Pensia anticipata partiala

Pensia anticipata partiala a devenit din ce in ce mai relevanta pentru romanii care se apropie de varsta de pensionare si au cotizat pentru o perioada de cel puĊ£in 15 ani la sistemul public de pensii.

Pensia anticipata

Dar, din anul 2024, cu reglementari noi, exista o schimbare esentiala: romanii vor putea beneficia doar de pensie anticipata partiala. Acest lucru inseamna ca vor primi o suma mai mica decat pensia deplina care s-ar cuveni la atingerea limitei de varsta.

Varsta standard de pensionare

Varsta standard de pensionare in Romania este de 65 de ani pentru barbati, iar pentru femei aceasta va ajunge la 63 de ani, cu posibilitatea de a-si exprima optiunea de a ramane in activitate pana la 65 de ani. Stagiul de cotizare complet este de 35 de ani atat pentru femei cat si pentru barbati.

Ce este pensia anticipata partiala?

Acest tip de pensie se cuvine contribuabililor cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare prevazut in lege sau daca acesta a fost depasit cu pana la 8 ani.

In 2024 romanii vor putea beneficia doar de pensia anticipata partiala, care inseamna ca vor primi o suma mai mica decat cea care s-ar cuveni la atingerea limitei de varsta.

Procentul de diminuare a pensiei variaza in functie de numarul anilor de cotizare realizati peste stagiul complet si va fi aplicat lunar, pana la implinirea limitei de varsta, dupa cum urmeaza:

Model calcul penalizare pentru pensie anticipata partiala. Exemplu, daca mai sunt 10 luni pana cand iesiti la pensie, vom avea urmatorul calcul:

10 luni X 0,5% penalizare pe luna = 5% penalizare

Tabel penalizari pensie anticipata partiala

Pensia anticipata partiala este afectata de un procent de diminuare care variaza in functie de cati ani au cotizat peste stagiul complet si este aplicat lunar, pana la implinirea varstei standard de pensionare.

durata stagiu complet penalizare pe luna
pana 1 an 0,5%
peste 1 an 0,45%
peste 2 ani 0,4%
peste 3 ani 0,35%
peste 4 ani 0,3%
peste 5 ani 0,25%
peste 6 ani 0,2%
intre 7 si 8 ani 0,15%

Acte necesare

Pentru intocmirea dosarului de pensionare anticipata, o persoana trebuie sa depuna la casa teritoriala de pensii de care apartine urmatoarele documente, dupa caz:

Pensia anticipata partiala se cuvine de la data indeplinirii conditiilor legale si se plateste de la data incetarii calitatii de asigurat. Aceasta devine din oficiu pensie pentru limita de varsta la data indeplinirii conditiilor si se recalculeaza, daca este cazul, in functie de stagii de cotizare realizate in eventualele perioade de suspendare a pensiei anticipate.

Modalitati de plata

Ambele tipuri de pensii se calculeaza de catre angajatii caselor teritoriale de pensii. Acestea pot fi platite pensionarilor prin intermediul Postei Romane, la domiciliu, sau direct in contul bancar.

Intre cele doua modalitati de plata a pensiei exista o diferenta importanta. In cazul pensiei virate in cont bancar, operatiunea se face la o data fixa (in general ziua de 14 a fiecarei luni sau prima zi lucratoare dupa aceasta data). Achitarea pensiilor prin Posta se face la domiciliul beneficiarilor in intervalul 1-15 al fiecarei luni.

Pensionarii care nu sunt gasiti la domiciliu isi pot ridica drepturile banesti de la ghiseul postal de care apartin, in termen de 2 zile lucratoare dupa ultima zi de plata din luna respectiva. In caz contrar, banii se vor intoarce la casa teritoriala de pensii, de unde pot fi solicitate pentru reordonantare de plata.

Sursa: www.cnpp.ro/home
Autor: | Publicat: 31 August 2020 | Modificat: 19 Aprilie 2024