Cazier judiciar: acte necesare eliberare, valabilitate
Cazierul judiciar este o evidenta tinuta de inspectoratele judetene de Politie si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, in care figureaza persoane fizice si juridice condamnate sau impotriva carora s-au luat masuri penale sau administrative ori s-au dispus masuri procesual-penale.
Autor: Micu Adi Marian | Publicat: 28 Iulie 2020 | Modificat: 03 August 2020Unitatile si subunitatile de politie tin evidenta persoanelor fizice nascute in raza administrativ teritoriala si a celor juridice cu sediul social in zona arondata. La cerere, autoritatile elibereaza un certificat de cazier judiciar, necesar fie la angajare, fie pentru sustinerea examenului de permis auto, fie pentru a urma anumite cursuri sau a beneficia de acces la anumite programe.
In ce situatii ai nevoie de cazier judiciar
Cele mai frecvente situatii in care o persoana fizica are nevoie de cazier judiciar sunt:
- sustinerea probei practice la examenul pentru obtinerea permisului auto (proba traseu)
- la dosarul de angajare, la solicitarea angajatorului
- inscrierea la cursuri, la solicitarea organizatorilor
- acces in anumite programe, la solicitarea organizatorilor
- depunerea unui dosar de gratiere individuala de catre o persoana condamnata, copiii condamnatului, sotul/sotia condamnatului, aparatorul sau reprezentantul legal al acestuia, ascendenti, frati ori surori ai persoanei condamnate
Certificatul de cazier judiciar se obtine doar la cerere, care poate fi depusa la orice unitate sau subunitate de politie unde exista un ghiseu special pentru eliberarea unui astfel de document.
In ultimii ani s-a eliminat obligativitatea de a solicita cazierul doar la unitatea de politie pe raza careia o persoana era inregistrata; in 2020 cazierul judiciar poate fi eliberat si in alt judet fata de cel in care solicitantul isi are domiciliul, chiar si fara a avea mutatie.
Eliberare cazier judiciar
Pentru eliberarea cazierului, solicitantul depune personal sau prin imputernicit o cerere tip, completata cu datele de stare civila si motivata, insotita de actul de identitate. Cererea se depune personal de catre solicitant (sau prin reprezentant legal, in cazul persoanelor juridice) la unitatea de politie de care apartine sau la orice subunitate de politie in care exista ghiseu de cazier judiciar.
Obtinerea cazierului judiciar in 2020 este gratuita; taxa de 10 lei impusa pentru acest serviciu a fost eliminata inca din 2017, la fel si necesitatea unui timbru fiscal de 2 lei.
Eliberarea certificatului de cazier judiciar se poate face pe loc sau in cel mult trei zile de la data solicitarii, atunci cand cererea este depusa in Romania. Cand cererea de eliberare a cazierului judiciar este depusa prin misiuni diplomatice, certificatul se elibereaza in cel mult 30 de zile de la solicitare, iar adeverintele in termen de 10 zile.
Valabilitate cazier judiciar
Certificatele de cazier judiciar sunt valabile timp de 6 luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care au fost eliberate, conform cererii. Dupa expirarea sau folosirea documentului eliberat de politie ai dreptul sa soliciti un nou certificat, daca situatia o impune.
Acte necesare
Actele necesare pentru obtinerea unui certificat de cazier judiciar pentru persoane fizice din Romania sunt:
- cerere tip, cu date complete de stare civilia si motivata
- actul de identitate (carte de identitate, buletin, pasaport, carte de identitate provizorie, certificat de inregistrare a cetatenilor UE, carte de rezidenta, permis de sedere) aflat in termen de valabilitate.
Cazierul judiciar pentru minori sub 14 ani se obtine de catre parinte/tutore sau de catre un imputernicit al acestora, in baza urmatoarelor acte:
- cerere eliberare cazier
- actul de identitate al parintelui/tutorelui (copie si original)
- certificatul de nastere al minorului (copie si original)
Pentru persoanele fizice care locuiesc in strainatate, certificatul de cazier judiciar se poate obtine prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiilor de consulare ale Romaniei. Acestea pot elibera, la cerere si dupa efectuarea verificarilor, adeverinte care consemneaza rezultatul si care au valoare juridica echivalenta cu un certificat de cazier judiciar, valabil exclusiv in strainatate.
