Cifra de afaceri

Suma totala din venituri din vanzarea de marfuri, produse, servicii, executare lucrari obtinute de o firma pe parcursul unui exercitiu financiar reprezinta cifra de afaceri.

Cifra de afaceri

Ce inseamna cifra de afaceri anuala?

Cifra de afaceri anuala reprezinta veniturile realizate de o firma (performanta unui business), iar autoritatile o folosesc pentru incadrarea fiscala si contabila.

Cui se adreseaza

Volumul afacerii este un indicator esential pentru performanta unui business. Aceasta poate fi estimata la inceputul fiecarui exercitiu fiscal, constituind un target de atins pentru a putea considera afacerea profitabila.

In functie de nivelul cifrei de afaceri se stabileste si tipul de impozit pe care firma/compania il va plati catre stat:

Tot in functie de venituri se stabileste daca o firma este sau nu platitoare de TVA. La cifre de afaceri sub pragul de 2,25 milioane de lei/an, firmele vor plati TVA la incasare; peste pragul respectiv, o companie va plati TVA la facturare.

Ce este cifra de afaceri medie

Cifra de afaceri medie este un indicator financiar care reprezinta venitul mediu obtinut din vanzarea unui anumit produs sau serviciu oferit de catre o companie pe o perioada de timp determinata.

Acesta este calculat prin impartirea cifrei de afaceri totale la numarul de unitati (fie produse, fie clienti, fie intervale de timp, etc.) pentru a obtine o valoare medie per unitate.

Cifra de afaceri neta

Cifra de afaceri neta este o notiune ce reprezinta rezultatul deducerii din totalul vanzarilor a discounturilor, a TVA-ului si a altor taxe calculate in baza veniturilor brute.

In functie de venituri, companiile se impart in:

Tipurile cifrei de afaceri

Calcul fiscal

Calculul cifrei de afaceri se realizeaza prin insumarea veniturilor obtinute din activitatea companiei sau a firmei si a veniturilor din alte activitati, cu caracter industrial sau neindustrial.

Cand aplicam formula de calcul pentru un produs sau serviciu nu includem in veniturile pe care le insumam TVA facturat, reduceri acordate pentru bunurile si serviciile vandute, subventii, venituri din dividente si dobanzi sau castiguri din diferentele de curs valutar.

Care este diferenta dintre cifra de afaceri si profit?

Cifra de afaceri si profitul sunt doua notiuni diferite. In timp ce prima reprezinta totalul veniturilor din activitatea companiei, profitul este ceea ce ramane dupa ce din incasari scazi tot ce inseamna cheltuieli ale firmei (materia prima, salarii inclusiv salariul brut, servicii achizitionate, chirii, utilitati).

La profitul brut se va calcula si plati catre stat, impozitul de 16%, rezultand astfel profitul net, ce poate fi reinvestit sau retras sub forma de dividente de actionar/i.

Este important de notat ca cheltuielile cu salariile, inclusiv obligatia de a respecta salariul minim pe economie stabilite la nivel national, contribuie in mod semnificativ la totalul cheltuielilor firmei. Acest aspect poate influenta strategiile de business, in special in contextul optimizarii costurilor si maximizarii profitului.

Cu cat o firma vinde mai mult, cu atat va avea venituri anuale mai mari. Este nevoie, prin urmare, de stabilirea unei strategii de marketing eficiente, care sa fidelizeze clientii existenti si sa atraga clienti noi catre produsele sau serviciile oferite.

O idee mai inspirata ar fi diversificarea activitatii, cresterea calitatii si nivelului produselor/serviciilor pentru a putea vinde mai scump si a incasa, astfel, mai mult, ceea ce in timp va genera un profit satisfacator si sustinut.

Sursa: data.gov.ro
Autor: | Publicat: 26 Octombrie 2020 | Modificat: 20 Februarie 2024