Pentru evitarea oricaror neplaceri si pentru simplificarea procesului, orice parinte ar trebui sa se informeze bine inainte cu privire la documentele ce trebuie depuse si unde trebuie facut acest lucru, la modul in care va primi lunar banii, precum si la cuantumul alocatiei.
Criteriile de acordare a alocatiei de stat pentru copii sunt reglementate prin Legea nr. 61/1993.
Ce alocatie are un nou nascut?
Alocatia pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani este o suma lunara de bani pe care statul o acorda cu scopul de a sustine financiar ingrijirea si cresterea copilului. Aceasi suma este incasata inclusiv pe copiii cu handicap.
In prezent, cuantumul alocatiei de stat pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani este de 719 de lei/luna.
Cat este alocatia pentru un copil de peste 2 ani
Cuantumul alocatiei de la stat pentru copii scade odata cu cresterea in varsta a acestora. Astfel, copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani primesc lunar 292 lei.
Tinerii care au implinit 18 ani pot primi in continuare alocatie daca sunt inscrisi la cursurile unui liceu sau ale unei scoli profesionale.
Daca acestia repeta anul scolar, nu vor primi in continuare alocatie dupa ce implinesc 18 ani decat daca sunt nevoiti sa repete anul din cauze medicale si pot dovedi cu acte justificative acest lucru.
Copiii cu handicap primesc lunar o alocatie in valoare de 427 de lei de la nastere si pana la implinirea varstei de 18 ani.
La cat timp vine alocatia dupa depunerea actelor
Alocatia este platita in luna urmatoare depunerii actelor si inregistrarii cererii. Daca cererea se inregistreaza intr-o luna ulterioara nasterii copilului, plata alocatiei se poate face si pentru lunile din urma, dar nu pentru o perioada mai mare de 12 luni.
Cand intra alocatia pe card
De obicei, plata alocatiilor indiferent daca aceasta se realizeaza prin transfer bancar, intr-un cont, sau prin posta are loc in jurul datei de 8 ale lunii. Legal, nu este prevazuta o data anume pentru livrarea banilor, astfel ca aceasta poate varia usor de la luna la luna.
Acte necesare dosar alocatie copil
Pentru a putea primi alocatia pentru copil, trebuie depuse urmatoarele documente:
- cerere tip
- copie dupa actele de identitate ale reprezentantilor legali ai copilului
- copie dupa certificatul de nastere al copilului
- copie dupa certificatul de casatorie (daca este cazul)
- copie dupa livretul de familie - daca nu exista un astfel de document, este necesara completarea unei declaratii
- extras de cont pe numele titularului, daca alocatia se va vira intr-un cont bancar
- declaratie prin care se da acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal (GDPR)
In unele situatii, la cele de mai sus trebuie adaugate si alte documente:
- copie dupa hotararea de incredintare - in cazul unui copil cu parintii divortati
- copiii dupa hotararile de incredintare si de incuviintare - in cazul unei adoptii
- copie dupa actele de resedinta - daca cel putin unul dintre parinti are resedinta intr-o alta tara din Uniunea Europeana
- copie dupa certificatul de incadrare a copilului intr-un grad de handicap, in cazul unui copil cu handicap
- copie dupa actul de identitate al reprezentantului legal al parintelui minor, daca cel din urma nu se afla, conform legii, in capacitatea deplina de exercitiu
Chiar daca dosarul pentru alocatie copil va contine copiile dupa diverse documente, acestea trebuie sa fie prezentate si in original, pentru a fi aprobata validitatea copiilor.
Unde se depun documentele
Pentru a obtine alocatia pentru copil, documentele mai sus mentionate trebuie depuse, in functie de caz, la primaria comunei/ orasului/ municipiului/ sectorului (Bucuresti) in care reprezentantii legali ai copilului isi au domiciliul sau resedinta.
In functie de judet sau localitate, documentele pentru alocatie copil pot fi depuse la Directiile de Asistenta Sociala din judetele/ localitatile respective. In Bucuresti, de exemplu, actele se depun la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul aferent domiciliului reprezentantilor legali.
In contexul pandemiei, unele institutii primesc actele pentru alocatie si prin intermediul mediului online (prin email) deoarece acest lucru nu este general valabil pentru toata tara.
cel mai bine este ca cei interesati de procedura de obtinere a alocatiei sa consulte site-ul primariei/ localitatii/ sectorului din care face parte, pentru a afla informatiile necesare.
Sursa: social2.ro