Pentru aceasta, este nevoie de parcurgerea catorva etape si de anumite documente, despre care e bine sa informat indiferent daca esti cel care isi vinde masina veche sau cel care, din contra, va intra in posesia unei masini.
Ce este un contract de vanzare cumparare auto
Contractul vanzare cumparare auto (contractul de instrainare - dobandire a unui mijloc de transport) este documentul prin care un autovehicul isi schimba oficial proprietarul.
Acesta este necesar daca atat vanzatorul, cat si cumparatorul sunt persoane fizice sau daca vanzatorul este persoana fizica, iar cumparatorul este persoana juridica.
Daca cel care vinde este persoana juridica, acesta poate emite doar o factura fiscala care va inlocui contractul de vanzare cumparare. Are optiunea, insa, de a incheia si un contract de vanzare cumparare odata cu emiterea facturii.
Ce acte se fac la vanzarea unei masini?
Pentru incheierea contractului, este nevoie fie sa mergi la o firma care se poate ocupa de acest lucru, fie sa descarci contractul de mai jos si sa il completezi, ulterior, cu datele necesare.
Dupa ce contractul completat este semnat de cele doua parti implicate - vanzator si cumparator - acesta trebuie dus la Directia de Taxe si Impozite de care apartine cel care vine masina.
Pe langa contractul original, este nevoie si de inca 4 copii ale acestuia. Cele 5 exemplare vor fi folosite astfel:
- originalul ramane la cumparatorul masinii
- copie va fi lasata in arhiva organului fiscal local
- copie ramane la vanzatorul masinii
- copie va fi depusa la organul fiscal local unde are domiciliul cumparatorul masinii
- copie care va contine si numarul de inregistrare din Registrul de evidenta a mijloacelor de transport supuse inmatricularii/inregistrarii - va fi depusa la Serviciul Public
- Comunitar Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor
Important: vanzatorul nu poate vinde masina decat daca este la zi cu toate taxele si impozitele pe care le datoreaza.
Aceasta include si impozitul auto datorat pentru vehicul. Utilizarea unui calculator impozit auto poate facilita cunoasterea sumei exacte care trebuie platita pentru a asigura ca toate obligatiile fiscale sunt indeplinite inainte de vanzare.
Cum se completeaza contractul
Pentru a completa corect contractul includeti datele complete si exacte ale partilor, descrierea detaliata a vehiculului, pretul de achizitie si semnaturile ambelor parti, insotite de copii ale actelor de identitate. Exemple pentru fiecare sectiune in parte:
Sectiunea 1: Persoana care instraineaza
Aceasta sectiune se completeaza cu informatii despre persoana care vinde autovehiculul. Daca vanzatorul este persoana fizica, la rubrica Subsemnatul (a) se va completa cu datele din buletin (BI/CI) ale acestuia.
Daca vanzatorul este persoana juridica, la rubrica CNP/CIF se va scrie CIF-ul, iar la numarul de telefon si la adresa de e-mail se vor mentiona datele firmei care vinde. In continuare, vanzatorul va completa cu datele sale personale pana la finalul sectiunii 1.
Sectiunea 2: Persoana care dobandeste
Este sectiunea care se completeaza cu datele celui care cumpara autovehiculul. Se pastreaza aceleasi reguli ca la sectiunea 1, doar ca aici vor fi trecute datele cu privire la cumparator.
Sectiunea 3: Obiectul contractului
Aceasta sectiune se va completa cu datele de identificare ale vehiculului care urmeaza sa fie vandut, adica datele care se gasesc in talonul auto (certificatul de inmatriculare) si in cartea masinii.
Este nevoie de urmatoarele informatii:
- modelul masinii
- seria de sasiu
- seria motorului
- capacitatea cilindrica
- greutatea maxima admisa pentru remorci si semi-remorci
- numarul de inmatriculare
- data la care expira ITP-ul (inspectia tehnica periodica)
- numarul cartii masinii
- anul de fabricatie
- norma euro
- data dobandirii
- data la care a fost dobandit vehiculul (de catre cel care vinde)
Sectiunea 4: Pretul
Pentru a completa corect contractul includeti datele complete si exacte ale partilor, descrierea detaliata a vehiculului, pretul de achizitie si semnaturile ambelor parti, insotite de copii ale actelor de identitate. Exemple pentru fiecare sectiune in parte:
Sectiunea 5: Declaratii, anexe, data, semnaturi
Daca exista anexe, se va bifa acest lucru. Aceste anexe pot include alte tipuri de contracte de vanzare cumparare care s-au incheiat intre parti si care includ anumite clauze, dar care nu au forma impusa de lege. Daca aceste contracte exista, trebuie adaugate ca anexe.
Tot in aceasta sectiune finala se va mentiona data de incheiere a contractului, precum si locul unde s-a intamplat acest lucru.Contract vanzare cumparare auto model - procedura in 2024
In procesul de vanzare-cumparare a unui autovehicul, este esential sa intocmesti documentatia corect pentru a asigura legalitatea tranzactiei. In anul 2024, procedura standard presupune intocmirea a minimum 3 exemplare originale ale contractului:
- vanzator: Un exemplar ramane la vanzator pentru evidenta personala si acte justificative in cazul unor posibile dispute sau clarificari ulterioare.
- cumparator: Cel de-al doilea exemplar este destinat cumparatorului, care va avea nevoie de acest document pentru inmatricularea vehiculului pe numele sau si, de asemenea, pentru propriile inregistrari.
- autoritati: Al treilea exemplar este necesar pentru a fi prezentat la autoritatile competente, cum ar fi (DRPCIV)
Este bine sa pastrezi aceste exemplare intr-un loc sigur si sa te asiguri ca toate informatiile incluse sunt complete si corecte pentru a evita complicatii in procesul de transfer de proprietate.
Model contract vanzare cumparare auto PDFInainte de a semna un contract de vanzare cumparare auto si de a incheia tranzactia, fii atent la urmatoarele lucruri:
- verifica actele pe care vanzatorul le are. Asigura-te ca masina corespunde cu informatiile din acte (VIN, culoare, anvelope)
- asigura-te ca vanzatorul are certificat de autenticitate a masinii si, daca nu are, discuta cu el pentru a-l obtine, deoarece este responsabilitatea lui
- nu te baza pe vorbe: asigura-te ca toate taxele si impozitele sunt platite la zi de vanzator catre Directia de Taxe si Impozite, asa cum trebuie, si ca vanzatorul are certificatul de atestare fiscala
- asigura-te ca ITP-ul este valabil
- verifica cartea tehnica a masinii si carnetul de service, unde trebuie sa se regaseasca toate reviziile masini
Cat timp este valabil contractul de vanzare-cumparare auto?
In Romania, contractul de vanzare-cumparare auto nu are un termen de expirare, odata incheiat si autentificat de notar este valabil pe durata de viata a vehiculului.
Insa, pentru inmatriculare, contractul trebuie inregistrat la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor in termen de 30 de zile.
Avantajele contractului de comodat auto
In complementare, daca va intereseaza un aranjament in care sa beneficiati de utilizarea unui autovehicul fara transferul de proprietate, puteti lua in considerare incheierea unui contract de comodat auto. Acest tip de contract permite utilizarea temporara a unui vehicul, fiind o solutie flexibila pentru situatii in care proprietatea nu se transfera.
Sursa: salariu-net.org