Cerere concediu fara plata

Concediu fara plata se poate acorda, conform Codului Muncii, oricarui angajat care a epuizat zilele de concediu de odihna cuvenite pe parcursul unui an calendaristic sau care nu vrea sa le iroseasca pe acestea pentru rezolvarea unor probleme personale.

Home » Blog » Concediu fara plata
Concediu fara plata

Ce este concediul fara plata

Concediul fara plata este una dintre formele de concediu la care ai dreptul ca angajat, alaturi de concediul de odihna, concediu medical, concediu pentru formare profesionala (platit sau neplatit).

Pe perioada concediului fara plata, contractul de munca al angajatului poate fi suspendat, iar in contul salariatului nu se calculeaza si nu se platesc impozite sau asigurari sociale obligatorii, motiv pentru care nu cumuleaza vechime in munca.

Singura exceptie o constituie concediul pentru formare profesionala, care nu se poate deduce din zilele de concediu de odihna, si care va fi asimilat, prin urmare, vechimii in munca.

Cand poti lua concediu fara plata

Reglemetat prin Codul Muncii poate fi solicitat si acordat pentru chestiuni de natura personala:

Solicitarea unui astfel de concediu nu trebuie justificata in detaliu, in cerere fiind necesara doar o specificatie precum "rezolvarea unor probleme personale" sau "pentru formare profesionala".

Totusi, angajatatorul are dreptul sa solicite documente care sa justifice solicitarea unei astfel de cereri, daca va considera ca este necesar acest lucru.

Concediul pentru formare profesionala nu poate fi anuntat de pe o zi pe alta, ci trebuie solicitat cu cel putin o luna inainte, iar cererea trebuie sa cuprinda informatii precum durata stagiului, perioada exacta in care se desfasoara si denumirea institutiei care il organizeaza.

Pentru orice alta situatie nu este stabilita o perioada minima obligatorie intre cererea de concediu fara plata si inceperea acestuia, dat fiind faptul ca pot exista situatii de forta majora care sa il impuna.

Angajatorul poate respinge doar in cazul in care absenta angajatului ar afecta desfasurarea activitatii.

Durata maxima a concediului

Legea nu stabileste nicio limita minima, nici una maxima pentru concediul fara plata si in general perioada este stabilita de comun acord intre angajat si angajator sau prin regulament intern.

Pe perioada suspendarii contractului de munca pentru mai mult de 30 de zile, angajatorul va putea angaja pe altcineva pe postul ramas neacoperit, insa numai cu contract de munca pe perioada determinata, care sa coincida cu cea a concediului.

Angajatii au dreptul sa solicite concediu fara plata pentru sustinerea bacalaureatului, a examenului de admitere intr-o unitate de invatamant superior, sustinerea examenelor universitare sau sustinerea tezei de doctorat.

Avantaje si dezavantaje

Solicitarea concediului fara plata este o modalitate simpla de a conserva numarul de zile de concediu de odihna de care un angajat poate beneficia prin lege si in care este platit, cu toate ca nu este prezent la serviciu.

Avantajele sunt posibilitatea de a rezolva chestiuni personale urgente, de a putea studia pentru examene sau de a-ti imbunatati CV-ul cu cursuri de formare sau perfectionare fara a-ti pierde serviciul actual si, poate cel mai mare dintre ele, faptul ca nu are o perioada fixa si nici nu este limitat prin lege.

Tot la avantaje putem include si ca angajatul poate lua concediu fara plata fractionat, indiferent de motivul pe care il are, cu conditia sa se incadreze in numarul maxim de zile la care are dreptul.

Dezavantajele, deloc de neglijat, sunt pierderea venitului pe toata perioada concediului si riscul de a pierde calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate, daca perioada de suspendare a contractului este mai mare de trei luni.

Model cerere concediu fara plata

Cerere concediu fara plata
Cerere concediu fara plata
Descarca model cerere Sursa: www.inspectiamuncii.ro/legislatia-muncii
Publicat 05 Noiembrie 2020 • Modificat 21 Decembrie 2022 • 3 minute timp de citit