Deducerea personala

Deducerea personala este un drept care se acorda oricarui salariat cu un venit lunar brut mai mic de 3.600 de lei, in conformitate cu prevederile articolului 77 din Codul Fiscal. Deducerea personala este stabilita pe plaje de venit si in functie de numarul de persoane pe care salariatul le are in intretinere.

Autor: | Publicat: 15 Iunie 2020 | Modificat: 20 Aprilie 2021
Deducerea personala

Toti salariatii din Romania au dreptul la deducere personala, chiar daca nu au persoane in intretinere. In acest caz, deducerea este mai mica decat atunci cand au una, doua, trei sau cel putin patru persoane in intretinere. Odata cu cresterea numarului de persoane aflate in intretinere, deducerea personala creste si ea, treptat; aceasta scade, insa, pe masura ce venitul brut lunar creste, in functie de "plaja" de venit in care se incadreaza angajatul.

Cine beneficiaza de deducere personala

Un angajat poate avea in intretinere sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rude pana la gradul al doilea inclusiv: parinti, copii, nepoti, frati/surori, ale caror venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar.

In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, deducerea personala se atribuie doar unuia dintre acestia, conform unui acord intre parti.

Pentru copiii minori deducerea personala se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia se afla acestia. Intr-o familie cu mai multi copii minori se poate acorda fie integral unuia dintre parinti pentru toti copiii, fie fiecarui parinte pentru cate un numar de copii, conform intelegerii dintre acestia.

Copiii majori ai contribuabililor care sunt militari in termen, studenti sau elevi ai unor institutii de invatamant militare sau civile sunt considerati intretinuti cu conditia sa nu aiba venituri lunare mai mari de 300 de lei. In schimb, nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele majore condamnate, care executa pedepse cu inchisoarea.

Nu este considerata persoana aflata in intretinere o persoana fizica detinatoare de terenuri agricole si silvice cu suprafete mai mari de 10.000 de metri patrati in zone de deal si de ses sau mai mari de 20.000 de metri patrati in zone montane.

Pentru acordarea deducerii personale pentru un intretinut nu este obligatoriu ca acesta sa aiba acelasi domiciliu cu contribuabilul.

Pentru a calcula exact salariul net, care ramane angajatului dupa retinerea impozitului si a taxelor, folositi cu incredere calculator salariu, o aplicatie gratuita, completa si complexa, care vine in sprijinul salariatilor din Romania cu rezultate corecte; este special creata pentru telefonul mobil, si poate fi folosita cu incredere de catre orice angajat sau angajator.

Cum influenteaza deducerea personala salariul net

In functie de deducerea personala, doi salariati cu acelasi salariu brut pot avea salarii nete diferite. Explicatia rezida in faptul ca valoarea impozitului pe venit variaza in functie de acest drept.

Impozitul pe salariu se calculeaza prin aplicarea cuantumului de 10 procente la baza de calcul reprezentata de diferenta dintre venitul net din salarii (Venit brut - contributiilor sociale obligatorii - contributii individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii) si deducerea personala cuvenita, cotizatia sindicala platita in luna respectiva, contributiile la fondurile de pensii facultative si primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, care nu depasesc echivalentul in lei al sumei de 400 euro.

Spre exemplu, pentru contribuabilii care au un venit lunar brut pana la 1.950 de lei, deducerea personala se acorda astfel:

Odata cu cresterea cu cate 50 de lei a salariului brut, deducerea personala scade cu cate 15 lei pentru fiecare categorie. Un angajat platit cu salariul minim pe economie, de 2.230 de lei, va beneficia de una dintre urmatoarele deduceri:

Sursa: anaf.ro