Concediu fara plata

Concediu fara plata se poate acorda, conform Codului Muncii, oricarui angajat care a epuizat zilele de concediu de odihna cuvenite pe parcursul unui an calendaristic sau care nu vrea sa le iroseasca pe acestea pentru rezolvarea unor probleme personale.

Concediu fara plata

Ce este concediu fara plata

Concediul fara plata este una dintre formele de concediu la care ai dreptul ca angajat, alaturi de concediul de odihna, concediu medical, concediu pentru formare profesionala (platit sau neplatit).

Pe perioada intreruperii de activitate, contractul de munca al angajatului poate fi suspendat, iar in contul salariatului nu se calculeaza si nu se platesc impozite sau asigurari sociale obligatorii, motiv pentru care nu cumuleaza vechime in munca.

Singura exceptie o constituie concediul pentru formare profesionala, care nu se poate deduce din zilele de concediu de odihna, si care va fi asimilat, prin urmare, vechimii in munca.

Cand poti lua concediu fara plata

Reglemetat prin Codul Muncii poate fi solicitat si acordat pentru chestiuni de natura personala:

Solicitarea unui astfel de concediu nu trebuie justificata in detaliu, in cerere fiind necesara doar o specificatie precum "rezolvarea unor probleme personale" sau "pentru formare profesionala".

Totusi, angajatatorul are dreptul sa solicite documente care sa justifice solicitarea unei astfel de cereri, daca va considera ca este necesar acest lucru.

Concediul pentru formare profesionala nu poate fi anuntat de pe o zi pe alta, ci trebuie solicitat cu cel putin o luna inainte, iar cererea trebuie sa cuprinda informatii precum durata stagiului, perioada exacta in care se desfasoara si denumirea institutiei care il organizeaza.

Pentru orice alta situatie nu este stabilita o perioada minima obligatorie intre cererea de concediu fara plata si inceperea acestuia, dat fiind faptul ca pot exista situatii de forta majora care sa il impuna.

Angajatorul poate respinge doar in cazul in care absenta angajatului ar afecta desfasurarea activitatii.

Durata maxima a concediului fara plata

Legea nu stabileste nicio limita minima, nici una maxima si in general perioada este stabilita de comun acord intre angajat si angajator sau prin regulament intern.

Pe perioada suspendarii contractului de munca pentru mai mult de 30 de zile, angajatorul va putea angaja pe altcineva pe postul ramas neacoperit, insa numai cu contract de munca pe perioada determinata, care sa coincida cu cea a concediului dvs.

Angajatii au dreptul sa solicite concediu fara a fi platiti pentru sustinerea bacalaureatului, a examenului de admitere intr-o unitate de invatamant superior, sustinerea examenelor universitare sau sustinerea tezei de doctorat.

Avantaje

Solicitarea unei intreruperi de activitate este o modalitate simpla de a conserva numarul de zile de concediu de odihna de care un angajat poate beneficia prin lege si in care este platit, cu toate ca nu este prezent la serviciu.

Avantajele sunt posibilitatea de a rezolva chestiuni personale urgente, de a putea studia pentru examene sau de a-ti imbunatati CV-ul cu cursuri de formare sau perfectionare fara a-ti pierde serviciul actual si, poate cel mai mare dintre ele, faptul ca nu are o perioada fixa si nici nu este limitat prin lege.

Tot la avantaje putem include si ca angajatul poate apela la acest tip de concediu fractionat, indiferent de motivul pe care il are.

Dezavantaje

Dezavantajele, deloc de neglijat, sunt pierderea salariului brut pe toata perioada concediului si riscul de a pierde calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate, daca perioada de suspendare a contractului este mai mare de trei luni.

Model cerere concediu fara plata motive personale

Cerere concediu fara plata Descarca model cerere

Poate angajatorul sa te dea in concediu fara plata

Angajatorul nu poate trimite un angajat in concediu fara plata fara consimtamantul acestuia, conform Codului Muncii. Acest tip de concediu este acordat numai la cererea angajatului si cu acordul scris al angajatorului.

Asadar, nu poate fi impus de angajator. Totodata, angajatorul nu poate folosi ca metoda de a concedia angajatii sau de a evita obligatiile legale asociate concedierii.

Refuzul acordarii concediului fara plata de catre angajator

Angajatorul poate refuza cererea unui angajat daca activitatea nu permite si daca lipsa angajatului ar afecta desfasurarea normala a acesteia.

Decizia trebuie sa fie justificata si, de obicei, se negociaza intre parti pentru a gasi o solutie acceptabila. Refuzul trebuie comunicat angajatului, aratand clar motivele care stau la baza deciziei, pentru a evita potentialele litigii.

Diferenta dintre concediu fara plata si suspendare

Concediul fara plata este o intrerupere temporara a muncii la cererea salariatului, care ramane angajat in timpul concediului.

Suspendarea contractului de munca este o intrerupere a raporturilor de munca, fara incetarea contractului, care poate surveni din diverse motive: nejustificate, disciplinare, cazuri de forta majora, etc. In timpul suspendarii, angajatul nu isi poate exercita prerogativele si obligatiile contractuale.

Sursa: www.inspectiamuncii.ro
Autor: | Publicat: 05 Noiembrie 2020 | Modificat: 09 Octombrie 2024