Potrivit Ministerului de Finante, fondurile obtinute de emitent ca urmare a emisiunii de titluri de stat sunt folosite pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Ce sunt titlurile de stat?
Titlurile de stat sunt instrumente financiare garantate de statul roman, entitatea emitenta, prin Ministerul de Finante, iar garantia se extinde asupra tuturor fondurilor investite. Ele se impart in doua categorii:
- pe termen scurt, cu scadenta de cel mult un an
- pe termen mediu/lung cu scadenta mai mare de un an
Acestea pot fi considerate o modalitate de a imprumuta statul roman in conditii avantajoase si cu riscuri minime.
Cand se emit titluri de stat in 2024?
Titlurile de stat Tezaur in anul 2024 se emit in diverse perioade. De exemplu, pot fi cumparate intre 12 februarie 2024 si 7 martie 2024 online, prin intermediul unitatilor Trezoreriei Statului.
De asemenea, au fost emise titluri intre 15 ianuarie 2024 si 8 februarie 2024 in mediul urban si intre 15 ianuarie 2024 si 7 februarie 2024 in mediul rural, prin subunitatile postale.
Unde se vand titluri de stat?
Titlurile pe termen scurt se mai numesc si certificate de trezorerie, iar investitia este mai mica decat valoarea lor nominala. Nu sunt purtatoare de dobanda, insa castigul se obtine atunci cand, la scadenta, ele vor fi rascumparate la valoarea nominala.
Cele pe termen mediu sau lung sunt obligatiuni pentru care investitorul va primi anual dobanda, conform conditiilor din prospectul de emisiune si pe care statul le va rascumpara la atingerea scadentei.
Poti investi in titluri de stat prin Programul Tezaur, prin care statul se finanteaza direct de la cetateni. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 1 leu, iar valoarea minima de subscriere este de o obligatiune, titlurile avand maturitate cuprinsa intre 1 si 3 ani.
O alta optiune este sa achizitionezi titluri tranzactionate la Bursa, puse la dispozitie prin brokeri sau prin banci care au calitatea de dealeri primari. Valoarea nominala a acestora este cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.
Care este rata dobanzii?
Pentru titlurile de stat rata dobanzii este cuprinsa in general intre 6,19% si 7% pe an, in functie de perioada pentru care sunt achizitionate, dar si de situatia economica si de rata inflatiei.
Rata dobanzii poate suferi modificari doar in momentul unei noi emisiuni de obligatiuni, nu si pentru titlurile deja vandute.
Spre exemplu, daca BNR reduce dobanda de referinta in urma unei scaderi a inflatiei, dobanda pentru titlurile pe care le detii deja va fi superioara, motiv pentru care vei putea vinde obligatiunile detinute pentru un profit.
Daca, in schimb, rata inflatiei creste si odata cu ea si dobanda de referinta, obligatiunile noi emise vor avea un randament superior celor deja vandute.
Dobanzile aferente titlurilor de stat se platesc anual, la data stabilita prin prospectul de emisiune, iar valoarea nominala se ramburseaza la data scadentei.
La certificatele de trezorerie pe termen de un an, data de plata a dobanzii coincide cu data de plata a valorii nominale. La cele pe termen mediu/lung dobanda se va plati anual, in prima zi lucratoare de la implinirea unui an de la subscriptie. Ultima data de plata a dobanzii coincide cu data de rambursare a investitiei.
Plata dobanzilor si plata valorii nominale se fac intr-un cont de Trezorerie deschis de investitor la momentul achizitionarii titlurilor prin unitatile operative ale Trezoreriei Statului. Platile pentru titlurile achizitionate prin unitatile Postei Romane se efectueaza conform legii.
Care sunt conditiile impuse?
Romanii pot subscrie pentru titluri de stat destinate populatiei in cadrul Programului Tezaur. Obligatiunile au in general urmatoarele date scadente:
- 1 an - dobanda 6,1%
- 3 ani - dobanda 7% sau 6,75%, in functie de emisiunea specifica a titlurilor de stat Tezaur.
De asemenea pot fi achizitionate doar de cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana la data incheierii perioadei de subscriere, inclusiv. Investitorii nu au plafon individual de subscriere in cadrul programului, iar investitia minima este de o obligatiune cu valoare nominala de 1 leu.
Veniturile provenite din dobanzi pentru titluri de stat sunt neimpozabile. Dobanda se plateste investitorilor la termenele prevazute in prospectul de emisiune. Titlurile sunt transferabile si se pot rascumpara in avans, in termenii prevazuti in contract.
La decesul investitorului, mostenitorii legali primesc dreptul de proprietate asupra titlurilor dupa prezentarea documentelor care sa le ateste calitatea.
Titlurile pot fi rascumparate inainte de scadenta, insa investitorul va pierde dobanda acumulata.
Moneda de tranzactionare si suma minimaPentru a achizitiona titluri de stat va puteti adresa direct Trezoreriei sau Postei Romane. Se pot cumpara si "la mana a doua", atunci cand sunt aflate deja in circulatie, costurile fiind in general mai reduse. Ele pot fi cumparate atat de persoane fizice, cat si de companii nefinanciare.
Populatia a avut la dispozitie o emisiune in euro cu scadenta la cinci ani si o dobanda anuala de 2%. Subscrierea s-a facut prin banci, care nu percep comision, iar veniturile din dobanda sunt neimpozabile, la fel ca in programul Tezaur.
Valoarea nominala a unui titlu de stat in valuta a fost de 100 de euro, iar valoarea minima de subscriere 1000 de euro. Titlurile au fost puse in vanzare prin Banca Transilvania, BCR si BRD.
Avantajele titlurilor de stat
Titlurile de stat sunt considerate in general investitii sigure, intrucat un stat nu poate sa ajunga in incapacitate totala si sa dea faliment, cum se poate intampla cu o banca sau cu o institutie financiara. Riscul de a nu recupera atat investitia principala, cat si dobanda este minim.
Exista, evident, si riscuri, cu toate ca acestea sunt minime. In tarile considerate a avea economii stabile si puternice riscul de credit, este foarte mic, insa la fel sunt si dobanzile acordate pentru titluri de stat, care pot fi chiar si negative, cum s-a intamplat in Germania.
In Romania si alte tari emergente, considerate mai putin stabile, credibilitatea statului este, in schimb mai mica. Astfel, dobanzile pentru a imprumuta Finantele sunt mai mari, intrucat riscul creditarii statului este si el mai ridicat.
Investitia facuta nu trebuie sa fie foarte mare, in lipsa unui plafon minim de achizitionare. Poti incepe sa investesti cu o suma mica prin programul Tezaur si apoi sa cresti portofoliul. Un investitor poate efectua mai multe subscrieri.
Sursa: gov.ro