Calculator TVA, calcul 2022

Calculator TVA avantaje

Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect pe care fiecare consumator de bunuri si servicii il suporta in costul final al acestora. TVA se incaseaza "in cascada" de fiecare agent din "lantul" economic al realizarii unui produs sau al prestarii unui serviciu supus taxei pe valoare adaugata. Pentru a afla cotele de TVA din pretul unui produs, fie ca vrei sa il scazi, fie ca vrei sa il adaugi, o aplicatie online este foarte utila, indiferent in ce pozitie te afli in ciclul economic.

De asemenea punem la dispozitie informatii complete despre salariul brut, cu exemple de calcul salariu net 2022, care sunt retinerile salariale ale angajatului si ghidul complet de salarizare in Romania.

Calculator TVA

Calculator TVA online prezinta o serie de avantaje. In primul rand poate fi accesat oricand si se incarca rapid. Poti calcula toate cotele standard din Romania 2022, aplicatia fiind actualizata conform modificarilor legislative privind formula de calcul TVA 2022.

Ce este TVA si cum se calculeaza

Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect. In Romania TVA se calculeaza si se percepe incepand din 1993. Pana atunci au existat taxe similare: taxa unica era aplicata inainte de 1989, iar taxa cumulata, care reprezenta un impozit pe circulatia marfurilor, a fost in vigoare intre 1989 si 1993.

Desi nu este denumita astfel, TVA este o forma de impozit pe care cumparatorul final il plateste pentru bunurile sau serviciile achizitionate. Pe parcursul ciclului economic fiecare firma care adauga valoare plateste si incaseaza TVA deductibila, respectiv colectata, cele doua fiind utile ulterior la calculul TVA de plata sau de recuperate.

Cine este considerata persoana impozabila? Orice agent economic inregistrat ca platitor de TVA la autoritatile fiscale din Romania, cu exceptia microintreprinderilor si a persoanelor neimpozabile.

Taxa pe valoare adaugata se calculeaza la pretul de vanzare al bunurilor si serviciilor (stabilit de furnizor) sau la pretul de cumparare al bunurilor sau serviciilor cand se aplica taxarea inversa (stabilita de cumparator). Baza pentru a determina formula de calcul TVA poate fi si valoarea vamala a bunurilor sau marja profitului obtinut la vanzarea de bunuri achizitionate.

TVA se calculeaza in trei momente

Platitorii de TVA sunt acele persoane care furnizeaza bunuri sau presteaza servicii pentru alte persoane sau agenti economici, moment in care se aplica taxarea directa. Cand vorbim de operatiuni care presupun taxarea inversa se aplica procedeul autolichidarii de TVA: platitorul de TVA trebuie sa isi colecteze taxa pentru a o deduce; scopul este pe de o parte prevenirea fraudelor si evaziunii fiscale iar pe de alta parte simplificarea procedurii de decontare.

Tipuri de TVA

Daca diferenta dintre TVA colectata si TVA deductibila este pozitiva, agentul are o datorie fiscala numita TVA de plata. TVA de plata se calculeaza si se achita fie lunar, fie trimestrial. Beneficiarul este Bugetul de Stat, iar platile se efectueaza catre un cont de trezorerie dedicat.

Daca diferenta dintre TVA colectata si TVA deductibila este negativa, atunci cand s-a platit mai mult TVA pentru bunurile si serviciile achizitionate decat s-a incasat pentru bunurile si serviciile vandute, persoana este beneficiara unei creante fiscale si va avea TVA de recuperat.

Cotele TVA in Romania 2022

Cota standard de TVA aplicabila in Romania in 2022 este de 19%. De asemenea, sunt in vigoare doua cote de TVA reduse, conform Codului Fiscal: una de 9% si una de 5%.

In prezent exista in Parlamentul Romaniei un proiect de lege ce vizeaza reducerea cotei standard de TVA la 16%. Proiectul a trecut de Senat, iar Camera Deputatilor este forul decizional. De aceea, calculator TVA are implementata noua formula de calcul.

Cota redusa de TVA 9% se aplica pentru produse alimentare si bauturi (excluse cele alcoolice), servicii de canalizare, pentru proteze si accesorii, livrarea de medicamente de uz uman si veterinar, servicii de catering si restaurant, pentru pesticide si ingrasaminte, dar si pentru distribuirea apei potabile si pentru irigatii.

Cota redusa de TVA 5% este valabila la produsele eco, la manuale scolare si publicatii nepublicitare, servicii turistice, inclusiv transportul turistilor cu trenuri sau vehicule istorice cu tractiune cu aburi, cu instalatii pe cablu ori cu transport cu vehicule cu tractiune animala sau ambarcatiuni, taxele de acces in muzee si alte situri culturale si arheologice sau la evenimente sportive, casele construite in scop social, casele cu suprafete mai mici de 120 de metri patrati si cu valori mai mici de 450.000 de lei.

Cota standard de TVA a suferit mai multe modificari in Romania. La introducerea acestei taxe, in 1993, valoarea era de 18%, iar la 1 februarie 1998 a crescut la 22%. Incepand cu 1 ianuarie 2000, cota standard de TVA a fost redusa la 19%, iar de la 1 iulie 2010, aceasta a crescut la 24%.

O noua reducere de TVA a avut loc incepand cu 1 ianuarie 2016, la 20%, pentru ca de la 1 ianuarie 2017 sa se revina la cota de 19%.

Exemple calcul TVA, exceptii

Pentru clarificari introduceti in formularul Calculator TVA 2022, suma si procentul TVA aplicabil sau urmariti exemplele practice de mai jos. Va beneficia de o cota de TVA de 9% o societate care are ca obiect de activitate livrarea de alimente si bauturi nonalcoolice destinate consumului uman si animal. Tot de o cota de 9% TVA va beneficia si un agent care se ocupa cu livrarea de animale si pasari vii din specii domestice, ori de plante si seminte sau de ingrediente pentru prepararea alimentelor.

Va beneficia de o cota de TVA de 5% acea societate care furnizeaza servicii de restaurant si catering; exceptie de la cota redusa de TVA fac bauturile alcoolice livrate, altele decat berea.

O societate care doar se ocupa de livrarea unor feluri de mancare la o destinatie precizata de client, fara alte elemente de prestare de servicii, va fi supusa aplicarii unei cote de TVA de 9%. In lipsa unor elemente precum punerea la dispozitie a personalului care prepara mancarea, a personalului de curatenie, a veselei sau a tacamurilor, operatiunea este considerata livrare de alimente, nu serviciu de catering.

Mai multe operatiuni sunt scutite de taxa pe valoare adaugata, conform Codului Fiscal. Printre acestea se numara spitalizarea si ingrijirile medicale desfasurate de unitati autorizate, serviciile stomatologice si de tehnica dentara, transportul bolnavilor si persoanelor accidentate de catre entitati autorizate, livrarea de organe, lapte si sange uman, invatamantul si cursurile de formare profesionala, prestarile de servicii legate de asistenta si protectie sociala, a copiilor si tinerilor, serviciile culturale, serviciile postale publice.

Scutite de TVA sunt si o serie de servicii financiar-bancare, operatiunile de asigurare si/sau reasigurare, pariurile, loteriile si jocurile de noroc, arendarea, concesionarea, leasingul si inchirierea de bunuri imobile. Mai beneficiaza de scutire de TVA importul si achizitia intracomunitara de bunuri, bunurile exportate sau expediate in interiorul Uniunii Europene sau in afara acesteia, precum si transportul international si intracomunitar.