Pensia anticipata 2020

Pensia anticipata este un drept la care tot mai multi romani apeleaza atunci cand s-au apropiat de varsta de pensionare, dar nu isi mai pot gasi de lucru sau au deja stagiul complet de cotizare. Pensia este un drept pe care il au in Romania toate persoanele carora li s-a retinut si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii pentru o perioada de cel putin 15 ani.

Autor: | Publicat: 31 August 2020 | Modificat: 11 Ianuarie 2021
Pensia anticipata 2020

Pentru unele persoane poate deveni tot mai greu sa isi gaseasca un serviciu care sa le asigure calitatea de asigurati, atunci cand mai au cativa ani pana la pensie.

Motivele sunt multiple: fie lipsa de pregatire, fie diminuarea capacitatii de munca, fie refuzul angajatorilor de a remunera experienta acumulata intr-un domeniu si preferinta pentru angajati fara vechime, dar care pot fi platiti mai putin, fie discriminarea pe criterii de varsta.

Prin urmare, multi dintre cei care nu reusesc sa se mai angajeze odata cu apropierea de varsta standard de pensionare opteaza pentru pensia anticipata, conform legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.

Varsta standard de pensionare

Varsta standard de pensionare in Romania este de 65 de ani pentru barbati, iar pentru femei aceasta va ajunge la 63 de ani, cu posibilitatea de a-si exprima optiunea de a ramane in activitate pana la 65 de ani. Stagiul de cotizare complet este de 35 de ani atat pentru femei cat si pentru barbati.

In prezent, varsta standard de pensionare pentru femei se modifica o data la cateva luni, la fel ca stagiul complet de cotizare, acestea crescand progresiv spre pragul prevazut in lege.

Spre exemplu, femeile care au iesit la pensie in primul trimestru din 2020 pentru limita de varsta trebuiau sa aiba 61 de ani si 3 luni si un stagiu de cotizare de minim 15 ani, maximum 31 de ani si 3 luni. Femeile care vor iesi la pensie in ultimele trei luni din 2020 au o limita de varsta de 61 de ani si 5 luni si stagiu de cotizare intre 15 ani si 31 de ani si 5 luni.

Ce este pensia anticipata

Pentru a iesi la pensie anticipat, un contribuabil trebuie sa indeplineasca doua conditii prevazute de lege: sa mai aiba cel mult 5 ani pana la implinirea varstei standard de pensionare si sa fi cotizat 8 ani in plus fata de stagiul complet de cotizare.

Concret, pentru femeile care au iesit la pensie anticipat in primele trei luni din anul 2020 stagiul de cotizare necesar era de 39 de ani si 3 luni.

In cazul barbatilor calculele sunt mai simple: se pot pensiona cel mai devreme la varsta de 60 de ani, cu conditia ca pana atunci sa aiba deja un stagiu de cotizare de 43 de ani (35+8).

Nici la femei, nici la barbati, reducerea varstei de pensionare nu se poate cumula cu nicio alta reducere prevazuta in lege.

Pensia anticipata poate fi fara penalizare sau pensie anticipata partiala, care presupune scaderea sumei cuvenite cu un procent aferent numarului de ani ramasi pana la implinirea limitei de varsta. Penalizarea va scadea anual si va fi recalculata din oficiu.

Acte necesare

Pentru intocmirea dosarului de pensionare anticipata, o persoana trebuie sa depuna la casa teritoriala de pensii de care apartine urmatoarele documente, dupa caz:

Pensia anticipata se cuvine de la data indeplinirii conditiilor legale si se plateste de la data incetarii calitatii de asigurat. Aceasta devine din oficiu pensie pentru limita de varsta la data indeplinirii conditiilor si se recalculeaza, daca este cazul, in functie de stagii de cotizare realizate in eventualele perioade de suspendare a pensiei anticipate.

Pensia anticipata partiala

Pensia anticipata partiala se cuvine contribuabililor cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare prevazut in lege sau daca acesta a fost depasit cu pana la 8 ani.

Legea prevede o diferenta majora intre pensia anticipata si cea partiala. Daca pentru prima este, in prezent, obligatorie depasirea stagiului complet de cotizare cu 8 ani, pensia anticipata partiala este conditionata doar de efectuarea stagiului complet de cotizare.

Din 2021 romanii vor putea beneficia doar de pensia anticipata partiala, care inseamna ca vor primi o suma mai mica decat cea care s-ar cuveni la atingerea limitei de varsta.

Procentul de diminuare a pensiei variaza in functie de numarul anilor de cotizare realizati peste stagiul complet si va fi aplicat lunar, pana la implinirea limitei de varsta, dupa cum urmeaza:

Modalitati de plata

Ambele tipuri de pensii se calculeaza de catre angajatii caselor teritoriale de pensii. Acestea pot fi platite pensionarilor prin intermediul Postei Romane, la domiciliu, sau direct in contul bancar.

Intre cele doua modalitati de plata a pensiei exista o diferenta importanta. In cazul pensiei virate in cont bancar, operatiunea se face la o data fixa (in general ziua de 14 a fiecarei luni sau prima zi lucratoare dupa aceasta data). Achitarea pensiilor prin Posta se face la domiciliul beneficiarilor in intervalul 1-15 al fiecarei luni.

Pensionarii care nu sunt gasiti la domiciliu isi pot ridica drepturile banesti de la ghiseul postal de care apartin, in termen de 2 zile lucratoare dupa ultima zi de plata din luna respectiva. In caz contrar, banii se vor intoarce la casa teritoriala de pensii, de unde pot fi solicitate pentru reordonantare de plata.

Sursa: www.cnpp.ro/home