Ce este regula 50/30/20 pentru gestionarea salariului

Desi regula 50/30/20 este un punct de plecare excelent pentru gestionarea salariului, este important sa ne adaptam abordarea in functie de circumstantele personale si de obiectivele pe termen lung. Un alt aspect pe care il vom acoperi este proiectarea si estimarea cheltuielilor viitoare.

Ce este regula 50/30/20 pentru gestionarea salariului

Este un lucru destul de bine cunoscut faptul ca americanii nu sunt priceputi la gestionarea economiilor personale, iar acest lucru se vede din nivel extrem de ridicate de datorii pe care americanii il au.

De exemplu, de la inceputul celui de-al treilea trimestru al anului 2020, americanii au o acumulat o datorie totala de 14,9 miliarde de dolari, dintre care, 756 de miliarde de dolari reprezinta datorii facute cu cardul de credit.

Astfel, senatoarea americana Elizabeth Warren a creat regula de 50-30-20 pe care a prezentat-o in cartea sa All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan.

Practic, aceasta reprezinta o planificare a salariului care sa ajute fiecare angajat in parte sa isi organizeze un buget care sa acopere toate necesitatile de baza si sa creeze unul pentru diverse placeri.

Iata ce reprezinta regula 50-30-20 pentru gestionarea salariului

50 - Nevoile

Prioritatile care trebuie acoperite din salariu il reprezinta nevoile si ar trebui sa consume aproximativ jumatate din salariu net.

In principiu, aceste nevoi constau in facturi care trebuie platite si care nu suporta niciun fel de intarziere cum ar fi utilitatile, ratele imobiliare, asigurarile auto si de sanatate, precum si alimente.

In cazul in care aceste nevoi consuma in mod regulat mai mult de 50% din salariu, este cazul unei schimbari in stilul de viata sau reducerea cheltuielilor din categoria 30, care reprezinta dorintele, lucru care ar insemna, practic, incalcarea regulilor strategiei.

30 - Dorinte

In aceasta categorie intra cheltuielile neesentiale, dar care reprezinta o dorinta pentru diverse placeri. Aici se pot include iesiri, concedii, diverse echipamente electronice, haine sau alte abonamente (sala de fitness, abonamente la servicii de streaming etc.).

Pe scurt, 30% din salariul fiecaruia poate merge catre mici placeri, dar trebuie gestionate, astfel incat acestea sa nu depaseasca procentul stabilit. In caz contrar, la fel ca in cazul nevoilor, orice depasire inseamna afectarea uneia dintre celelate 2 categorii de cheltuieli.

20 - Economii

Economiile reprezinta sumele care trebuie puse deoparte pentru situatii neprevazute sau pentru investitii viitoare.

Dupa achitarea facturilor esentiale si stabilirea unui buget pentru cheltuieli neesentiale, dar care satisfac diverse dorinte, 20% din suma totala trebuie depozitata intr-un loc sigur, fie ca este vorba de un cont de economii sau chiar "la saltea".

Desigur, in cazul in care apar anumite urgente, iar economiile nu sunt destul de mari, exista acele credite prin IFN care se aproba rapid si care pot fi achitate din acei 50%, procentul destinat facturilor esentiale.

Imbunatatirea planificarii financiare

Pentru a face regula 50/30/20 si mai eficienta, puteti urma pasii suplimentari pentru a imbunatati managementul financiar.

1. Urmarirea cheltuielilor

Prima etapa spre o mai buna gestionare a banilor este sa intelegeti cum si unde ii cheltuiti. Faceti o lista detaliata cu toate cheltuielile dvs. saptamanale si lunare.

2. Stabilirea obiectivelor

Fara un obiectiv clar in minte, poate fi greu sa ne urmarim cheltuielile si sa economisim. Obiectivele pot varia de la salvarea unei sume specifice la achizitionarea unui bun imobil sau reducerea cheltuielilor generale.

3. Demararea fondului de urgenta

Un fond de urgenta reprezinta un pachet financiar de salvare pentru situatii neprevazute. Daca aveti deja unul, asigurati-va ca este suficient pentru a acoperi cel putin trei luni de cheltuieli.

4. Imbunatatirea sanatatii financiare

Pastrati-va datoriile cat mai mici posibil. Daca aveti imprumuturi cu dobanzi mari, incercati sa le rambursati mai intai. De asemenea, evitati sa va imprumutati pentru achizitii neesentiale.

Prin abordarea unui plan proactiv de management al salariului, precum regula 50/30/20, puteti preveni acumularea de datorii, imbunatati sanatatea financiara si va puteti asigura ca aveti fonduri pentru investitii viitoare si pentru a va bucura de viata.

Sursa: www.credius.ro
Autor: | Publicat: 12 Februarie 2024 | Modificat: 19 Aprilie 2024