Cazier judiciar: acte eliberare, valabilitate

Cazierul judiciar este o evidenta tinuta de inspectoratele judetene de Politie si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, in care figureaza persoane fizice si juridice condamnate sau impotriva carora s-au luat masuri penale sau administrative ori s-au dispus masuri procesual-penale.

Autor: | Publicat: 28 Iulie 2020 | Modificat: 10 Septembrie 2021
Cazier judiciar: acte necesare eliberare, valabilitate

Unitatile si subunitatile de politie tin evidenta persoanelor fizice nascute in raza administrativ teritoriala si a celor juridice cu sediul social in zona arondata. La cerere, autoritatile elibereaza un certificat de cazier judiciar, necesar fie la angajare, fie pentru sustinerea examenului de permis auto, fie pentru a urma anumite cursuri sau a beneficia de acces la anumite programe.

In ce situatii ai nevoie de cazier judiciar

Cele mai frecvente situatii in care o persoana fizica are nevoie de cazier sunt:

Certificatul de cazier judiciar se obtine doar la cerere, care poate fi depusa la orice unitate sau subunitate de politie unde exista un ghiseu special pentru eliberarea unui astfel de document.

In ultimii ani s-a eliminat obligativitatea de a solicita cazierul doar la unitatea de politie pe raza careia o persoana era inregistrata. In 2021 cazierul judiciar poate fi eliberat si in alt judet fata de cel in care solicitantul isi are domiciliul, chiar si fara a avea mutatie.

Eliberare cazier

Pentru eliberarea cazierului, solicitantul depune personal sau prin imputernicit o cerere tip, completata cu datele de stare civila si motivata, insotita de actul de identitate. Cererea se depune personal de catre solicitant (sau prin reprezentant legal, in cazul persoanelor juridice) la unitatea de politie de care apartine sau la orice subunitate de politie in care exista ghiseu pentru eliberare cazier.

Obtinerea cazierului judiciar in 2021 este gratuita; taxa de 10 lei impusa pentru acest serviciu a fost eliminata inca din 2017, la fel si necesitatea unui timbru fiscal de 2 lei.

Eliberarea certificatului de cazier judiciar se poate face pe loc sau in cel mult trei zile de la data solicitarii, atunci cand cererea este depusa in Romania. Cand cererea de eliberare a cazierului judiciar este depusa prin misiuni diplomatice, certificatul se elibereaza in cel mult 30 de zile de la solicitare, iar adeverintele in termen de 10 zile.

Valabilitate cazier judiciar

Certificatele de cazier judiciar sunt valabile timp de 6 luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care au fost eliberate, conform cererii. Dupa expirarea sau folosirea documentului eliberat de politie ai dreptul sa soliciti un nou certificat, daca situatia o impune.

Acte necesare

Actele necesare pentru obtinerea unui certificat de cazier judiciar pentru persoane fizice din Romania sunt:

Cazierul judiciar pentru minori sub 14 ani se obtine de catre parinte/tutore sau de catre un imputernicit al acestora, in baza urmatoarelor acte:

Pentru persoanele fizice care locuiesc in strainatate, certificatul de cazier judiciar se poate obtine prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiilor de consulare ale Romaniei. Acestea pot elibera, la cerere si dupa efectuarea verificarilor, adeverinte care consemneaza rezultatul si care au valoare juridica echivalenta cu un certificat de cazier judiciar, valabil exclusiv in strainatate.

Romanii domiciliati in strainatate pot obtine cazierul judiciar si prin imputerniciti:

Pentru obtinerea cazierului judiciar prin imputernicit sunt necesare urmatoarele acte:

Obtinerea certificatului de cazier judiciar de catre persoane juridice se face prin reprezentat legal si sunt necesare urmatoarele acte:

Inscriere date persoane fizice si juridice

In cazierul judiciar al persoanelor fizice se inscriu date privind:

In cazierul judiciar al persoanelor juridice se inscriu:

In cazierul judiciar pot fi facute si notari provizorii de date privind persoane fizice sau juridice urmarite penal sau fata de care s-au luat masuri preventive conform Codului de procedura penala. Datele notate provizoriu in cazier, pana la solutionarea definitiva a cauzei, NU se inscriu, insa, in certificatul de cazier judiciar eliberat la cerere.

Ce nu apare in cazierul judiciar

In cazierul judiciar eliberat de autoritatile competente nu apar datele care se noteaza in mod provizoriu, pana la solutii definitive ale unor instante de judecata; notarile provizorii se fac cand fata de o persoana fizica sau juridica s-a dispus punerea in miscare a unei actiuni penale ori s-au dispus masuri preventive, in conformitate cu Codul de procedura penala.

In cazierul judiciar nu apar nici sanctiuni penale pe care solicitantul le-a primit pentru fapte comise cand era minor, masuri de siguranta luate fara aplicarea unei pedepse (exceptie fac internarea medicala si interzicerea ocuparii unei functii sau a exercitarii unei profesii).

Ce date se sterg din cazierul judiciar Sursa: politiaromana.ro