
Cifra de afaceri este un indicator important atat pentru patronii unei firme, cat si pentru stat. Aceasta este reprezentarea performantei unui business, iar autoritatile o folosesc pentru incadrarea fiscala si contabila.
Acest indicator al rezultatelor la nivel microeconomic poate fi contabila sau neta, pe de o parte, sau fiscala.
Prima este compusa din veniturile firmei, iar cea de-a doua include avansuri incasate sau neincasate de la clienti, facturi emise inainte de livrare sau prestarea serviciilor. In acest context, cele doua valori pot fi diferite pe parcursul unui exercitiu fiscal.
Cifra de afaceri este un indicator esential pentru performanta unui business. Aceasta poate fi estimata la inceputul fiecarui exercitiu fiscal, constituind un target de atins pentru a putea considera afacerea profitabila.
In functie de nivelul cifrei de afaceri se stabileste si tipul de impozit pe care firma/compania il va plati catre stat:
- pentru venituri brute mai mici de un milion de euro / an (microintreprinderi), impozitul se plateste in cota de 1-3% si se achita trimestrial; microintreprinderile cu cel putin un angajat cu norma intreaga platesc impozit de 1%, cele fara angajati platesc 3%
- la venituri brute mai mari de un milion de euro pe an, impozitul se calculeaza pe profit, in cota de 16%
Tot in functie de venituri se stabileste daca o firma este sau nu platitoare de TVA. La cifre de afaceri sub pragul de 2,25 milioane de lei/an, firmele vor plati TVA la incasare; peste pragul respectiv, o companie va plati TVA la facturare.
Formula cifrei de afaceri
Formula cifrei de afaceri o reprezinta insumarea veniturilor obtinute din activitatea companiei sau a firmei si a veniturilor din alte activitati, cu caracter industrial sau neindustrial.
Cand aplicam formula de calcul pentru un business nu includem in veniturile pe care le insumam TVA facturat, reduceri acordate pentru bunurile si serviciile vandute, subventii, venituri din dividente si dobanzi sau castiguri din diferentele de curs valutar.
Cifra de afaceri neta
Cifra de afaceri neta este o notiune ce reprezinta rezultatul deducerii din totalul vanzarilor a discounturilor, a TVA-ului si a altor taxe calculate in baza veniturilor brute.
In functie de venituri, companiile se impart in:
- microentitati - venituri brute de cel mult 3 milioane de lei
- entitati mici - venituri cuprinse intre 3 milioane si 25 de milioane de lei
- entitati mijlocii si mari - venituri de minim 35 de milioane de lei
- totala (CA) este reprezentata de totalul incasarilor din operatiunile economice efectuate (venituri din activitatea de baza + venituri din alte activitati)
- critica reprezinta totalul vanzarilor de bunuri si servicii necesar pentru a acoperi cheltuielile unei firme, dincolo de care incasarile incep sa reprezinte profit. Formula de calcul este suma cheltuielilor fixe si a cheltuielilor variabile
- marginala este legata de scaderea sau cresterea vanzarilor pentru un anumit serviciu sau produs
Cifra de afaceri vs. profit
Cifra de afaceri si profitul sunt doua notiuni diferite. In timp ce prima reprezinta totalul veniturilor din activitatea companiei, profitul este ceea ce ramane dupa ce din incasari scazi tot ce inseamna cheltuieli ale firmei (materia prima, salarii, servicii achizitionate, chirii, utilitati).
La profitul brut se va calcula si plati catre stat, impozitul de 16%, rezultand astfel profitul net, ce poate fi reinvestit sau retras sub forma de dividente de actionar/i.
Profitul este cu atat mai mare, cu cat veniturile sunt mai mari, cu conditia ca nivelul cheltuielilor sa nu il depaseasca pe cel al incasarilor.
Cu cat o firma vinde mai mult, cu atat va avea venituri anuale mai mari. Este nevoie, prin urmare, de stabilirea unei strategii de marketing eficiente, care sa fidelizeze clientii existenti si sa atraga clienti noi catre produsele sau serviciile oferite.
Multe companii apeleaza la oferte, promotii, discounturi in acest scop, insa aceasta strategie este cu doua taisuri, dat fiind faptul ca reducerile acordate nu sunt incluse in cifra de afaceri.
O idee mai inspirata ar fi diversificarea activitatii, cresterea calitatii si nivelului produselor/serviciilor pentru a putea vinde mai scump si a incasa, astfel, mai mult, ceea ce in timp va genera un profit satisfacator si sustinut.
Sursa: data.gov.ro