Sporuri speciale

Sporurile sunt o componenta a salariului, alaturi de salariul de baza, indemnizatii si alte adaosuri. Acestea sunt stabilite in general prin lege si pot fi acordate atat angajatilor de la stat, conform Legii salarizarii cat si la privat.

Sporuri speciale

Sporurile pot avea caracter permanent sau temporar si este important sa le ai in vedere atunci cand te angajajezi pentru a obtine un salariu net cat mai bun.

Sporurile la salariu sunt beneficii in bani, calculate procentual in functie de salariul de baza, acordate angajatilor in conformitate cu prevederile legale si ale contractului de munca.

In Romania, sporurile sunt acordate in general salariatilor din sectorul public (administratie, invatamant, aparare, sanatate, diplomatie, etc.) sau celor care lucreaza in conditii grele.

Tipuri de sporuri, plus metoda de calcul

Cel mai des intalnite sporuri permanente acordate conform legii este sporul de vechime (acordat pentru minimum trei ani de vechime totala in munca).

Nu este obligatoriu daca nu este prevazut in contractul individual de munca sau in cel colectiv, poti negocia direct cu angajatorul acordarea acestui beneficiu.

Sporuri speciale in functie de vechime

Sporurile pentru conditii deosebite (grele, vatamatoare, nocive sau periculoase) se acorda pe criterii stabilite prin lege in functie de:

Alte categorii de sporuri cu caracter permanent, acordate doar anumitor categorii de angajati, sunt:

Sporuri temporare

Spor pentru munca suplimentara pentru cei care lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana, atunci cand nu este posibila compensarea orelor lucrate cu timp liber corespunzator platit in urmatoarele 30 de zile; se stabileste prin negociere si nu poate fi mai mic de 75% din salariul brut.

Spor pentru munca de noapte - se acorda in cuantum de 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca prestata in intervalul 22:00 - 6:00, salariatilor care lucreaza cel putin 3 ore de noapte.

Spor pentru munca prestata in zilele libere si in zilele de sarbatori legale - se acorda pentru compensarea lipsei de repaus saptamanal sau pentru neacordarea zilelor libere de sarbatori legale (atunci cand acestea nu pot fi compensate cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile).

Sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru; concret, zilele libere lucrate trebuie sa fie platite cel putin dublu.

Sursa: edu.ro
Autor: | Publicat: 09 Iunie 2020 | Modificat: 19 Aprilie 2024