Concediu medical Covid

Pentru inceput, este important de stiut urmatorul lucru: concediul medical Covid nu este doar pentru cei confirmati ca fiind infectati cu virusul Covid-19, ci si pentru cei care sunt nevoiti, conform legii, sa stea in carantina din alte motive. Desigur, pentru a beneficia de acest drept, persoanele in cauza au nevoie de anumite documente.

Concediu medical Covid

Concediul medical Covid este o perioada in care un angajat nu trebuie sa isi indeplineasca obligatiile de serviciu si nici sa se prezinte la locul de munca deoarece se afla in una (sau mai multe) dintre urmatoarele situatii, precizate de Ministerul Sanatatii:

In cazurile de mai sus, este vorba de concediu medical pentru carantina. In cazul unei persoane confirmate cu SARS-CoV-2 se impune concediul medical pentru izolare.

Cum se acorda

Pentru ca persoanele care se afla intr-una din situatiile mai sus mentionate sa poata beneficia de concediu medical Covid (indiferent daca este vorba despre concediu pentru izolare sau concediu pentru carantina), este nevoie de o decizie de izolare/carantina care este eliberata de directiile de sanatate publica judetene, respectiv cele din municipiul Bucuresti.

Certificatul de concediu medical este eliberat de medicul de familie la o data ulterioara perioadei de concediu, dar doar pentru luna in curs sau pentru luna anterioara - nu mai tarziu, insa, de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile de carantina sau izolare.

Perioada de izolare la domiciliu

Izolarea la domiciliu se instituie in cazul celor confirmati oficial ca fiind infectati cu SARS-CoV-2. In cazul in care izolarea are loc intr-o unitate sanitara (spital):

In cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 si izolate la domiciliu, certificatele medicale se elibereaza de medicul de familie care monitorizeaza situatia medicala a acestora. Numarul de zile acordat in acest caz difera astfel:

Cat concediu medical poate acorda medicul de familie

In mod normal, incepand din august 2021, medicul de familie poate acorda cel mult 4 zile de concediu medical intr-o singura etapa, dar poate prelungi aceasta perioada pana la 7 zile pentru un episod de boala.

Asa cum am spus mai sus, pentru concediul de izolare, medicul poate acorda 5 sau 7 zile de concediu, in functie de caz.

In ceea ce priveste concediul medical de carantina (cand persoana nu este infectata, dar a avut contact direct cu cineva confirmat ca fiind infectat), perioada de concediu medical acordata este de 5 zile.

Important de mentionat este si ca zilele de concediu medical Covid nu se scad din zilele de concediu medical la care un angajat are dreptul in decursul unui an pentru alte afectiuni.

Cu cat se plateste concediu medical Covid

Plata concediului medical este asigurata de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si se acorda pana cand persoana in cauza este confirmata ca fiind vindecata sau pana cand medicul constata ca nu mai exista un risc de transmitere a bolii, conform OUG nr. 158/2005.

In cazul concediului medical Covid, indemnizatia primita reprezinta 75% din salariul brut obtinut, conform legii, adica la fel ca in cazul oricarei alte situatii medicale pentru care este necesar concediul medical.

Concediu medical contact direct

In cazul contactului direct cu o persoana a carei infectie cu SARS-CoV-2 a fost confirmata prin testare cu un test NAAT/RT-PCR sau cu teste rapide de detectie antigen, se impune concediu medical pentru carantina, conform legii.

In primul rand, este nevoie de eliberarea unei decizii de confirmare a carantinei de catre directiile de sanatate publica.

Certificatul de concediu medical va fi eliberat de medicul de familie dupa ultima zi de carantina si va fi pentru o perioada de 5 zile.
Sursa: www.mai.gov.ro
Autor: | Publicat: 08 Martie 2022 | Modificat: 15 Octombrie 2024