Cifra de afaceri

Suma totala a veniturilor din vanzarea de marfuri, produse, servicii, executare lucrari obtinute de o firma pe parcursul unui exercitiu financiar reprezinta cifra de afaceri la calcul fiind luate in considerare costul bunurilor si serviciilor fara TVA-ul facturat

Home » Blog » Cifra de afaceri
Cifra de afaceri

Cifra de afaceri este un indicator important atat pentru patronii unei firme, cat si pentru stat. Aceasta este reprezentarea performantei unui business, iar autoritatile o folosesc pentru incadrarea fiscala si contabila.

Acest indicator al rezultatelor la nivel microeconomic poate fi contabila sau neta, pe de o parte, sau fiscala.

Prima este compusa din veniturile firmei, iar cea de-a doua include avansuri incasate sau neincasate de la clienti, facturi emise inainte de livrare sau prestarea serviciilor. In acest context, cele doua valori pot fi diferite pe parcursul unui exercitiu fiscal.

Cui se adreseaza

Cifra de afaceri este un indicator esential pentru performanta unui business. Aceasta poate fi estimata la inceputul fiecarui exercitiu fiscal, constituind un target de atins pentru a putea considera afacerea profitabila.

In functie de nivelul cifrei de afaceri se stabileste si tipul de impozit pe care firma/compania il va plati catre stat:

Tot in functie de venituri se stabileste daca o firma este sau nu platitoare de TVA. La cifre de afaceri sub pragul de 2,25 milioane de lei/an, firmele vor plati TVA la incasare; peste pragul respectiv, o companie va plati TVA la facturare.

Formula cifrei de afaceri

Formula cifrei de afaceri o reprezinta insumarea veniturilor obtinute din activitatea companiei sau a firmei si a veniturilor din alte activitati, cu caracter industrial sau neindustrial.

Cand aplicam formula de calcul pentru un business nu includem in veniturile pe care le insumam TVA facturat, reduceri acordate pentru bunurile si serviciile vandute, subventii, venituri din dividente si dobanzi sau castiguri din diferentele de curs valutar.

Cifra de afaceri neta

Cifra de afaceri neta este o notiune ce reprezinta rezultatul deducerii din totalul vanzarilor a discounturilor, a TVA-ului si a altor taxe calculate in baza veniturilor brute.

In functie de venituri, companiile se impart in:

Tipuri

Cifra de afaceri vs. profit

Cifra de afaceri si profitul sunt doua notiuni diferite. In timp ce prima reprezinta totalul veniturilor din activitatea companiei, profitul este ceea ce ramane dupa ce din incasari scazi tot ce inseamna cheltuieli ale firmei (materia prima, salarii, servicii achizitionate, chirii, utilitati).

La profitul brut se va calcula si plati catre stat, impozitul de 16%, rezultand astfel profitul net, ce poate fi reinvestit sau retras sub forma de dividente de actionar/i.

Profitul este cu atat mai mare, cu cat veniturile sunt mai mari, cu conditia ca nivelul cheltuielilor sa nu il depaseasca pe cel al incasarilor.

Cu cat o firma vinde mai mult, cu atat va avea venituri anuale mai mari. Este nevoie, prin urmare, de stabilirea unei strategii de marketing eficiente, care sa fidelizeze clientii existenti si sa atraga clienti noi catre produsele sau serviciile oferite.

Multe companii apeleaza la oferte, promotii, discounturi in acest scop, insa aceasta strategie este cu doua taisuri, dat fiind faptul ca reducerile acordate nu sunt incluse in cifra de afaceri.

O idee mai inspirata ar fi diversificarea activitatii, cresterea calitatii si nivelului produselor/serviciilor pentru a putea vinde mai scump si a incasa, astfel, mai mult, ceea ce in timp va genera un profit satisfacator si sustinut.

Sursa: data.gov.ro
Publicat 26 Octombrie 2020 • Modificat 21 Decembrie 2022 • 4 minute timp de citit