Deducerea personala

Deducerea personala reprezinta un pilon esential in intelegerea si aplicarea corecta a reducerilor de impozit pe venit.

Deducerea personala

Ce este deducerea personala?

Deducerea personala este un instrument fiscal care permite reducerile impozitului pe venit. Se calculeaza in functie de diverse criterii, cum ar fi salariul incasat si numarul de persoane in intretinere.

Cine beneficiaza de deducerea personala in 2024

Deducerea personala este un drept care se acorda oricarui angajat cu un salariu brut lunar brut mai mic sau egal cu 5250 de lei. Aceasta este stabilita pe plaje de venit si in functie de numarul de persoane pe care salariatul le are in intretinere.

De exemplu, in 2024, reducerea fiscala pentru salariul minim pe economie fara a avea persoane in intretinere este de 660 de lei, suma care se scade din salariul brut al angajatului inainte de calcularea impozitului pe venit de 10%.

Acest lucru inseamna ca se impoziteaza o suma mai mica, ceea ce are ca rezultat un salariu net mai mare pentru angajat.

Cine poate fi luat in Intretinere?

Persoanele care pot fi in intretinere, in contextul deducerii personale, pot include sotul sau sotia contribuabilului, copiii, precum si rudele acestuia pana la gradul al doilea inclusiv (parinti, bunici, frati/surori, nepoti).

Pentru a fi considerata "in intretinere", persoana nu trebuie sa aiba un venit care depaseste o anumita suma stabilita de legislatie.

Cum influenteaza salariul persoanele aflate in intretinere

Deducerea personala aplicabila unui angajat depinde de venitul brut lunar al acestuia si de numarul persoanelor aflate in intretinere. In functie de aceste criterii, procentul deducerii variaza.

Este de mentionat ca orice valoare de venit brut lunar care depaseste (salariul minim + 2000 lei = 5300 de lei) are ca rezultat o deducere personala de 0% indiferent de numarul persoanelor in intretinere.

Cum se acorda deducerea personala suplimentara

Reducerea fiscala suplimentara ofera 15% din salariul minim tinerilor sub 26 de ani si 100 de lei lunar parintilor cu copii pana la 18 ani.

Beneficiarul poate fi orice figura legala recunoscuta ca parinte. In cazul in care ambii parinti sunt eligibili, deducerea se acorda celui cu documentatie adecvata. Parintii cu mai multi angajatori trebuie sa declare ca nu solicita deducerea de la alti angajatori.

Documentele necesare pentru acordare

Pentru acordarea deducerii personale, documentele necesare includ, de obicei, urmatoarele:

Pentru situatii speciale sau alte detalii, este recomandat sa consultati legislatia fiscala aplicabila sau sa solicitati informatii de la institutia fiscala locala.

Sursa: anaf.ro
Autor: | Publicat: 15 Iunie 2020 | Modificat: 19 Aprilie 2024