Calculator TVA 2022

TVA este un impozit indirect pe care fiecare consumator de bunuri si servicii il suporta in costul final al acestora.

Calculator TVA avantaje

Taxa pe valoare adaugata se incaseaza "in cascada" de fiecare agent din "lantul" economic al realizarii unui produs sau al prestarii unui serviciu supus taxei pe valoare adaugata.

Pentru a afla cotele de TVA din pretul unui produs, fie ca vrei sa il scazi, fie ca vrei sa il adaugi, calculator TVA te poate ajuta.

De asemenea punem la dispozitie informatii complete despre salariul brut, cu exemple de calcul salariu net 2022, care sunt retinerile salariale ale angajatului si ghidul complet de salarizare in Romania.

Ce este TVA si cum se calculeaza

Calculator TVA
Calculator TVA

TVA-ul este o forma de impozit pe care cumparatorul final il plateste pentru bunurile sau serviciile achizitionate. In Romania TVA-ul se calculeaza si se percepe incepand din 1993.

Pe parcursul ciclului economic fiecare firma care adauga valoare plateste si incaseaza TVA deductibila, respectiv colectata, cele doua fiind utile ulterior la calculul TVA de plata sau de recuperate.

Cine plateste TVA? Orice agent economic inregistrat ca platitor de TVA la autoritatile fiscale din Romania, cu exceptia microintreprinderilor si a persoanelor neimpozabile.

Taxa pe valoare adaugata se calculeaza la pretul de vanzare al bunurilor si serviciilor (stabilit de furnizor) sau la pretul de cumparare al bunurilor sau serviciilor cand se aplica taxarea inversa (stabilita de cumparator).

Baza pentru a determina formula de calcul TVA poate fi si valoarea vamala a bunurilor sau marja profitului obtinut la vanzarea de bunuri achizitionate.

Momentul in care se calculeaza TVA-ul

Platitorii de TVA sunt acele persoane care furnizeaza bunuri sau presteaza servicii pentru alte persoane sau agenti economici, moment in care se aplica taxarea directa.

Cand vorbim de operatiuni care presupun taxarea inversa se aplica procedeul autolichidarii de TVA: platitorul de TVA trebuie sa isi colecteze taxa pentru a o deduce.

Scopul este pe de o parte prevenirea fraudelor si evaziunii fiscale iar pe de alta parte simplificarea procedurii de decontare.

Tipuri de TVA

Daca diferenta dintre TVA colectata si TVA deductibila este pozitiva, agentul are o datorie fiscala numita TVA de plata.

TVA de plata se calculeaza si se achita fie lunar, fie trimestrial. Beneficiarul este Bugetul de Stat, iar platile se efectueaza catre un cont de trezorerie dedicat.

Daca diferenta dintre TVA colectata si TVA deductibila este negativa, agentul va avea TVA de recuperat.

Cotele TVA in Romania 2022

Cota standard de TVA aplicabila in Romania in 2022 este de 19%.

De asemenea, sunt in vigoare doua cote de TVA reduse, conform Codului Fiscal: una de 9% si una de 5%.

Cota redusa de TVA 9% se aplica pentru:

Cota redusa de TVA 5% este valabila pentru:

Exemple calcul TVA, exceptii

Pentru clarificari introduceti in formularul Calculator TVA 2022, suma si procentul TVA aplicabil sau urmariti exemplele practice de mai jos.

Mai multe operatiuni sunt scutite de taxa pe valoare adaugata, conform Codului Fiscal si integrate in aplicatia calculator TVA:

Scutite de TVA sunt si o serie de servicii financiar-bancare, operatiunile de asigurare si/sau reasigurare, pariurile, loteriile si jocurile de noroc, arendarea, concesionarea, leasingul si inchirierea de bunuri imobile.

Mai beneficiaza de scutire de TVA importul si achizitia intracomunitara de bunuri, bunurile exportate sau expediate in interiorul Uniunii Europene sau in afara acesteia, precum si transportul international si intracomunitar.