, dar mai mic decat valoarea stabilita de INS ca indicator pentru acest an (5.429 lei).

Taxe salariu Romania

Salariatii din Romania platesc, pe langa impozitul pe salariu, de 10%, alte doua taxe calculate si retinute la sursa, din salariul brut:

Pana in 2018, contributiile obligatorii erau calculate si retinute atat in sarcina salariatului, cat si a angajatorului, insa in ultimii ani acestea au fost mutate in sarcina angajatilor.

Baza lunara de calcul al contributilor obligatorii o reprezinta castigul salarial brut, la care se adauga, dupa caz, sporurile si adaosurile acordate, fara aplicarea deducerii personale.

Salariu mediu Romania

Capitala este, cum era de asteptat, orasul din Romania cu cel mai mare salariu mediu in 2021.

Potrivit datelor furnizate de INS, cele mai mari salarii medii din Romania se acorda in activitati si servicii IT (7.431 lei net), iar cele mai mici sunt in industria HORECA (1.704 lei net), conform statisticilor pentru luna august 2021.

Salariu mediu in Europa

Romania nu sta deloc bine la nivelul salariului mediu, comparativ cu alte tari europene. Intr-un clasament al salariilor medii brute din Europa, Romania ocupa locul 28 din 46, cu o valoare medie a salariului de aproximativ 1.100 de euro.

In topul salariilor medii brute din Europa conduc:

In clasamentul salariilor medii nete, Romania se afla pe locul 30 in Europa (682 de euro), in timp ce lideri sunt Elvetia (4.588 euro), Luxemburg (3.573 euro) si Danemarca (3.263 euro).

Sursa: www.codulmuncii.eu