Romanii domiciliati in strainatate pot obtine cazierul judiciar si prin imputerniciti:
- in tara, in baza unei procuri autentificate de un notar public
- in strainatate, in baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice ale Romaniei sau de un notar, care arata ca persoana a fost mandatata, scopul si durata mandatului
Pentru obtinerea cazierului judiciar prin imputernicit sunt necesare urmatoarele acte:
- cererea tip eliberare cazier
- copia actului de identitate al solicitantului
- actul de identitate al imputernicitului (copie si original)
- procura autentificata in conditiile legii (copie si original)
Obtinerea certificatului de cazier judiciar de catre persoane juridice se face prin reprezentat legal si sunt necesare urmatoarele acte:
- cerere eliberare cazier
- dovada calitatii de persoana juridica
- dovada calitatii de reprezentant legal al persoanei juridice solicitante
- copia si originalul actului de identitate
In cazierul judiciar al persoanelor fizice se inscriu date privind:
- pedepse, masuri de siguranta si/sau educative, pronuntate definitiv prin hotarare judecatoreasca
- renuntarea sau amanarea aplicarii pedepselor, data de incepere/intrerupere/incetare a executarii unei pedepse ori a unei masuri educative
- suspendarea executarii unei pedepse
- inlocuirea/esalonarea/achitarea unei amenzi penale
- amnistie, gratiere, prescriptie a executarii pedepsei; reabilitarea, caracterul politic al unei condamnari
- pedepse si masuri pronuntate prin hotarari penale definitive de catre instante judecatoresti din strainatate
- masuri luate de organe judiciare penale din strainatate, daca acestea au fost recunoscute de organele romane competente
- hotarari definitive ce impun rectificari in cazierul judiciar
- extradari
In cazierul judiciar al persoanelor juridice se inscriu:
- pedepse si masuri pronuntate prin hotarare judecatoreasca definitiva
- inceperea/intreruperea/incetarea executarii unei pedepse
- esalonarea/achitarea amenzilor penale
- amnistie, gratiere, reabilitare, prescriptia executarii pedepsei
- pedepse si masuri pronuntate definitiv de instante din strainatate ori de organe judiciare penale din strainatate, daca acestea sunt recunoscute de organele competente din Romania
- hotarari definitive care impun rectificari in cazierul judiciar
In cazierul judiciar pot fi facute si notari provizorii de date privind persoane fizice sau juridice urmarite penal sau fata de care s-au luat masuri preventive conform Codului de procedura penala. Datele notate provizoriu in cazier, pana la solutionarea definitiva a cauzei, NU se inscriu, insa, in certificatul de cazier judiciar eliberat la cerere.
Ce nu apare in cazierul judiciarIn cazierul judiciar eliberat de autoritatile competente nu apar datele care se noteaza in mod provizoriu, pana la solutii definitive ale unor instante de judecata; notarile provizorii se fac cand fata de o persoana fizica sau juridica s-a dispus punerea in miscare a unei actiuni penale ori s-au dispus masuri preventive, in conformitate cu Codul de procedura penala.
In cazierul judiciar nu apar nici sanctiuni penale pe care solicitantul le-a primit pentru fapte comise cand era minor, masuri de siguranta luate fara aplicarea unei pedepse (exceptie fac internarea medicala si interzicerea ocuparii unei functii sau a exercitarii unei profesii).
Ce date se sterg din cazierul judiciar- fapte savarsite care nu mai sunt prevazute ca infractiuni
- fapte pentru care a intervenit reabilitarea (judecatoreasca sau de drept)
- fapte pentru care a intervenit amnistia
- fapte sanctionate cu amenda sau pedeapsa privativa de libertate de cel mult 3 ani, prin condamnare definitiva de la care au trecut 20 de ani
- fapte pentru care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala, clasarea sau achitarea in cadrul unui proces penal
- fapte pentru care s-au executat masuri educative in urma cu cel putin un an
- pedepse amanate prin hotarare definitiva de la care au trecut 2 ani, fara sa se fi dispus revocarea sau anularea amanarii
- fapte care au atras sanctiuni cu caracter administrativ, de la a caror aplicare au trecut 5 ani