Cerere concediu de odihna

Dreptul la concediul de odihna este un drept garantat tuturor angajatilor, care se acorda prin intocmirea unui formular de cerere de concediu, ce se aproba de catre angajator.

Cerere concediu

Numarul exact de zile de odihna este stabilit prin contractul individual de munca, insa nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare anual, in conformitate cu normele prevazute in Codul Muncii.

Cate zile de concediu de odihna avem

Conform legii din Romania, fiecare angajat are dreptul la concediu de odihna, cel putin 20 de zile lucratoare anual, numar aplicabil inclusiv pentru persoanele care lucreaza part-time.

Scopul concediului de odihna este acordarea unei perioade de repaus pentru angajat. Acest lucru permite restabilirea si reintarirea capacitatilor fizice si mentale ale angajatului, menite sa imbunatateasca starea de sanatate si sa sporeasca eficienta municii sale.

In esenta, concediul de odihna este fundamental pentru a asigura un echilibru intre munca si viata personala, si contribuie la mentinerea unei performante adecvate si a unui mediu de munca sanatos.

In urma schimbarilor din Codul Muncii pe 2024 exista o reglementare care stipuleaza ca fiecare angajat trebuie sa efectueze cel putin 10 zile de concediu neintrerupt in decursul unui an.

Importanta zilelor de concediu

Concediul de odihna este o intrerupere a activitatii, fara incetarea sau suspendarea contractului, ce va fi platita, conform Codului Muncii, cu o indemnizatie de concediu.

Este important pentru angajati pentru a diminua nivelul de oboseala fizica si psihica, ce isi poate pune amprenta asupra capacitatii de concentrare, a eficientei la locul de munca, a rezultatelor profesionale si cel mai important, asupra sanatatii angajatului.

Cu cat este platita o zi de concediu

Plata pentru o zi de concediu este calculata in functie de salariul angajatului. Pentru zilele in care ai fost in concediu de odihna vei primi o indemnizatie de concediu.

Aceasta se calculeaza fie conform venitului din luna in care se ia concediu, fie salariul brut din ultimele 3 luni anterioare, in functie de care calcul il avantajeaza mai mult pe salariat.

Este important de mentionat ca indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza

Alte tipuri de concedii

Codul Muncii prevede mai multe tipuri de concedii de care angajatii pot beneficia in decursul unui an:

Model cerere concediu de odihna Word

Prezentam un model simplu si practic de cerere de concediu de odihna, care poate fi folosit pentru redactarea propriei tale cereri. Acesta contine informatiile de baza care faciliteaza comunicarea clara a intentiilor.

Model cerere concediu de odihna

Ce se intampla cu zilele de concediu neefectuate

In conformitate cu prevederile Codului Muncii din Romania, zilele de concediu care nu sunt utilizate in anul pentru care au fost acordate pot fi amanate si utilizate in anul urmator.

Angajatii au dreptul sa isi ia zilele de concediu neefectuate din anul precedent in prima jumatate din noul an.

Este important de mentionat ca angajatorii nu pot forta un angajat sa renunte la zilele de concediu, fiind protejati de Articolul 38 din Codul Muncii, care declara nule tranzactiile prin care angajatii renunta la drepturile recunoscute prin lege. Acelasi principiu se aplica si pentru zile libere.

Sursa: oficial.ro
Autor: | Publicat: 17 August 2020 | Modificat: 19 Aprilie 2024