Alocatie copil 2024 - acte necesare, suma

Unul dintre subiectele de interes pentru orice parinte este cel despre alocatie copil. Chiar daca orice copil are dreptul la alocatie din partea statului, aceasta nu se acorda din oficiu, ci in urma depunerii unor acte la anumite institutii ale statului.

Alocatie copil

Pentru evitarea oricaror neplaceri si pentru simplificarea procesului, orice parinte ar trebui sa se informeze bine inainte cu privire la documentele ce trebuie depuse si unde trebuie facut acest lucru, la modul in care va primi lunar banii, precum si la cuantumul alocatiei.

Criteriile de acordare a alocatiei de stat pentru copii sunt reglementate prin Legea nr. 61/1993.

Ce alocatie are un nou nascut?

Alocatia pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani este o suma lunara de bani pe care statul o acorda cu scopul de a sustine financiar ingrijirea si cresterea copilului. Aceasi suma este incasata inclusiv pe copiii cu handicap.

In prezent, cuantumul alocatiei de stat pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani este de 719 de lei/luna.

Cat este alocatia pentru un copil de peste 2 ani

Cuantumul alocatiei de la stat pentru copii scade odata cu cresterea in varsta a acestora. Astfel, copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani primesc lunar 292 lei.

Tinerii care au implinit 18 ani pot primi in continuare alocatie daca sunt inscrisi la cursurile unui liceu sau ale unei scoli profesionale.

Daca acestia repeta anul scolar, nu vor primi in continuare alocatie dupa ce implinesc 18 ani decat daca sunt nevoiti sa repete anul din cauze medicale si pot dovedi cu acte justificative acest lucru.

Copiii cu handicap primesc lunar o alocatie in valoare de 427 de lei de la nastere si pana la implinirea varstei de 18 ani.

La cat timp vine alocatia dupa depunerea actelor

Alocatia este platita in luna urmatoare depunerii actelor si inregistrarii cererii. Daca cererea se inregistreaza intr-o luna ulterioara nasterii copilului, plata alocatiei se poate face si pentru lunile din urma, dar nu pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Cand intra alocatia pe card

De obicei, plata alocatiilor indiferent daca aceasta se realizeaza prin transfer bancar, intr-un cont, sau prin posta are loc in jurul datei de 8 ale lunii. Legal, nu este prevazuta o data anume pentru livrarea banilor, astfel ca aceasta poate varia usor de la luna la luna.

Acte necesare dosar alocatie copil

Pentru a putea primi alocatia pentru copil, trebuie depuse urmatoarele documente:

In unele situatii, la cele de mai sus trebuie adaugate si alte documente:

Chiar daca dosarul pentru alocatie copil va contine copiile dupa diverse documente, acestea trebuie sa fie prezentate si in original, pentru a fi aprobata validitatea copiilor.

Unde se depun documentele

Pentru a obtine alocatia pentru copil, documentele mai sus mentionate trebuie depuse, in functie de caz, la primaria comunei/ orasului/ municipiului/ sectorului (Bucuresti) in care reprezentantii legali ai copilului isi au domiciliul sau resedinta.

In functie de judet sau localitate, documentele pentru alocatie copil pot fi depuse la Directiile de Asistenta Sociala din judetele/ localitatile respective. In Bucuresti, de exemplu, actele se depun la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul aferent domiciliului reprezentantilor legali.

In contexul pandemiei, unele institutii primesc actele pentru alocatie si prin intermediul mediului online (prin email) deoarece acest lucru nu este general valabil pentru toata tara.

cel mai bine este ca cei interesati de procedura de obtinere a alocatiei sa consulte site-ul primariei/ localitatii/ sectorului din care face parte, pentru a afla informatiile necesare.

Sursa: social2.ro
Autor: | Publicat: 05 Decembrie 2021 | Modificat: 14 Februarie 2024