Cazier judiciar

Cazierul judiciar este o evidenta tinuta de inspectoratele judetene de Politie si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, in care figureaza persoane fizice si juridice condamnate sau impotriva carora s-au luat masuri penale sau administrative ori s-au dispus masuri procesual-penale.

Cazier judiciar

Certificatul de cazier judiciar se obtine doar la cerere, care poate fi depusa la orice unitate sau subunitate de politie unde exista un ghiseu special si este necesar fie la angajare, fie pentru sustinerea examenului de permis auto, fie pentru a urma anumite cursuri sau a beneficia de acces la anumite programe.

In ultimii ani s-a eliminat obligativitatea de a solicita cazierul doar la unitatea de politie pe raza careia o persoana era inregistrata. Din 2021 cazierul judiciar poate fi eliberat si in alt judet fata de cel in care solicitantul isi are domiciliul, chiar si fara a avea mutatie.

Eliberare cazier judiciar

Pentru eliberare cazier judiciar, solicitantul depune personal sau imputernicit printr-o cerere tip, completata cu datele de stare civila si motivata, insotita de actul de identitate.

Cererea se depune personal de catre solicitant (sau prin reprezentant legal, in cazul persoanelor juridice) la unitatea de politie de care apartine sau la orice subunitate de politie in care exista ghiseu pentru eliberare cazier judiciar.

Obtinerea cazierului judiciar este gratuita

Eliberarea certificatului de cazier judiciar se poate face pe loc sau in cel mult trei zile de la data solicitarii.

Valabilitate cazier judiciar

Durata de valabilitate a unui cazier judiciar este de 6 luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care au fost eliberate, conform cererii. Dupa expirarea sau folosirea documentului eliberat de politie ai dreptul sa soliciti un nou certificat, daca situatia o impune.

Acte necesare persoane fizice

Actele necesare pentru obtinerea unui certificat de cazier judiciar pentru persoane fizice din Romania sunt:

Acte necesare minori

Cazierul judiciar pentru minori sub 14 ani se obtine de catre parinte/tutore sau de catre un imputernicit al acestora, in baza urmatoarelor acte:

Acte necesare persoane juridice

Obtinerea certificatului de cazier judiciar de catre persoane juridice se face prin reprezentat legal si sunt necesare urmatoarele acte:

Pentru obtinerea cazierului judiciar prin imputernicit sunt necesare urmatoarele acte:

Inscriere date persoane fizice si juridice

In cazierul judiciar al persoanelor fizice se inscriu date privind:

In cazierul judiciar al persoanelor juridice se inscriu:

Ce nu apare in cazierul judiciar

In cazierul judiciar eliberat de autoritatile competente nu apar datele care se noteaza in mod provizoriu, pana la solutii definitive ale unor instante de judecata; notarile provizorii se fac cand fata de o persoana fizica sau juridica s-a dispus punerea in miscare a unei actiuni penale ori s-au dispus masuri preventive, in conformitate cu Codul de procedura penala.

In cazierul judiciar nu apar nici sanctiuni penale pe care solicitantul le-a primit pentru fapte comise cand era minor, masuri de siguranta luate fara aplicarea unei pedepse (exceptie fac internarea medicala si interzicerea ocuparii unei functii sau a exercitarii unei profesii).

Ce date se sterg din cazierul judiciar Sursa: politiaromana.ro
Autor: | Publicat: 28 Iulie 2020 | Modificat: 19 Aprilie 2024