Concediu medical

Concediu medical se acorda, legal, oricarui angajat care plateste asigurari medicale si care, din motive ce tin de sanatatea sa, intra in incapacitate temporara de munca.

Home » Blog » Concediu medical
Concediu medical

Conform legii, concediul medical este un drept de care poate beneficia orice persoana angajata cu contract individual de munca, asigurata in sistemul de asigurari de sanatate de cel putin sase luni.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza, retine si vireaza de catre angajator, din salariul brut al angajatului.

Cine beneficiaza de concediu medical

De concediu medical poate beneficia orice salariat din Romania, angajat in institutii de stat sau companii private, cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata, cu timp partial de lucru sau cu norma intreaga.

De asemenea se acorda si persoanelor care obtin venituri asimilate salariilor pentru care platesc asigurare de sanatate.

Durata concediului medical

Durata se stabileste de catre medicul care il acorda (de familie sau specialist), in functie de diagnosticul care incapaciteaza temporar persoana vizata.

Aceasta poate fi de maxim 14 zile, cand este acordat de medicul de familie, iar apoi poate fi prelungit, la recomandarea medicului specialist, cu perioade de cel mult 31 de zile, pana la un total de 90 de zile.

Daca este cazul, se poate obtine din nou prelungirea concediului, insa doar cu avizul medicului expert si al asigurarilor sociale. Ca alternativa puteti completa o cerere de concediu apeland astfel la zilele libere legale.

Cand se acorda
Cum se acorda

Concediu medical se acorda in baza dovezii privind calitatea de asigurat, in functie de diagnosticul pus de medic.

Singurii pentru care stagiul minim de cotizare la asigurari de sanatate, de sase luni, nu este obligatoriu sunt cei incadrati in diagnosticul de urgente infectocontagioase din grupa A (COVID-19, hepatita virala acuta, HIV, tuberculoza etc.). In cazul acestor afectiuni, concediul este decontat integral de catre stat.

Pentru acordarea concediului medical este nevoie de un consult efectuat la medicul de familie sau la medicul specialist, dupa caz.

Medicul va specifica pe certificat un cod de indemnizatie, necesar pentru calculul sumei cu care bolnavul va fi platit pe perioada incapacitatii de munca. Totodata, se noteaza diagnosticul, perioada de concediu si tipul acestuia (initial sau prelungire).

Exemplu calcul concediu medical

Concediul medical este platit angajatului aflat in incapacitate temporara de munca avand dreptul la o indemnizatie care se calculeaza in functie de diagnostic; baza de calcul o reprezinta salariul brut din ultimele 6 luni. Formula de calcul este:

Media zilnica a salariilor din ultimele 6 luni
X
75% (cel mai des intalnit insa difera in functie de cod)
X
Numarul de zile de concediu acordat

Model concediu medical

Adeverinta cerere concediu
Adeverinta cerere concediu
Descarca adeverinta

Concediul medical este stipulat in Codul Muncii, alaturi de:

Pe langa acestea, angajatii mai au dreptul la:

Sursa: www.edu.ro
Publicat 11 Noiembrie 2020 • Modificat 21 Decembrie 2022 • 4 minute timp de citit