Pensia anticipata

Pensia anticipata este un drept la care tot mai multi romani apeleaza atunci cand se apropie de varsta de pensionare daca li s-au retinut si platit contributiile de asigurari sociale la sistemul public de pensii pentru o perioada de cel putin 15 ani.

Home » Blog » Pensia anticipata
Pensia anticipata

Pentru unele persoane poate deveni tot mai greu sa isi gaseasca un serviciu care sa le asigure calitatea de asigurati, atunci cand mai au cativa ani pana la pensie. Motivele sunt multiple:

Prin urmare, multi dintre cei care nu reusesc sa se mai angajeze odata cu apropierea de varsta standard de pensionare opteaza pentru pensia anticipata, conform legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.

Varsta standard de pensionare

Varsta standard de pensionare in Romania este de 65 de ani pentru barbati, iar pentru femei aceasta va ajunge la 63 de ani, cu posibilitatea de a-si exprima optiunea de a ramane in activitate pana la 65 de ani. Stagiul de cotizare complet este de 35 de ani atat pentru femei cat si pentru barbati.

In prezent, varsta standard de pensionare pentru femei se modifica o data la cateva luni, la fel ca stagiul complet de cotizare, acestea crescand progresiv spre pragul prevazut in lege.

Ce este pensia anticipata

Pentru a iesi la pensie anticipat, un contribuabil trebuie sa indeplineasca doua conditii prevazute de lege:

Pensia anticipata poate fi fara penalizare sau pensie anticipata partiala, care presupune scaderea sumei cuvenite cu un procent aferent numarului de ani ramasi pana la implinirea limitei de varsta.

Acte necesare

Pentru intocmirea dosarului de pensionare anticipata, o persoana trebuie sa depuna la casa teritoriala de pensii de care apartine urmatoarele documente, dupa caz:

Pensia anticipata se cuvine de la data indeplinirii conditiilor legale si se plateste de la data incetarii calitatii de asigurat. Aceasta devine din oficiu pensie pentru limita de varsta la data indeplinirii conditiilor si se recalculeaza, daca este cazul, in functie de stagii de cotizare realizate in eventualele perioade de suspendare a pensiei anticipate.

Pensia anticipata partiala

Pensia anticipata partiala se cuvine contribuabililor cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare prevazut in lege sau daca acesta a fost depasit cu pana la 8 ani.

Legea prevede o diferenta majora intre pensia anticipata si cea partiala. Daca pentru prima este, in prezent, obligatorie depasirea stagiului complet de cotizare cu 8 ani, pensia anticipata partiala este conditionata doar de efectuarea stagiului complet de cotizare.

Din 2021 romanii vor putea beneficia doar de pensia anticipata partiala, care inseamna ca vor primi o suma mai mica decat cea care s-ar cuveni la atingerea limitei de varsta.

Procentul de diminuare a pensiei variaza in functie de numarul anilor de cotizare realizati peste stagiul complet si va fi aplicat lunar, pana la implinirea limitei de varsta, dupa cum urmeaza:

Model calcul penalizare pentru pensie anticipata partiala. Exemplu, daca mai sunt 10 luni pana cand iesiti la pensie, vom avea urmatorul calcul:

10 luni X 0,5% penalizare pe luna = 5% penalizare

Tabel penalizare pensie anticipata partiala

durata stagiu complet penalizare pe luna
pana 1 an 0,5%
peste 1 an 0,45%
peste 2 ani 0,4%
peste 3 ani 0,35%
peste 4 ani 0,3%
peste 5 ani 0,25%
peste 6 ani 0,2%
intre 7 si 8 ani 0,15%
Modalitati de plata

Ambele tipuri de pensii se calculeaza de catre angajatii caselor teritoriale de pensii. Acestea pot fi platite pensionarilor prin intermediul Postei Romane, la domiciliu, sau direct in contul bancar.

Intre cele doua modalitati de plata a pensiei exista o diferenta importanta. In cazul pensiei virate in cont bancar, operatiunea se face la o data fixa (in general ziua de 14 a fiecarei luni sau prima zi lucratoare dupa aceasta data). Achitarea pensiilor prin Posta se face la domiciliul beneficiarilor in intervalul 1-15 al fiecarei luni.

Pensionarii care nu sunt gasiti la domiciliu isi pot ridica drepturile banesti de la ghiseul postal de care apartin, in termen de 2 zile lucratoare dupa ultima zi de plata din luna respectiva. In caz contrar, banii se vor intoarce la casa teritoriala de pensii, de unde pot fi solicitate pentru reordonantare de plata.

Sursa: www.cnpp.ro/home
Publicat 31 August 2020 • Modificat 21 Decembrie 2022 • 4 minute timp de citit