Model CV 2022

CV-ul a devenit un document obligatoriu atunci cand cineva isi cauta un loc de munca. El este cartea de vizita a fiecarei persoane care vrea sa se angajeze si ii ofera angajatorului informatii importante despre potentialul angajat.

Autor: | Publicat: 13 Noiembrie 2021 | Modificat: 21 Noiembrie 2021
Model CV 2022

Studiile, experienta profesionala, realizarile din cariera - toate au rubrici bine definite intr-un CV. Cate tipuri de Curriculum Vitae exista, care este cel mai folosit, cum se completeaza corect un CV, ce informatii este obligatoriu sa contina si cand este nevoie sa adaugati si o scrisoare de intentie in completarea CV-ului? La toate aceste intrebari veti afla raspunsurile in cele ce urmeaza.

Ce este un CV standard

Un CV standard este un model de CV usor de completat, intuitiv si era folosit cu precadere inainte de aparitia CV-ului Europass, care a devenit din ce in ce mai popular.

Un CV standard trebuie sa contina in primul rand cateva informatii personale, pentru ca angajatorul sa stie cu cine are de-a face si sa aiba datele de contact ale celui care aplica pentru job folosind acest tip de CV, in cazul in care doreste sa il contacteze pentru a-i oferi postul.

Informatiile personale care ar trebui sa se regaseasca intr-un CV standard sunt: nume si prenume, adresa, telefon, e-mail, nationalitate, data nasterii, etc.

Urmeaza campul cel mai relevant pentru angajator: educatia si formarea. Aici ar trebui sa treceti diplomele obtinute, numele si tipul institutiei de invatamant, calificare si perioada. Daca ati absolvit mai multe institutii de invatamant superior, se vor trece in CV in ordine descrescatoare.

Ultima rubrica ar trebui sa cuprinda experienta profesionala. Cat timp ati fost angajat si ce functie sau ce post ati ocupat, numele si adresa angajatorului, tipul sau sectorul de activitate.

La fel ca la studii, job-urile anterioare se vor nota in ordine descrescatoare. Retineti ca, indiferent de tipul de CV cu care alegeti sa va prezentati, este important ca informatiile pe care le treceti acolo sa fie sincere, pentru ca viitorul angajator le poate verifica. Asadar, notati doar informatiile reale, nu pe cele care "dau bine" intr-un CV.

Ce este un CV Europass

Un CV Europass este un model standardizat de CV, recunoscut la nivel european. Contine, in mare, aceleasi informatii precum un CV standard, cu cateva rubrici in plus. Elementul de noutate este ca in CV-ul Europass puteti introduce si fotografie.

Cu ajutorul acestui tip de CV, candidatii isi pot descrie cel mai bine competentele si calificarile. Are avantajul ca poate fi completat atat in limba romana, cat si in alte limbi, este recunoscut in mai multe tari si ofera un avantaj persoanelor care isi cauta un loc de munca.

CV-ul Europass poate fi completat foarte usor, fie online, fie intr-un document word, pornind de la un sablon descarcat de pe internet. Pe langa informatiile din CV-ul standard, intr-un CV Europass se regasesc si rubrici pentru abilitati si pasiuni, competente lingvistice, cursuri si certificari etc.

Model CV Europass vs. standard

Modelul de CV Europass nu este, in esenta, foarte diferit de cel standard. Informatiile pe care trebuie sa le oferiti sunt aceleasi: date personale, date de contact, experienta profesionala, studiile, calificarile.

Este adevarat ca CV-ul Europass este putin mai amplu si are mai multe rubrici decat cel standard. Ramane la aprecierea voastra daca le completati pe toate. Pe de alta parte, si intr-un CV standard puteti adauga informatii suplimentare, daca simtiti nevoia.

CV-ul Europass are in plus rubrica privind limbile straine si spatiul pentru fotografie. Indiferent ce tip de CV ati alege, nu uitati ca puteti intotdeauna sa ii atasati o scrisoare de intentie, unde puteti da detalii suplimentare, pe care nu le-ati cuprins in CV, dar si o nota personala, dincolo de informatiile standard pe care le treceti in CV.

Ordinea corecta a sectiunilor

Fie ca vorbim despre un CV standard sau unul la standarde europene, este important de retinut ordinea in care informatiile ar trebui sa apara in CV. Intotdeauna prima sectiune o reprezinta cea de prezentare a candidatului, cu numele complet, adresa si numarul de telefon. Este un fel de carte de vizita pe care potentialul angajat o ofera angajatorului pentru a face cunostinta cu el.

Urmeaza mentionarea postului pentru care se candideaza. Daca aplicati pentru mai multe job-uri diferite, va fi nevoie sa completati mai multe CV-uri, in functie de postul vizat.

Urmatoarele informatii care ar trebui sa se regaseasca in CV sunt cele legate de experienta profesionala: de unde veniti, unde ati mai lucrat inainte, cat timp, pe ce posturi etc.

