Rezultat calcul tva 2022

Rezultatul pentru cota aplicata in calculatorul de TVA.

Pentru suma 100
Se aplica TVA-ul 0%
Valoare TVA 0
Suma totala 100
O noua simulare

Calcul TVA Romania

Taxa pe valoare adaugata aplicabila in Romania la nivelul anului 2022 este de 19%. Aceasta este cota standard, existand o gama intreaga de bunuri si servicii care beneficiaza de cote reduse de TVA.

Ca definitie, Taxa pe Valoare Adaugata este un impozit indirect pe care fiecare consumator de bunuri si servicii il suporta in costul final al acestora. Pe parcursul ciclului economic, unui bun sau serviciu i se aplica TVA-ul de la un agent la altul, pana la consumatorul final.

Formula de calcul TVA

calcul TVA

Taxa TVA este, in sine, un impozit pe care cumparatorul final il achita pentru bunurile si serviciile de care beneficiaza, pe langa costul efectiv al acestora. TVA este incasat "in cascada" de fiecare firma care adauga valoare pe parcursul "lantului" economic al unui produs sau serviciu. TVA-ul platit de o persoana se numeste TVA deductibila, iar cea incasata la vanzarea unor bunuri sau servicii se numeste TVA colectata.

Taxa pe valoare adaugata se calculeaza la pretul de vanzare al bunurilor si serviciilor, care este stabilit de furnizor, sau la pretul de cumparare al bunurilor sau serviciilor cand se aplica taxarea inversa (stabilita de cumparator). Baza de calcul pentru TVA poate fi si marja profitului obtinut la vanzarea de bunuri achizitionate, dar si valoarea vamala a bunurilor.

Pentru a afla salariul brut corect, atat angajatul, cat si angajatorul, trebuie sa stie cu exactitate care este salariul sau net sau salariul net minim pe economie in functie anumite domenii de activitate.

Cele trei momente cand se aplica taxa TVA

Pentru calculul TVA exista doua formule, in functie de momentul operarii. Pretul cu TVA al unui bun sau al unui serviciu se calculeaza aplicand cota de TVA aferenta la pretul fara TVA.

Cum se deduce TVA-ul

Legea prevede pentru persoanele platitoare de TVA dreptul de a deduce aceasta taxa. Concret, TVA platita la achizitii poate fi scazuta din TVA colectata la vanzarea bunurilor si serviciilor ce constituie obiectul de activitate.

Cele doua tipuri de TVA se numesc TVA deductibila si TVA colectata.

Cand TVA deductibila este mai mare decat TVA colectata persoana platitoare de TVA are de incasat o creanta de la stat, numita TVA de recuperat. Cand TVA colectata este mai mare decat TVA deductibila, diferenta dintre cele doua reprezinta o datorie fiscala si se numeste TVA de plata, care se achita, lunar sau trimestrial, in contul de trezorerie dedicat si va intra in Bugetul de Stat.

Istoria TVA-ului

Taxa pe valoare adaugata este in vigoare in Romania din 1993, dar si pana atunci existau impozite indirecte similare. Inainte de 1989 se percepea taxa unica, iar dupa 1989, pana la adoptarea TVA, se percepea o taxa cumulata, care repreznta un impozit pe circulatia marfurilor.

Cota standard de TVA a suferit mai multe modificari in Romania. In 1993, cand a fost introdusa, valoarea TVA era de 18% si a ramas neschimbata pana la 1 februarie 1998, cand a crescut la 22%.

Din 1 ianuarie 2000, cota standard de TVA a fost redusa la 19%, iar de la 1 iulie 2010, aceasta a crescut din nou, la 24%. O noua reducere de TVA a avut loc incepand cu 1 ianuarie 2016, la 20%, pentru ca de la 1 ianuarie 2017 sa se revina la cota de 19%.

In prezent exista un proiect de lege ce vizeaza reducerea cotei standard de TVA la 16%, incepand cu 2022. Proiectul a trecut de Senat, iar Camera Deputatilor este forul decizional.

In prezent, pe langa cota standard de TVA, de 19%, sunt in vigoare doua cote de TVA reduse: una de 9% (aplicabila pentru produse alimentare si bauturi nonalcoolice, servicii de canalizare, proteze si accesorii, livrarea de medicamente de uz uman si veterinar, servicii de catering si restaurant, pentru pesticide si ingrasamite, distribuirea apei potabile si pentru irigatii etc) si una de 5% (produse eco, manuale scolare si publicatii nepublicitare, servicii turistice, taxe de acces in muzee si alte situri culturale si arheologice sau la evenimente sportive etc.)

1