Ce este somajul tehnic
Somajul tehnic este definit prin articolul 53 din Codul Muncii, ca reducere sau intrerupere temporara a activitatii unei companii.
Salariatii care nu isi mai desfasoara activitatea si au contractul de munca suspendat beneficiaza de o indemnizatie care nu poate fi mai mica de 75% din salariu de baza; aceasta este platita din fondul de salarii.
In perioada in care se afla in somaj tehnic, salariatii sunt la dispozitia angajatorului, acesta fiind cel care decide cand se reia activitatea.
In ce conditii se ofera somajul tehnic
O companie poate decide intreruperea temporara a activitatii din motive economice, tehnologice sau structurale.
Trimiterea in somaj tehnic presupune suspendarea contractelor individuale de munca din intiativa angajatorului, fara a avea nevoie de aprobarea salariatilor.
Cand se decide reluarea activitatii, salariatii revin la lucru, urmand sa fie reincadrati pe salariile obisnuite.
Atentie! In aceasta situatie, salariatii nu pot solicita ajutor de somaj, intrucat incaseaza indemnizatie de la angajator.
Vor putea aplica pentru ajutor de somaj doar in situatia in care relatia contractuala cu angajatorul inceteaza din motive independente de vointa salariatului.
Indemnizatia de somaj tehnic nu se poate cumula cu indemnizatia de somaj.
Cine plateste somajul tehnic
Indemnizatia de somaj tehnic este platita de compania care decide suspendarea temporara a activitatii, din fondul de salarii. Aceasta nu poate fi mai mica de 75% din salariul brut din contractul de munca, insa poate fi mai mare, daca angajatorul decide astfel.
In situatii de forta majora, Guvernul Romaniei poate decide masuri menite sa vina in sprijinul companiilor. Pe 19 martie 2020, dupa decretarea starii de urgenta nationale in contextul pandemiei Covid-19, a hotarat sa asigure plata somajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM.
Masura vine in contextul in care multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie, inregistrand scaderi ale veniturilor, incasarilor si cifrei de afaceri.
Neavand, in consecinta, posibilitatea de a asigura plata salariilor, multe companii decid suspendarea activitatii ori concedierea lor prin activarea clauzei de forta majora.
Calcul somaj tehnic
In timpul perioadei de somaj tehnic, salariul unui angajat va fi redus la 75% din salariul de baza (brut), urmand ca la reluarea activitatii sa fie reincadrat conform contractului individual de munca.
Cine primeste indemnizatia de la stat
Guvernul Romaniei a decis sa aloce fonduri pentru plata din bugetul fondului de somaj a indemnizatiilor de somaj tehnic.
Principalii beneficiari vor fi angajatorii afectati direct de masurile restrictive dispuse de autoritati in cadrul starii de urgenta.
Indemnizatia lunara va fi de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
"De exemplu hotelurile, restaurantele, cafenelele, institutii de spectacole, prin suspendarea activitatii pe perioada situatiei de urgenta.
Practic, acesti angajatori (...) este clar ca nu isi pot plati angajatii, pentru ca si-au intrerupt temporar, total sau partial activitatea", a anuntat premierul Ludovic Orban.
Si companiile afectate indirect de masurile restrictive pot beneficia de plata din fondul de somaj a angajatilor trimisi in somaj tehnic, tot in cuantum de 75%.
"Pentru a putea beneficia de aceasta plata pentru salariatii pe care nu isi mai pot permite sa ii plateasca, drept urmare a intreruperii activitatii, companiile vor trebui sa depuna o declaratie pe proprie raspundere, iar conditia de acordare este sa li se fi redus veniturile, sa le fi scazut cifra de afaceri cu un procent de minim 25%".
Acte necesare
Angajatii trimisi in somaj tehnic de angajatori nu au de facut nimic altceva decat sa respecte decizia acestuia de a suspenda temporar activitatea si sa astepte momentul in care acesta va decide sa o reia.
Angajatorii care decid sa suspende, reduca sau sa intrerupa temporar activitatea, respectiv sa suspende contractele individuale de munca au obligatia de a emite o decizie prin care arata situatia unitatii, departamentele care isi intrerup activitatea, perioada de suspendare si care include tabelul nominal cu angajatii carora li se suspenda contractul indivdual de munca.
In paralel se vor intocmi decizii individuale de suspendare a CIM (Institut de Marketing) pentru toti angajatii vizati de decizie.
Sursa: anofm.ro