Aceasta rubrica il ajuta pe angajator sa isi faca o idee despre experienta voastra, daca sunteti calificat pentru job-ul pentru care aplicati si daca veniti dintr-un domeniu apropiat.

De exemplu, un candidat care are doi ani experienta pe un post similar si candideaza pentru un job unde se cer minim cinci ani experienta, va avea in mod clar un dezavantaj.

Dupa ce ati trecut in revista experienta profesionala, urmeaza studiile. Si acestea sunt importante, pentru ca angajatorul sa isi dea seama daca aveti calificare pentru job, daca activati in domeniul in care ati studiat sau daca ati facut o schimbare de cariera dupa studii, pentru ca nu v-ati regasit in domeniul pentru care v-ati pregatit.

In continuare, veti da detalii despre calificarile suplimentare: cursuri, workshop-uri, voluntariat, premii, distinctii, orice aspect relevant care v-ar putea recomanda pentru a obtine job-ul pentru care aplicati.

Urmeaza rubrica aferenta limbilor straine, iar la final veti da detalii despre calitatile si abilitatile care v-ar recomanda pentru job, in masura in care sunt relevante. Puteti mentiona si daca detineti permis de conducere si pentru ce categorie, daca este posibil sa va foloseasca la job.

Sfaturi utile pentru redactarea unui CV de angajare obligatoriu

Un CV de angajare este relativ simplu de redactat, pentru ca nu trebuie decat sa completati campurile deja stabilite acolo. Atunci cand completati un CV in vederea angajarii, aveti in vedere sa scrieti corect, sa completati toate rubricile si sa oferiti detalii relevante cu privire la experienta profesionala.

Atat job-urile anterioare, cat si studiile se vor trece in ordine descrescatoare, adica de la ultima scoala absolvita in jos, respectiv de la ultimul loc de munca in jos.

Sinceritatea si transparenta ar trebui sa fie cuvintele-cheie ale completarii unui CV. Nu "infloriti" informatiile de dragul de a obtine job-ul. Puteti plati un pret mai mare pentru minciunile din CV si anume sa pierdeti job-ul. Unii angajatori colaboreaza cu firme specializate care se ocupa cu verificarea potentialilor angajati.

Model CV Europass online

Daca ati hotarat sa optati pentru un CV model Europass atunci cand va cautati un loc de munca, trebuie sa stiti ca il puteti gasi de completat online, pe internet, sau puteti descarca un sablon pe care sa il completati.

Vezi incepe cu informatiile personale: nume si prenume, adresa de dimiciliu, e-mail, numar de telefon, data nasterii, nationalitate, sex, adresa paginii web (daca aveti asa ceva). Nu uitati sa incarcati o fotografie, mai ales daca aplicati online pentru job. Ajuta la credibilitate si il face pe angajator sa va "vizualizeze" atunci cand va citeste CV-ul.

Urmeaza sa completati campul aferent locului de munca/ pozitiei/ postului pentru care candidati. Mentionati in continuare experienta profesionala, avand grija sa dati toate informatiile: locul sau locurile de munca anterioare, postul, angajatorul, responsabilitatile pe care le aveati la job-ul respectiv. Eliminati campurile care nu sunt relevante din coloana din stanga sau pe cele in dreptul carora nu aveti ce sa completati.

Campul aferent educatiei si formarii este urmatorul pe care il veti completa. Daca masterul este ultima scoala absolvita, o veti trece prima in CV, apoi facultatea, apoi liceul, in ordine descrescatoare asadar. Nu uitati sa completati si rubricile care se refera la cursuri, limbi straine, calitati care v-ar recomanda pentru postul vizat etc.

Completati CV-ul cu o scrisoare de intentie

Ati putea crede ca un CV completat corect este suficient pentru a obtine job-ul, dar puteti sa va mariti sansele de a fi selectat atasand si o scrisoare de intentie. Aceasta reprezinta un document de maximum o pagina, redactat intr-o nota formala, dar si cu o tusa personala, in care sa va exprimati dorinta de a lucra in cadrul companiei respective, dovedind ca aveti calitatile necesare pentru job-ul respectiv.

Daca CV-ul are un format standardizat si este greu sa il personalizati, in cadrul scrisorii de intentie va puteti pune in valoare mai bine. Puteti argumenta de ce sunteti potrivit pentru a ocupa postul respectiv, de ce va doriti sa il obtineti si ce anume va recomanda pentru a fi ales de angajator.

Exista domenii in care scrisoarea de intentie poate fi un factor determinant la angajare, asa ca este important sa o luati in calcul si, daca credeti ca va poate mari sansele de succes, sa o atasati CV-ului.

Modul de adresare trebuie sa fie direct astfel ca, atunci cand o citeste, angajatorul sa aiba impresia ca vorbiti fata in fata si ca va faceti o prezentare in fata lui. Desigur ca trebuie sa respecte structura unei scrisori si sa aiba formulele specifice, sa fie redactata pe un ton formal, sa fie convingatoare si sa il determine pe cel care o citeste sa va cheme la un interviu.

Sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Curriculum_vitae