Contract vanzare cumparare auto

Pentru a face orice achizitie legala, mai ales cand este vorba despre investitii mai mari, asa cum este cazul cand vorbim despre imobile sau masini, este nevoie de incheierea unui contract de vanzare cumparare intre cel care vinde si cel care cumpara.

Autor: | Publicat: 09 Mai 2022 | Modificat: 09 Mai 2022
Contract vanzare cumparare auto

Pentru aceasta, este nevoie de parcurgerea catorva etape si de anumite documente, despre care e bine sa informat indiferent daca esti cel care isi vinde masina veche sau cel care, din contra, va intra in posesia unei masini.

Ce este contractul de vanzare cumparare auto

Contractul vanzare cumparare auto (contractul de instrainare - dobandire a unui mijloc de transport) este documentul prin care un autovehicul isi schimba oficial proprietarul.

Acesta este necesar daca atat vanzatorul, cat si cumparatorul sunt persoane fizice sau daca vanzatorul este persoana fizica, iar cumparatorul este persoana juridica.

Daca cel care vinde este persoana juridica, acesta poate emite doar o factura fiscala care va inlocui contractul de vanzare cumparare. Are optiunea, insa, de a incheia si un contract de vanzare cumparare odata cu emiterea facturii.

Acte necesare

Pentru incheierea contractului, este nevoie fie sa mergi la o firma care se poate ocupa de acest lucru, fie sa descarci contractul de mai jos si sa il completezi, ulterior, cu datele necesare.

Dupa ce contractul completat este semnat de cele doua parti implicate - vanzator si cumparator - acesta trebuie dus la Directia de Taxe si Impozite de care apartine cel care vine masina.

Pe langa contractul original, este nevoie si de inca 4 copii ale acestuia. Cele 5 exemplare vor fi folosite astfel:

Foarte important de stiut este ca vanzatorul nu poate vinde masina decat daca este la zi cu toate taxele si impozitele pe care le datoreaza.

Cum se completeaza

Contractul de vanzare cumparare auto are 5 sectiuni, care trebuie completate cu atentie si cu informatii corecte.

Sectiunea 1: Persoana care instraineaza

Aceasta sectiune se completeaza cu informatii despre persoana care vinde autovehiculul. Daca vanzatorul este persoana fizica, la rubrica Subsemnatul (a) se va completa cu datele din buletin (BI/CI) ale acestuia.

Daca vanzatorul este persoana juridica, la rubrica CNP/CIF se va scrie CIF-ul, iar la numarul de telefon si la adresa de e-mail se vor mentiona datele firmei care vinde. In continuare, vanzatorul va completa cu datele sale personale pana la finalul sectiunii 1.

Sectiunea 2: Persoana care dobandeste

Este sectiunea care se completeaza cu datele celui care cumpara autovehiculul. Se pastreaza aceleasi reguli ca la sectiunea 1, doar ca aici vor fi trecute datele cu privire la cumparator.

Sectiunea 3: Obiectul contractului

Aceasta sectiune se va completa cu datele de identificare ale vehiculului care urmeaza sa fie vandut, adica datele care se gasesc in talonul auto (certificatul de inmatriculare) si in cartea masinii.

Este nevoie de urmatoarele informatii:

Sectiunea 4: Pretul

Pretul cu care se va face vanzarea se va trece atat in cifre, cat si in litere.

Sectiunea 5: Declaratii, anexe, data, semnaturi

Daca exista anexe, se va bifa acest lucru. Aceste anexe pot include alte tipuri de contracte de vanzare cumparare care s-au incheiat intre parti si care includ anumite clauze, dar care nu au forma impusa de lege. Daca aceste contracte exista, trebuie adaugate ca anexe.

Tot in aceasta sectiune finala se va mentiona data de incheiere a contractului, precum si locul unde s-a intamplat acest lucru.

Model contract vanzare cumparare auto
Descarca
Recomandari utile

Fiind vorba de o investitie importanta, este ideal sa iti iei toate masurile de precautie necesare pentru a nu intampina, ulterior, probleme cu masina sau cu contractul.

Inainte de a semna un contract de vanzare cumparare auto si de a incheia tranzactia, fii atent la urmatoarele lucruri:

Sursa: www.drpciv.ro