Cerere concediu de odihna

Concediul este un drept garantat tuturor angajatilor ce nu poate fi limitat pentru niciun salariat. Pentru a beneficia de concediu de odihna salariatul trebuie sa completeze o cerere de concediu, ce se aproba de catre angajator.

Home » Blog » Cerere concediu
Cerere concediu

Numarul exact de zile de concediu de odihna este stabilit prin contractul individual de munca, insa nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare anual, in conformitate cu normele prevazute in Codul Muncii.

Importanta zilelor de concediu

Concediul de odihna este o intrerupere a activitatii, fara incetarea sau suspendarea contractului, ce va fi platita, conform Codului Muncii, cu o indemnizatie de concediu.

Concediul se acorda angajatilor fie pentru odihna, pentru a beneficia de o perioada de relaxare, deconectare de la activitatile curente, fie din motive medicale, pentru a se putea ocupa de chestiuni ce tin de sanatate, fie din alte cauze, pe care le vom descrie mai jos.

Concediul de odihna este important pentru angajati pentru a diminua nivelul de oboseala fizica si psihica, ce isi poate pune amprenta asupra capacitatii de concentrare, a eficientei la locul de munca, a rezultatelor profesionale si cel mai important, asupra sanatatii angajatului.

Cate zile de concediu avem

Codul Muncii prevede o durata minima a concediului de odihna anual de 20 de zile lucratoare.

Zilele de sarbatori legale in care nu se lucreaza si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca nu sunt deductibile din concediul de odihna.

Un salariat poate face cerere concediu de odihna si atunci cand se afla in incapacitate temporara de munca prelungita. Zilele de concediu pentru angajatii cu contract part-time se acorda la fel ca pentru cei cu norma intreaga, adica 20 de zile lucratoare.

Concediul de odihna se calculeaza in functie de o planificare exacta. Programarea concediilor se face in avans de catre angajator, pana la finalul anului, pentru anul urmator.

Acesta stabileste o perioada de concedii ce se intinde pe minimum trei luni in care angajatii isi pot lua concedii, pe categorii de personal sau locuri de munca.

Ulterior se face programarea individuala, cu fiecare salariat in parte, iar acestia vor trebui sa completeze si sa depuna, cu cel putin 60 de zile inainte, un model de cerere concediu de odihna.

Conform Legislatiei Muncii, fiecare angajat trebuie sa efectueze cel putin 10 zile de concediu neintrerupt in decursul unui an.

Tipuri de concedii

Codul Muncii 2020 prevede mai multe tipuri de concedii de care angajatii pot beneficia in decursul unui an:

Pe langa acestea au fost adaugate:

Cum se platesc zilele de concediu

In timpul concediului de odihna salariatii vor primi, conform Codului Muncii, o plata care nu poate fi mai mica decat salariu brut minim, indemnizatiile si sporurile speciale cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva.

Indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza obtinand media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare perioadei de concediu si multiplicand-o cu numarul de zile de concediu.

Potrivit legii, indemnizatia de concediu de odihna "se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu", insa in practica exista de obicei un acord potrivit caruia banii se platesc odata cu salariul.

Un salariat aflat in concediu medical va fi si el platit, insa nu la fel cum este cel de odihna. Indemnizatia de concediu medical se calculeaza in functie de diagnostic.

Baza de calcul pentru concediul medical este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni ale stagiului de cotizare.

In functie de aceasta se determina media zilnica, iar aceasta se inmulteste apoi cu numarul de zile de concediu medical si cu procentul acordat in functie de diagnostic.

Model cerere concediu de odihna

Model cerere concediu de odihna
nume
Descarca model cerere concediu
Ce se intampla cu zilele de concediu neefectuate

Nu toti salariatii reusesc sa beneficieze in timpul unui an calendaristic de numarul de zile de concediu prevazute in contract.

Zilele de concediu neefectuate pot fi recuperate, potrivit Codului Muncii, in urmatoarele 18 luni. Zilele de concediu restante pot fi compensate in bani numai atunci cad raportul de munca dintre salariat si angajator inceteaza.

Uneori zilele de concediu de odihna raman neefectuate din cauza intreruperii concediului. Aceasta situatie poate interveni in doua cazuri:

Cand un angajator face rechemare din concediu are obligatia de a suporta toate cheltuielile generate de aceasta situatie, precum si eventuale prejudicii create, conform art. 151, alin. 2 din Codul Muncii.

Sursa: oficial.ro
Publicat 17 August 2020 • Modificat 21 Decembrie 2022 • 4 minute timp de citit